Ζάκυνθος: Το άνοιγμα του Ναυαγίου από ξηρά και θάλασσα αποφάσισε η Επιτροπή Διαχείρισης (ηχητικό)

Το άνοιγμα του Ναυαγίου φέτος και από θαλάσσης και από ξηράς, με την δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων, που θα το επιτρέψουν, είναι η πρώτη απόφαση, που έλαβε η Επιτροπή Διαχείρισης του Ναυαγίου, η οποία συνεδρίασε σήμερα υπό τον υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Ζακύνθου, τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν να ανοίξει κανονικά – και όχι παράτυπα, όπως γίνεται τα τελευταία τρία χρόνια- η πρόσβαση στο πλάτωμα πάνω από το Ναυάγιο, ακόμα και αν δεν έχει δημιουργηθεί μέχρι το καλοκαίρι ο περίφημος δρόμος διαφυγής, ενεργοποιώντας κάποια εναλλακτική από τις οποίες εξετάζονται, αλλά με αυστηρό έλεγχο και τήρηση συγκεκριμένου αριθμού επισκεπτών.

Για την από θαλάσσης πρόσβαση, εξετάσθηκε να εφαρμοστεί η «μελέτη Λέκκα», επικαιροποιημένη, επίσης με ελεγχόμενο αριθμό επισκεπτών και ελεγχόμενη συχνότητα προσέγγισης πλοιαρίων. Και στις δύο περιπτώσεις, δηλαδή τόσο στο πλάτωμα όσο και στην παραλία, η πρόσβαση θα γίνεται μέσω οριοθετημένων σημείων. Εξίσου σημαντική είναι η απόφαση της νεοσυσταθείσας επιτροπής, να ανατεθεί άμεσα σε ναυπηγό και ειδικούς η συντήρηση του «Παναγιώτη».

Της σύσκεψης προήδρευσε ο υπουργός Τουρισμού, Β. Κικίλιας και συμμετείχαν η Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου από την Περιφέρεια Ιονίων, ο Α. Μαρινάκης από τον Δήμο Ζακύνθου, ο Ν. Τσίπηρας από το Επιμελητήριο Ζακύνθου, ο Γ. Τσουρουνάκης εκ μέρους των ξενοδόχων, η κ. Σακελλαροπούλου από την Κτηματική Υπηρεσία, η γ.γ. του υπ. Τουρισμού Ο. Αναστασοπούλου, ενώ πρόεδρος της Επιτροπής ορίστηκε η προϊσταμένη της γενικής διεύθυνσης Τουριστικής Πολιτικής κ. Διονυσοπούλου.

Ο κ. Κικίλιας έθεσε τους στόχους της εξασφάλισης της ασφαλούς πρόσβασης και παραμονής των επισκεπτών, της συντήρησης και αποφυγής κινδύνου κατάρρευσης του ναυαγίου και την προστασία του γεωμορφολογικού περιβάλλοντος, ενώ ζήτησε από τα μέλη της Επιτροπής και τους φορείς που εκπροσωπούν, να καταθέσουν άμεσα τις προτάσεις τους για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος του Ναυαγίου, καθώς και σχετικές εκθέσεις ή μελέτες που έχουν γίνει.

«Το Ναυάγιο Ζακύνθου είναι ο δεύτερος πιο φωτογραφημένος προορισμός στην Ελλάδα. Χρέος μας, Πολιτείας και τοπικών φορέων, είναι η διασφάλιση της πρόσβασης στην περιοχή, με γνώμονα την ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών, ώστε να γίνει το Ναυάγιο βιώσιμο τουριστικό προϊόν πολύ υψηλής ποιότητας», επισήμανε ο υπουργός Τουρισμού, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα ξεπεράσει τη γραφειοκρατία και θα αποφασίσει για τα απαραίτητα έργα με fast-track διαδικασίες, λαμβάνοντας ταυτόχρονα κάθε αναγκαία πρόνοια για την τήρηση της νομιμότητας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να λειτουργούν το δυνατόν ταχύτερα προκειμένου να μην παραμείνει κλειστό για μία ακόμη σεζόν το Ναυάγιο, καθώς και να στείλουν γραπτώς τις προτάσεις τους.

Ρεπορτάζ: Ανδρέας Παπαδημητρίου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος