Ζάκυνθος: Επικίνδυνη η συγκέντρωση καύσιμης ύλης – Η Πυροσβεστική κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Την αγωνία και την αγανάκτησή τους εκφράζουν κάτοικοι, επιχειρηματίες και σύλλογοι της Ζακύνθου, καθώς οι απαιτούμενες ενέργειες για την πυροπροστασία του νησιού έχουν καθυστερήσει πολύ.
Ξερά χόρτα, που σε πολλά σημεία ξεπερνούν τα δύο μέτρα, παραμένουν άκοπα σε πρανή δρόμων και τράφους, ξερά ξύλα και κλαδιά, χαρτόκουτα, μαδέρια, είδη συσκευασίας ακόμα και στρώματα που στοιβάζονται σε παράνομες χωματερές και δίπλα σε κάδους απορριμμάτων ξεχειλισμένους από σκουπίδια, αμάζευτα για μέρες, μετατρέπουν περιοχές του νησιού σε “πυριτιδαποθήκες”.

Την Τρίτη μάλιστα εκδηλώθηκε φωτιά σε συγκεντρωμένα σκουπίδια στην περιοχή των Βολιμών, η οποία ευτυχώς κατασβέστηκε άμεσα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ιστορικό Α νεκροταφείο, όπου τα ξερά χόρτα ξεπερνούν τα δύο μέτρα, καλύπτοντας μνημεία – έργα τέχνης και καθιστώντας ένα σημείο πολύ κοντά στην πόλη της Ζακύνθου απολύτως επικίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Ο δήμαρχος Ζακύνθου ισχυρίζεται ότι: “δια την αποκοπή των χόρτων επειδή η εργασία αυτή είναι συνδεδεμένη με την πυροπροστασία η Δημοτική Αρχή θεωρεί ότι η κοπή των χόρτων πρέπει να αποτελεί αντικείμενο της Πολιτικής Προστασίας, η οποία συντάσσει και τις σχετικές μελέτες και όχι της Υπηρεσίας Καθαριότητας η οποία δεν διαθέτει τα απαιτούμενα μέσα και προσωπικό για την εκτέλεση της εργασίας αυτής σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Δια τον λόγο αυτό προηγήθηκαν δύο «εντέλλεσθε» του Δημάχου και σημαντικός χρόνος καθυστέρησης.”

Η Πυροσβεστική υπηρεσία Ζακύνθου, προειδοποιεί και εγκαλεί διαρκώς, από τον Μάρτιο ακόμα, τους αρμόδιους φορείς (Δήμο, Δασαρχείο, Αντιπεριφέρεια) να προχωρήσουν στον καθαρισμό και στην αποκατάσταση των δρόμων, κοινοτικών και δασικών, καθώς πολλοί από αυτούς έχουν καταστεί πλεόν απροσπέλαστοι για τα πυροσβεστικά οχήματα, λόγω νεροφαγωμάτων, κατολισθήσεων και άκοπων δέντρων και κλαριών. Μάλιστα έχει δοθεί στην δημοτική αρχή λίστα με περισσότερα από 100 σημεία που έπρεπε να έχουν ήδη αποκατασταθεί.

Το ζήτημα έχει φτάσει και στον εισαγγελέα Ζακύνθου, με καταγγελίες πολιτών αλλά και τοπικών συμβουλίων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος