Τι είναι το σύνδρομο MIS-C που εκδήλωσε ο 11χρονος από τη Λέσβο

Με πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο των παιδιών νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων ο 11χρονος που μεταφέρθηκε με αεροσκάφος KingAir350C του ΕΚΑΒ από τη Μυτιλήνη.

Το αγόρι όπως τόνισαν οι γιατροί που το εξέτασαν είχε νοσήσει για δεύτερη φορά με κορονοϊό ( η πρώτη το καλοκαίρι)  και μετά την πνευμονική εμβολή που υπέστη και με δεδομένο την επιβάρυνση που παρουσίαζε η υγεία του κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στην Αθήνα. Είναι το δεύτερο παιδί από τη Λέσβο στο οποίο παρουσιάζεται το σύνδρομο αυτό.

Τι είναι το σύνδρομο MIS-C στα παιδιά

Στο πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο των παιδιών (MIS-C) είχε αναφερθεί η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορονοϊό.

Πρόκειται για ένα κλινικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από πολυοργανική συμμετοχή, με εκδηλώσεις από το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό ή το καρδιαγγειακό σύστημα, αιματολογικές ή βλεννογονοδερματικές αλλοιώσεις. Συγκεκριμένα, οι μικροί ασθενείς εμφανίζουν πυρετό, πόνο στην κοιλιά, εμετούς, διάρροια, εξανθήματα, κόπωση κ.α. Το σύνδρομο αυτό αποτελεί όψιμη εκδήλωση της νόσησης από Covid-19, καθώς εκδηλώνεται 2-4 εβδομάδες μετά την οξεία λοίμωξη.

Η κλινική αυτή οντότητα περιγράφηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2020, ενώ ο ΠΟΥ περιέγραψε για πρώτη φορά αυτήν την κατάσταση τον Μάιο του 2020 και παρείχε έναν προκαταρκτικό κλινικό ορισμό.

Συνολικά, τα παιδιά παραμένουν σε χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης σοβαρού ή κρίσιμου COVID-19, αλλά παρόμοια με τους ενήλικες, ορισμένες υποκείμενες παθήσεις κάνουν τα παιδιά πιο ευάλωτα σε σοβαρές ασθένειες. Οι πιο συχνά αναφερόμενες από αυτές τις καταστάσεις είναι η παχυσαρκία, η χρόνια πνευμονοπάθεια (συμπεριλαμβανομένου του άσθματος), οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η ανοσοκαταστολή.

Στα μικρά παιδιά, που έχουν μέση ηλικία επτά ετών, σύμφωνα με ιταλική έρευνα από γιατρούς του Μπέργκαμο, τα συμπτώματα του νέου συνδρόμου μοιάζουν περισσότερο με εκείνα της Καβασάκι, ενώ οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες εμφανίζουν πιο έντονη φλεγμονώδη αντίδραση στον κορονοϊό, η οποία απειλεί σοβαρότερα την καρδιά τους και άλλα όργανα, σύμφωνα με άλλη αμερικανική έρευνα.

Σύμφωνα με μελέτη από τις ΗΠΑ, δύο δόσεις εμβολίου της Pfizer προστατεύουν σε ποσοστό 91% από το σύνδρομο αυτό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος