Το έθιμο της λουκανικοφαγίας αναβίωσε στο Βελβεντό

Αναβίωσε φέτος ανήμερα της γιορτής του Αγίου Αθανασίου, στο γραφικό ομώνυμο εξωκλήσι στο Βελβεντό Κοζάνης μετά από δυο χρόνια πανδημίας το έθιμο της λουκανικοφαγίας.

Στις πλαγιές των Πιερίων, ο Δήμος Βελβεντού και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση, σε συνεργασία με το ΚΑΠΗ και εθελοντές πολίτες, προσέφεραν στους επισκέπτες λουκάνικα και τοπικό κρασί.

Πρόκειται για ένα παλιό έθιμο, που σχετίζεται με την οικιακή οικονομία καθώς ο οικισμός του Βελβεντού ήταν πάντοτε αγροτικός, και καθώς σε όλα τα σπίτια διατηρούνταν γουρούνια, την παραμονή των Χριστουγέννων οι κάτοικοι τα έσφαζαν για να έχουν το απαραίτητο κρέας για τις μέρες των γιορτών, αλλά και για τον χειμώνα.

Ένα τμήμα του χοιρινού κρέατος, το έκαναν όμως λουκάνικα, τα οποία, δεν έτρωγαν αμέσως, αλλά τα κρεμούσαν έξω από τα σπίτια τους για να στεγνώσουν για διάστημα 20-25 ημερών.

Τα λουκάνικα αυτά οι κάτοικοι τα δοκίμαζαν για πρώτη φορά στο εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου, ανήμερα της γιορτής του Αγίου στις 18 Ιανουαρίου, όπου πήγαιναν να εκκλησιαστούν και όπου όλοι με τις παρέες ή οικογένειες, διασκέδαζαν, ψήνοντας λουκάνικα και πίνοντας κρασί.

ΕΡΤ: Κοζάνη: Μάκης Νασιάδης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος