Β. Κικίλιας: «Προτεραιότητά μας οι άνθρωποι που βιοπορίζονται από τον τουρισμό» – Περιοδεία στο Λασίθι

«Προτεραιότητά μας είναι η μέση ελληνική οικογένεια, είναι οι άνθρωποι που βιοπορίζονται από τον τουρισμό. Είναι οι αγρότες, είναι οι εργαζόμενοι, είναι αυτοί οι οποίοι πρέπει να στηριχθούν στη διάρκεια αυτής της τεράστιας κρίσης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη», ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, από το Λασίθι, συνεχίζοντας την περιοδεία του στην Κρήτη.

Ο κ. Κικίλιας άκουσε τις θέσεις αλλά και τους προβληματισμούς των αιρετών, παραγωγικών φορέων και των ανθρώπων του τουρισμού του Νομού Λασιθίου που συμμετείχαν στην ανοιχτή μαραθώνια συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη, στο Επιμελητήριο Λασιθίου.

Β. Κικίλιας: «Προτεραιότητά μας οι άνθρωποι που βιοπορίζονται από τον τουρισμό» – Περιοδεία στο ΛασίθιΆκουσε με προσοχή τους προβληματισμούς που εξέθεσαν οι Δήμαρχοι του νομού Λασιθίου, μεταξύ άλλων, σχετικά με το ζήτημα του ΒΟΑΚ αλλά και το θέμα της (ΑΣΤΕΚ) της τουριστικής σχολής που παραμένει υποβαθμισμένη μέχρι και σήμερα, χωρίς πόρους, αλλά και δικαιώματα για τους φοιτητές.

Τη συζήτηση άνοιξε ο δήμαρχος Σητείας, Γιώργος Ζερβάκης, ζητώντας από τον Υπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να ξεκαθαρίσει η Κυβέρνηση τι θα πράξει στο θέμα του ΒΟΑΚ, αφού μέχρι και σήμερα ο σχεδιασμός του νέου δρόμου που θα κατασκευαστεί προβλέπει από Χανιά μέχρι Άγιο Νικόλαο “χωρίς να γίνεται καμία αναφορά για τη Σητεία”.

Το ζήτημα της ΑΣΤΕΑΝ άναψε τα αίματα μέσα στην αίθουσα του Επιμελητηρίου όταν ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Αντώνης Ζερβός, δήλωσε ότι παρά τις συνεχείς αναφορές και δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών δεν υπήρξε καμία ουσιαστική εξέλιξη μέχρι σήμερα για την Τουριστική Σχολή του Αγίου Νικολάου. “Από το 1993 που ιδρύθηκε η σχολή παραπαίει”, ανέφερε χαρακτηριστικά ζητώντας από τον Υπουργό να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις για τη βιωσιμότητα της σχολής.

Β. Κικίλιας: «Προτεραιότητά μας οι άνθρωποι που βιοπορίζονται από τον τουρισμό» – Περιοδεία στο ΛασίθιΟ κ. Ζερβός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα ικανά και χρήσιμα στελέχη που παράγει η σχολή τονίζοντας πόσο σημαντικά συμβάλει στην ανάπτυξη του Τουριστικού προϊόντος όχι μόνο στην περιοχή αλλά όλη τη χώρα. Ωστόσο τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η αυτοδιοίκηση, γιατί δεν έχει τους πόρους και τους εργαζόμενους, να αναλάβει αποκλειστικά την ευθύνη.

Απαντώντας ο κ. Κικίλιας δήλωσε ότι “άλλα το λόγια και άλλα αυτά που γίνονται, είναι υπερτοπικό το θέμα των σχολών, δεν είναι θέμα για τοπική κατανάλωση”, τονίζοντας ότι θα γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, ενώ θα εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι για να λειτουργήσουν σωστά και οι δύο Τουριστικές σχολές αυτή του Αγίου Νικολάου αλλά και της Ρόδου. Για το θέμα του κλεισίματος του νησιού της Χρυσής φέτος, λόγω των περιβαλλοντικών ζητημάτων, αναφέρθηκε η αντιδήμαρχος Ιεράπετρας, Χρύσα Χατζημαρκάκη, ζητώντας από τον κ. Κικίλια να παρέμβει για να ανοίξει ως προορισμός για τα καραβάκια, κάνοντας λόγο για μεγάλη μείωση των επισκεπτών. Μάλιστα όπως ανέφερε πέρυσι επισκέπτονταν το νησί 800 με 1000 πελάτες ενώ φέτος ελάχιστοι όχι πάνω από 60 κάθε μέρα.

Το δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου, Γιάννη Στεφανάκη, εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος, Δημήτρης Τζιράκης, λόγω ζητήματος υγείας του πρώτου. Ο κ Τζιράκης ανέφερε ζητήματα που σχετίζονται με την προσβασιμότητα αλλά και την Τουριστική προβολή του Οροπεδίου Λασιθίου ως ο τόπος που “γεννήθηκε ο Δίας”, αναφέροντας το σπήλαιο του Δικταίου Άνδρου ως πόλο έλξης για τους τουρίστες που έρχονται στο νησί.

Παίρνοντας το λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, Γιάννης Ανδρουλάκης, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλει η Περιφέρεια Κρήτης στον τομέα του τουριστικού marketing, προβάλλοντας την ενιαία τουριστική προβολή του νησιού με συμμετοχή σε όλες τις μεγάλες εκθέσεις του κόσμου, αλλά και στην δημιουργία του παρατηρητήριου, Τουρισμού και άλλων εργαλείων απαραίτητων για την τουριστική ανάπτυξη. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ζήτημα των υποδομών, κάνοντας αναφορά στο αεροδρόμιο της Σητείας το οποίο έχει την δυνατότητα να δέχεται επιβάτες εκτός SENGEN. “Είναι άλλη μια πύλη εισόδου στην Κρήτη όπου με τις δικές σας προσπάθειες αλλά και την κατεύθυνση των συνεργασιών μεταξύ Δήμου Σητείας και Περιφέρειας Κρήτης μπορούμε να μπούμε σε μια νέα λογική για τις πτήσεις charter το επόμενο χρονικό διάστημα”, σημείωσε.

Ο κ Ανδρουλάκης επίσης έκανε αναφορά και στο φλέγον ζήτημα του ΒΟΑΚ.

Για την πραγματική κατάσταση της τοπικής οικονομίας, όπως αυτή διαμορφώνεται από τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση, που έχουν εκτοξεύσει το κόστος λειτουργείας των επιχειρήσεων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Κρήτης και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου, Θωμάς Χαριτάκης, ζητώντας τα χρηματοδοτικά πακέτα που έρχονται ως βοήθεια να μην αποκλείουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας και πλήττονται περισσότερο από όλους τους κλάδους.

Ο κ. Χαριτάκης τόνισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν το τρέχον διάστημα ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην συμβολή του Τουρισμού στην οικονομία της Κρήτης. Το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Μανόλης Πεπόνης, αναφέροντας το γολγοθά που βιώνουν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία φέτος κάνοντας λόγω για πάνω από 50 οικειοθελείς αποχωρήσεις μέχρι σήμερα εργαζόμενων στο τουρισμό, λόγω κακών συνθηκών εργασίας τονίζοντας ότι η απλήρωτη υπερεργασία αλλά και οι πολύ δύσκολες συνθήκες λόγω έλλειψης προσωπικού είναι πια μάστιγα. “Το επάγγελμα του Ξενοδοχοϋπάλληλου έχασε την αίγλη του”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπόμνημα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι κατέθεσε στον Υπουργό ο Σύλλογος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αγίου Νικολάου.

Απαντώντας σε όλα αυτά τα ζητήματα που έθεσαν οι φορείς ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας δήλωσε μεταξύ άλλων: «Χαίρομαι που βρίσκομαι ξανά στο Νομό Λασιθίου. Σε μια κρίσιμη χρονιά με πάρα πολλές αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε το τουριστικό μας προϊόν πάει πάρα πολύ καλά, προφανώς τα έσοδα άρα και η οικονομία της περιοχής ο πρωτογενής τομέας ο εμπορικός κόσμος τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος οι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι του τουρισμού σε όλη τη χώρα αλλά και ο κατασκευαστικός τομέας. Και στην Κρήτη και στο Λασίθι 8 στις 10 επενδύσεις αφορούν τον τουρισμό. Είχα την τύχη σήμερα να ακούσω μια πανσπερμία απόψεων και προτάσεων από όλους τους φορείς. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι προτεραιότητα μας είναι η μέση Ελληνική οικογένεια είναι οι άνθρωποι που βιοπορίζονται στον τουρισμό είναι οι αγρότες οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που πρέπει να στηριχθούν σε αυτή την τεράστια κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Ο τουρισμός είναι το αντίδοτο σε όλο αυτό που συμβαίνει με τον πληθωρισμό την ενεργειακή κρίση, αφού δίνει υπερπλεόνασμα συναλλάγματος το οποίο έρχεται χωρίς μεσάζοντες καθετοποιημένα και φτάνει στην Ελληνική οικογένεια”.

Ο κ. Κικίλιας δήλωσε ότι υπάρχει σχέδιο για 12 μήνες τουριστική σεζόν, μάλιστα αυτό το διάστημα υπάρχει διαβούλευση με τον Γερμανικό Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων προκειμένου να αναπτυχθεί άμεσα ένα νέο τουριστικό προϊόν. Είμαστε σε καλό δρόμο το βλέπουν θετικά και οι tour operator Στην κατεύθυνση αυτή γίνονται συζητήσεις με αεροπορικές εταιρίες για θέσεις charter το Χειμώνα. Για το φλέγον ζήτημα των τουριστικών χολών δήλωσε: “Γίνονται προσπάθειες και με την ΕΤΑΔ για το κτιριακό θέμα συζητάμε με την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και με ειδικά νομοθετικά εργαλεία θα ήθελα να βρούμε μια ριζική λύση πλαίσιο για τις σχολές μας. Με την υφυπουργό την κ. Ζαχαράκη που έχει την αρμοδιότητα να εντάξουμε όλο αυτό το Project στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα RRF για να πάρουμε ειδική τεχνική βοήθεια και ένα συνολικό ολιστικό πρόγραμμα που θα δώσει μια και καλή νέα πνοή στην Τουριστική εκπαίδευση της χώρας και συγκεκριμένα στην ΑΣΤΕΑΝ”.

Νωρίτερα ο υπουργός δήλωσε ότι θα γίνει διαγωνισμός για να δοθεί σε ιδιώτη η διαχείριση του ξενοδοχείου στην σχολή τουριστικών επαγγελμάτων στο Κοκκίνι Χάνι, διασφαλίζοντας ωστόσο το Δημόσιο χαρακτήρα της σχολής.

Ερχόμενος το πρωί στην Ελούντα περπάτησε στην πλατεία μίλησε με επαγγελματίες εργαζόμενους, ιδιοκτήτες ταξί αλλά και πελάτες που περίμεναν να πάρουν το καραβάκι για Σπιναλόγκα. Αργότερα παραβρέθηκε στην τελετή του Αγιασμού των εγκαινίων του «Domes Aulūs Elounda» – της νέας τουριστικής μονάδας της οικογένειας Σπανού. Ο κ. Κικίλιας είχε την ευκαιρία να μιλήσει με νέους εργαζόμενους στο ξενοδοχείο.

Τον Υπουργό Τουρισμού συνόδευαν ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ο γ.γ. Μεταφορών, Ιωάννης Ξιφαράς, και ο γ.γ του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης. Στο κυβερνητικό κλιμάκιο συμμετέχουν και οι βουλευτές Δημήτρης Κούβελας, Μακάριος Λαζαρίδης και Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος