Θεσπρωτία: Σύλησαν Ρωμαϊκό Μαυσωλείο στην Αρχαία Φωτική

Υπόθεση σύλησης Ρωμαϊκού Μαυσωλείου απασχολεί από τη Δευτέρα τις αστυνομικές αρχές της Θεσπρωτίας, μετά από καταγγελία της Εφορείας Αρχαιοτήτων του Νομού, ότι το Σαββατοκύριακο, άγνωστοι προχώρησαν σε εκσκαφή στο Μαυσωλείο, άνοιξαν τάφο και προκάλεσαν ζημιές στην ανασκαφή.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, πραγματοποιεί εδώ και χρόνια έρευνα στην περιοχή της Φωτικής, σε συνεργασία με το Φιλανδικό Ινστιτούτο, από την οποία έχουν προκύψει μέχρι στιγμής σημαντικά ευρήματα. Η Φωτική ιδρύθηκε τον 1ο αι. π.Χ. από τον Ιούλιο Καίσαρα ή από τον Οκταβιανό Αύγουστο. Τον 19ο αιώνα είχε βρεθεί εκεί σαρκοφάγος με ανάγλυφη διακόσμηση, του 2ου αι. μ.Χ.

Τις προηγούμενες ημέρες, στο χώρο του νεκροταφείου της αρχαίας πόλης, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν το Ρωμαϊκό Μαυσωλείο και προχώρησαν στην ανασκαφή ενός και μόνο τάφου, από τον οποίο ανακτήθηκαν σημαντικά ευρήματα. Κι ενώ η αρχαιολογική έρευνα ήταν σε εξέλιξη, άγνωστοι εισήλθαν στο χώρο το διάστημα μεταξύ του απογεύματος του Σαββάτου 23 μέχρι το πρωί της Δευτέρας 25 Ιουλίου και χρησιμοποιώντας μηχανήματα, προχώρησαν σε εκσκαφή. Σε αυτή φαίνεται πως εντόπισαν έναν ακόμη τάφο, που δεν είχε προηγουμένως αποκαλυφθεί από τους αρχαιολόγους, στον οποίο έσπασαν την βαριά πλάκα σε και αφαίρεσαν το – όποιο – περιεχόμενό του, ενώ προκάλεσαν φθορές στο σύνολο του μνημείου. Στη συνέχεια, σκέπασαν πρόχειρα ξανά με χώμα το μνημείο, σε μια προσπάθεια να μη γίνει αντιληπτή η πράξη τους.

Την υπόθεση ερευνούν με προσοχή οι αστυνομικές αρχές.

Ρεπορτάζ: Βάσω Γκόρου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος