60 χρόνια από την ίδρυση της ΕΡΤ Κέρκυρας

Ήταν 28η Μαρτίου του 1957, όταν για πρώτη φορά ακούστηκε στα ερτζιανά κύματα η εκφώνηση «Εδώ Κέρκυρα. Ραδιοφωνικός Σταθμός Βορειοδυτικής Ελλάδας»!
Ήταν η πρώτη εκπομπή του Ραδιοφωνικού Σταθμού Κέρκυρας του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας, που εξέπεμψε στους 1008 χιλιόκυκλους από τον πομπό των μεσαίων κυμάτων ισχύος 50KW.
Ο σταθμός ξεκίνησε να εκπέμπει το πρωί της 28ης Μαρτίου με πρώτο εκφωνητή το Γιώργο Κάρτερ, ο οποίος καταγόταν από την Κέρκυρα και είχε έρθει από την κεντρική υπηρεσία του ΕΙΡ προκειμένου να οργανώσει το πρόγραμμα του νέου τοπικού σταθμού.
Το κτίριο του σταθμού είχε ξεκίνησε να κατασκευάζεται από το 1953 ενώ το 1955 μεταφέρθηκαν τα υλικά για να συναρμολογηθεί ο ισχυρός πομπός που προηγουμένως είχε τοποθετηθεί σε πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ και εξέπεμπε το πρόγραμμα του Voice of America.
Εκατοντάδες προσωπικότητες από την κερκυραϊκή και ελληνική πολιτική, κοινωνική και αθλητική σκηνή έχουν περάσει από τα στούντιο του σταθμού. Η ΕΡΑ Κέρκυρας κάλυψε και καλύπτει με συνέπεια 6 δεκαετιών τα γεγονότα αλλά και την πολιτιστική δραστηριότητα του τόπου μας, ενώ στη νέα εποχή της με τη δημιουργία τηλεοπτικού στούντιο, τηλεοπτικής μονάδας αλλά και νέου ραδιοθαλάμου ηχογραφήσεων, έχει επεκτείνει τη δραστηριότητά της σε όλο το φάσμα των αντικειμένων της ΕΡΤ (ραδιόφωνο, τηλεόραση, διαδίκτυο, τεχνική υποστήριξη, αρχείο, εξωτερικές μεταδόσεις, αθλητικές μεταδόσεις κ.α.) με 10ωρό καθημερινό ραδιοφωνικό πρόγραμμα και κάλυψη της ειδησεογραφίας του νησιού στα κεντρικά τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΤ, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Από την Τρίτη 28 Μαρτίου και για τις επόμενες δύο εβδομάδες, πρόσωπα από την πολιτική, την κοινωνία, τους φορείς του πολιτισμού και του αθλητισμού αλλά και ακροατές θα φιλοξενούνται στις εκπομπές της ΕΡΤ Κέρκυρας για τα 60 χρόνια προσφοράς της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στην Κέρκυρα και τη ΒΔ Ελλάδα, ενώ θα μεταδοθούν εκπομπές παλαιών συνεργατών από το πλούσιο αρχείο του σταθμού.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΑΚΗ
Τις ευχές της έδωσε η βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, η οποία τόνισε ότι:
Σαν σήμερα στις 28 Μαρτίου του 1957 ξεκίνησε να εκπέμπει η ΕΡΑ Κέρκυρας, η οποία κατά τη μακρά της πορεία κάλυψε τις δραστηριότητες του νομού Κέρκυρας, των γειτονικών νησιών και της δυτικής Ηπείρου και από το 1998, με τη δημιουργία των δικτύων περιφερειακών σταθμών, την ευρύτερη περιοχή των Ιονίων Νήσων. Σε αυτή την μακρά ιστορική πορεία ήρθε να βάλει τέλος εν μία νυκτί η κυβέρνηση Σαμαρά, στις 11 Ιουνίου 2013, όταν ανακοίνωσε το κλείσιμο της ΕΡΤ. Το «κηδειόχαρτο» είχε δημοσιευτεί λίγο νωρίτερα την ίδια ημέρα και ήταν η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που έδινε στους υπουργούς το δικαίωμα να κλείνουν φορείς του δημοσίου με μία υπογραφή χωρίς την έγκριση της Βουλής και που άφηνε στο δρόμο πάνω από 2.500 εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα.
Θυμάμαι το χαρακτηριστικό σας σύνθημα «57 χρόνια ιστορίας δεν σβήνουν με μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου», θυμάμαι που οι εργαζόμενοι αντισταθήκατε στην επιβολή ενός κυβερνητικού σκοταδισμού. Επί δύο χρόνια ο περιφερειακός σταθμός Κέρκυρας στάθηκε όρθιος μέσα από τον αγώνα των απολυμένων εργαζομένων του στο πλαίσιο της αυτοδιαχείρισης, με συμμάχους τους Κερκυραίους πολίτες, που από το πρώτο λεπτό της ανακοίνωσης του «μαύρου», έσπευσαν για συμπαράσταση στους εργαζομένους της ΕΡΑ Κέρκυρας στο ιστορικό της κτήριο. Στις 28 Απριλίου 2015 ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Στις 11 Ιουνίου 2015, δύο χρόνια μετά το «μαύρο» έγινε η επανέναρξη της ΕΡΤ με όλες τις δομές της, συμπεριλαμβανομένης και της ιστορικής ΕΡΑ Κέρκυρας, που μετονομάστηκε σε ΕΡΤ Κέρκυρας. Και επιβεβαιώθηκαν οι αγώνες σας, 57 χρόνια ιστορίας δεν σβήνουν με μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Και σήμερα γιορτάζουμε πλέον τα 60 χρόνια λειτουργίας της. Να ευχηθώ, λοιπόν, χρόνια πολλά.

ΘΟΔΩΡΟΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ
Η ΕΡΤ διαμόρφωσε συνειδήσεις με την εγκυρότητα της δήλωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Θόδωρος Γαλιατσάτος και τόνισε ότι κατά τη γνώμη του πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες για μεγαλύτερη ανάπτυξη του έργου των δύο τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών της περιφέρειας μας, στην Κέρκυρα και την Ζάκυνθο.

ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΟΥΖΟΣ

Τις ευχές του για μακροχρόνια λειτουργία της ΕΡΤ Κέρκυρας έδωσε ο Δήμαρχος Κώστας Νικολούζος τονίζοντας ότι συνολικά η δημόσια ραδιοτηλεόραση έχει αυξημένες ευθύνες στην κατεύθυνση της προβολής των δράσεων που αφορούν τη διαμόρφωση του μέλλοντος της χώρας μας και της Κέρκυρας ειδικότερα. Σ΄ενα ραδιοτηλεοπτικό τοπίο που διεγείρει τα χαμηλότερα ένστικτα του ανθρώπου η ΕΡΤ καλείται να αντισταθεί προβάλλοντας την ουσία των πραγμάτων και τη μεγάλη εικόνα του τόπου μας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος