Ζάκυνθος: Η Επιτροπή Ναυαγίου εγκαλεί τον Δήμο για τα σκουπίδια στο Ναυάγιο – Τι συμβαίνει με την επίμαχη φωτογραφία

Μετά το θόρυβο που ξέσπασε από τη φωτογραφία που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, που δείχνει σωρό με σκουπίδια στην πιο διάσημη παραλία της Ελλάδος, αυτή του Ναυαγίου, ξεσηκώθηκαν αντιδράσεις εναντίον όσων έχουν την ευθύνη για την καθαριότητά της.

Ο Δήμαρχος Ζακύνθου, Ν. Αρετάκης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, με δηλώσεις τους σε ΜΜΕ, έσπευσαν να «πετάξουν» από πάνω τους την ευθύνη, ισχυριζόμενοι ότι από τη στιγμή που συστήθηκε η Επιτροπή Διαχείρισης του Ναυαγίου, που υπάγεται στο υπουργείο Τουρισμού, η ευθύνη για τον καθαρισμό της παραλίας είναι του υπουργείου.

Ζάκυνθος: Η Επιτροπή Ναυαγίου εγκαλεί τον Δήμο για τα σκουπίδια στο Ναυάγιο – Τι συμβαίνει με την επίμαχη φωτογραφίαΗ απάντηση ήρθε άμεσα από την Επιτροπή Διαχείρισης και μάλιστα προσωπικά στον Δήμαρχο Ζακύνθου, με επιστολή που υπογράφει η πρόεδρός της, Αλεξάνδρα Παπαλιάκου, όπου αναφέρεται: «Αξιότιμε κε Δήμαρχε, τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί μέσω του διαδικτύου μια φωτογραφία που απεικονίζει σωρό από απορρίμματα σε μια από τις πιο γνωστές παγκοσμίως παραλίες της χώρας μας, αυτή του Ναυαγίου Ζακύνθου. Όπως γνωρίζετε στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου, βάση του άρθρου 68, ν. 4875/2021 (Α΄250) όπως ισχύει, δεν εμπίπτει η αποκομιδή των απορριμμάτων, διαδικασία που ήταν και παραμένει ευθύνη της Δημοτικής Αρχής».

Ζάκυνθος: Η Επιτροπή Ναυαγίου εγκαλεί τον Δήμο για τα σκουπίδια στο Ναυάγιο – Τι συμβαίνει με την επίμαχη φωτογραφίαΑξίζει να σημειωθεί πως και στο παρελθόν είχε ξεκαθαριστεί στον Δήμαρχο Ζακύνθου, τόσο από την τέως πρόεδρο της Επιτροπής, όσο και από τον υπουργό Τουρισμού, Β. Κικίλια, πως σειρά αρμοδιοτήτων, μεταξύ αυτών η ευθύνη της καθαριότητας της παραλίας και του πλατώματος, καθώς και της στελέχωσης με ναυαγοσώστη, παραμένει στον Δήμο Ζακύνθου.

Ο Δήμος, όχι μόνο δεν φροντίζει για την καθαριότητα του Ναυαγίου, αλλά δεν έχει τοποθετήσει ούτε καν κάδους, προκειμένου οι επισκέπτες να πετούν τα σκουπίδια τους. Έτσι η πρακτική που ακολουθείται εδώ και χρόνια είναι, οι τουρίστες μόλις φτάνουν στην παραλία, κυρίως με τα ημερόπλοια, να συγκεντρώνουν τα απορρίμματά τους σε ένα σημείο και φεύγοντας να τα παίρνουν και να τα πετούν στους κάδους που έχουν τα πλοία. Αυτό πράττει η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών, εκτός ελαχίστων ασυνείδητων εξαιρέσεων.

Ζάκυνθος: Η Επιτροπή Ναυαγίου εγκαλεί τον Δήμο για τα σκουπίδια στο Ναυάγιο – Τι συμβαίνει με την επίμαχη φωτογραφίαΠαράλληλα οι ιδιοκτήτες βαρκών και πλοιαρίων που δραστηριοποιούνται στο Ναυάγιο, φροντίζουν να αναπληρώνουν την απουσία του Δήμου, καθαρίζοντας μόνοι τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα την παραλία. Το πιθανότερο είναι η επίμαχη φωτογραφία, η οποία και προκάλεσε τις αντιδράσεις, να έχει τραβηχτεί σε στιγμή πριν μαζευτούν τα σκουπίδια από τους ίδιους τους επισκέπτες, χωρίς βέβαια αυτό να αθωώνει τους ασυνείδητους, ευτυχώς λίγους, που ρυπαίνουν την παραλία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος