Άγιος Νικόλαος: Όχι στις ΒΑΠΕ από 72 φορείς του Λασιθίου

Να διακοπεί η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί για τη δημιουργία βιομηχανικών μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και να ανακληθούν όλες που έχουν εκδοθεί χωρίς προηγούμενο εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό και εν αγνοία των τοπικών κοινωνιών ζητούν με ψήφισμά τους 72 συλλογικοί φορείς του Λασιθίου (τοπικά συμβούλια, σύλλογοι, οργανώσεις, κινήσεις και σωματεία) . Επίσης τονίζουν την ανάγκη να αλλάξει το ισχύον νομικό πλαίσιο.
Το ψήφισμα κατατέθηκε στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για την αναθεώρηση και εξειδίκευση του θεσμοθετημένου περιφερειακού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού της Περιφέρειας. Οι 72 φορείς του Λασιθίου τονίζουν ότι η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση 195 ανεμογεννητριών στους ορεινούς όγκους του νομού μας (και άλλων 470 στους άλλους νομούς) από τις εταιρίες ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και ΕΛΙΚΑ ΑΕ θα έχει τεράστιο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος χωρίς κανένα όφελος για τις τοπικές κοινωνίες και την ανάπτυξη της Κρήτης.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «τα προγραμματιζόμενα έργα δεν έχουν καμία σχέση με τις ενεργειακές ανάγκες της περιοχής μας και γενικότερα της Κρήτης. (Επισημαίνεται ότι οι ΑΠΕ συμμετέχουν στην παραγωγή ενέργειας της Κρήτης με ποσοστό 23,1% ,πάνω ήδη από τον στόχο του 2020 και το 70% περίπου αυτής βρίσκεται στο ν. Λασιθίου). Η εγκατάσταση ΒΑΠΕ στο νησί μας στα πλαίσια της απελευθέρωσης της ενέργειας στη χώρας μας, εξυπηρετεί μόνον τα συμφέροντα μεγάλων εταιριών και εργολάβων, δεν δημιουργεί (παρά μόνον πρόσκαιρα) ελάχιστες θέσεις εργασίας, τα δε ανταποδοτικά οφέλη που υπόσχονται δεν μπορούν να αντισταθμίσουν το τεράστιο κόστος από την αλλοίωση και καταστροφή του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος».
Όπως είναι γνωστό, κατά της εγκατάστασης βιομηχανικών μονάδων ΑΠΕ στην Κρήτη έχουν ταχθεί ήδη, μεταξύ άλλων, δημοτικά συμβούλια μεγάλων δήμων όπως του Ηρακλείου, του Ρεθύμνου και του Αγίου Νικολάου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος