Ζάκυνθος: Ο Δήμαρχος αποφάσισε να απέχει από τα Δημοτικά συμβούλια – Ποιες κυρώσεις προβλέπονται

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρωτοφανής για τα χρονικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η απόφαση του δημάρχου Ζακύνθου, Νικήτα Αρετάκη, να μην συμμετέχει πλέον στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, απαξιώνοντας ουσιαστικά θεσμούς και διαδικασίες.

Την απόφαση και το σκεπτικό του κ. Αρετάκη, ανακοίνωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο πρόεδρος του σώματος, Σ. Κακολύρης. Συγκεκριμένα στη δήλωσή του ο κ. Αρετάκης αναφέρει: «Όταν αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα για τη θέση του Δημάρχου υπέθετα ότι θα αντιμετωπίσω δυσκολίες λόγω της εφαρμογής ενός εκλογικού νόμου που επιλεκτικά αγνοεί τις πλειοψηφίες.
Ποτέ δεν μπορούσα όμως να φανταστώ ότι θα ευτελίζετο στο πρόσωπο μου, το θεσμικά κατοχυρωμένου αλλά και κοινωνικά καταξιωμένο, λειτούργημα του Δημάρχου.
Η ευθύνη μου είναι μεγάλη τόσο για τα όποια λάθη μου, όσο για τα λάθη των άλλων που ανέχτηκα να μας οδηγήσουν σε αυτό το επίπεδο από την αρχή της θητείας μου.
Ασφαλώς δεν είναι εκτίμηση αλλά οριοθετείται ως έκφραση μίσους ή κατ’ εμέ αναίτια δήλωση επιστήμονος επικεφαλής συνδυασμού ότι «τον Δήμαρχο οι Ζακυνθινοί εάν ήταν άλλος θα έπρεπε να τον κρεμάσουν στην Πλατεία Σολωμού». Θεωρώ ότι δεν έχω άλλη επιλογή από το να απέχω από τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. για να μην αποτελεί η ανεπιθύμητη σε πολλούς παρουσία μου έναυσμα απαράδεκτων εκδηλώσεων και να διασωθεί θεσμικά το κύρος του Δημάρχου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να συνεδριάζει κανονικά με την πλειοψηφία που δημιουργείται, ο Δήμαρχος θα εκτελεί τις αποφάσεις και θα ενημερώνει εγγράφως όσους του απευθύνονται για τα ζητήματα της αρμοδιότητας του, όπως ορίζει ο νόμος. Ελπίζω έτσι ότι τουλάχιστον με την απουσία μου όσο απαιτηθεί το Δ.Σ. θα λειτουργήσει επωφελέστερα για τον Δήμο. Παρακαλώ τον Πρόεδρο να συμπεριλάβει την παρούσα στα πρακτικά της συνεδρίασης».

Οι παρατάξεις

Μετά από αυτό οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις, κατηγόρησαν τον κ. Αρετάκη για απαξίωση, εμπαιγμό και υπονόμευση των δημοκρατικών διαδικασιών, ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να συμμετέχουν σε καμία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αν δεν είναι παρών και ο Δήμαρχος. Η απάντηση του περιβάλλοντος του κ. Αρετάκη είναι ότι ο Δήμαρχος δεν υποχρεούται να παρευρίσκεται στις συνεδριάσεις.

Η πρωτάκουστη αυτή κίνηση του κ. Αρετάκη, έχει προκαλέσει ήδη την αντίδραση της  Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Ζακύνθου, ο Συντονιστής προτίθεται να κινηθεί αυτεπαγγέλτως και να καλέσει, αρχικά, σε απολογία τον Δήμαρχο Ζακύνθου, καθώς η στάση του αυτή συνιστά σοβαρότατο θεσμικό ατόπημα.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, αφού απολογηθεί για τους λόγους της απουσίας, οι οποίοι πρέπει να στοιχειοθετούν αντικειμενική αδυναμία ή κώλυμα, που στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν ισχύουν βάσει της ανακοίνωσης του κ. Δημάρχου, κινείται η πειθαρχική διαδικασία. Από εκεί και πέρα το Πειθαρχικό Συμβούλιο αποφασίζει την ποινή, η οποία μπορεί να φτάσει από αργία μέχρι και έκπτωση από το αξίωμα του Δημάρχου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος