Για την πολύκροτη υπόθεση του Καθηγητή Ρίχτερ, αλλά και για τους κύκλους προβληματισμού που προκάλεσε η δικαστική απόφαση, μίλησε στην ΕΡΤ Χανίων, ο Καθηγητής Διεθνών Πολιτικών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης, Δημήτρης Ξενάκης.
“Υπάρχει μια αθώωση, που δεν είναι ακριβώς «αθώα». Μας προβληματίζει το σκεπτικό της απόφασης, που κυρίως αφορά εάν ο αντιρατσιστικός νόμος είναι συνταγματικός ή όχι. Δεν δικάσαμε τον κ. Ρίχτερ, δικάστηκε ο αντιρατσιστικός νόμος και γι αυτόν αποφάνθηκε το Δικαστήριο. Σε αυτήν, επομένως τη βάση, είναι σα να μην έγινε η δίκη Ρίχτερ. Γι αυτό οι πανηγυρισμοί τόσο του ίδιου του κ. Ρίχτερ, όσο και αυτών που τον υποστήριζαν, μου κάνουν εντύπωση, διότι δεν θα έπρεπε να πανηγυρίζουν. Το έργο του κ. Ρίχτερ έχει ήδη στιγματιστεί και στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Παράλληλα, έχουν ενεργοποιηθεί διάφοροι ιστορικοί κύκλοι, οι οποίοι έχουν αποφανθεί για το έργο του. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε ποτέ αυτή η υπόθεση να πάει στο δικαστήριο. Θα έπρεπε να έχει επιληφθεί εντός των πανεπιστημιακών πλαισίων, είτε σε συνέδρια, είτε μέσα στη Γενική Συνέλευση του Τμήματος, στα πολλά δηλαδή όργανα του Πανεπιστημίου και να μην έφθανε ως εκεί. Αλλά αφού έφτασε στο Δικαστήριο, θα έπρεπε να τηρηθεί ένας νόμος του κράτους. Αντιθέτως, είδαμε το περίφημο διάχυτο της δικαστικής εξουσίας, δηλαδή ότι ο συνταγματικός έλεγχος γίνεται από τα περιφερειακά δικαστήρια, και άρα μπορούν να κρίνουν ένα νόμο αντισυνταγματικό ή όχι. Η ουσία του προβλήματος Ρίχτερ δεν αθωώθηκε. Δηλαδή, το αν ο κ. Ρίχτερ κάνει αναθεωριτισμό, το αν προσβάλει τη μνήμη εκείνων οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους για την ελευθερία μας, αν το κάνει με δόλο, κακόβουλα δηλαδή, δεν αθωώθηκε γι αυτά. Αντιθέτως, πάρα πολλά από αυτά αποδείχτηκαν στο δικαστήριο.
Υπάρχει ωστόσο και κάτι άλλο περίεργο. Αν αυτός ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, ήταν αντισυνταγματικός και τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, στη διάρκεια δηλαδή της δικαστικής διερεύνησης. Δεν έγινε αντισυνταγματικός τον Ιανουάριο, μεσούσης της διαδικασίας. Και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν έχει αξιολογηθεί επαρκώς. Υπάρχει και κάτι ακόμα που έχω να παρατηρήσω σχετικά με το σκεπτικό της αθώωσης του καθηγητή Ρίχτερ, το οποίο έχει να κάνει με τα μαρτυρικά χωριά τα οποία αναφέρονται σε αυτό το σκεπτικό. Δεν βρίσκω κανένα λόγο να σχετιστούν με αυτή την απόφαση. Στην ουσία το σκεπτικό του Προέδρου για την αθώωση του κ. Ρίχτερ, βγάζει αντισυνταγματικές τις νομοθετικές ρυθμίσεις και τα Προεδρικά Διατάγματα με τα οποία θέσπισε η Βουλή τα μαρτυρικά χωριά. Δηλαδή ανοίγει και ένα άλλο πεδίο αμφισβήτησης. Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πως τα κυρίαρχα όργανα του κράτους, δηλαδή η Βουλή και οι τρεις διαδοχικοί Πρόεδροι της Δημοκρατίας που επικύρωσαν τα διατάγματα, να μην έχουν νομιμοποιημένη εξουσία”, τόνισε ο γνωστός Πανεπιστημιακός, ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε στην πολύτροπη απόπειρα παραχάραξης της ιστορίας σε πολλές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια.
Μπορείτε να ακούσετε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη εδώ:
https://soundcloud.com/user204923978/o-12-02-2016
Να υπενθυμίσουμε, ότι ο Γερμανός Καθηγητής -αρθρογράφος και σε περιοδικά τύπου “Γερμανοί Αλεξιπτωτιστές”- δεν εμφανίστηκε επικαλούμενος λόγους υγείας, ούτε μία φορά ενώπιον του Δικαστηρίου, την ώρα που παραχωρούσε πληθώρα συνεντεύξεων στην Αθήνα. – Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος