Σε πλήρη έλεγχο τα πύρινα μέτωπα – Σε επιφυλακή οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Γορτυνία (video)

Σε επιφυλακή παραμένουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής σε Γορτυνία, υπό τον φόβο των αναζωπυρώσεων. Από το απόγευμα της Πέμπτης 12 Αυγούστου, βρίσκεται σε ύφεση η φωτιά, που εντάθηκε λόγω των ανέμων και απείλησε τον οικισμό Νεοχώρι Αρκαδίας, ωστόσο εναέριες και επίγειες δυνάμεις, ρίχθηκαν στη μάχη, για να αναχαιτίσουν το πύρινο μέτωπο. Η εικόνα βελτιώθηκε και από την τοπική μπόρα που ξέσπασε χθες το απόγευμα, στην περιοχή.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν, με σχετικές αποφάσεις του γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, περιοχές σε πέντε δήμους της Πελοποννήσου, οι οποίες επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Πρόκειται για περιοχές που ανήκουν στους Δήμους, Γορτυνίας, Μεγαλόπολης, Ανατολικής Μάνης, Οιχαλίας και Πύλου – Νέστορος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος, ανέφερε ότι ελέγχονται όλα τα πύρινα μέτωπα αν και υπάρχει ο φόβος των αναζωπυρώσεων, επισημαίνοντας ότι παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και αν χρειαστεί θα επιχειρήσουν και εναέρια μέσα.

Την ίδια ώρα, όπως είπε ο κ. Λαμπρόπουλος, συνεχίζονται οι εργασίες της ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης καθώς οι ζημιές είναι μεγάλες. Η Περιφέρεια έχει διαθέσιμες γεννήτριες για όποιον χρειαστεί, είπε ο κ. Λαμπρόπουλος και ανέφερε ότι έχουν συσταθεί Επιτροπές για την άμεση καταγραφή των ζημιών σε Αρκαδία και Γορτυνία. Επίσης ανέφερε ότι ήδη έχουν πάει σε Μεγαλόπολη και Γορτυνία ζωοτροφές καθώς είναι μεγάλη ανάγκη για τους κτηνοτρόφους που κατάφεραν να σώσουν τα ζώα τους και δεν έχουν να τα ταΐσουν.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν στη Γορτυνία και τη γειτονική Ηλεία, συγκεκριμένα σε περιοχές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, προκειμένου να αντιμετωπίζουν άμεσα τις όποιες εστίες της φωτιάς, αλλά και τις ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι επίγειες δυνάμεις έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, με 35 πυροσβέστες και 14 οχήματα από την Τσεχία, 240 πυροσβέστες και 60 οχήματα από τη Γαλλία, 244 πυροσβέστες και 56 οχήματα από τη Γερμανία και 40 πυροσβέστες και 13 οχήματα από την Αυστρία.

Όσον αφορά την αεροπυρόσβεση, έχει κινητοποιηθεί ένα ελικόπτερο, ενώ στην περιοχή βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος». Παράλληλα, συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ανατολική Μάνη

Σχετικά με τη φωτιά στην Ανατολική Μάνη, επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 15 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν δυνάμεις του στρατού, εθελοντές πυροσβέστες, και υδροφόρες της αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου-Ηπείρου του ΔΕΔΔΗΕ, στον Πύργο και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας έχει ολοκληρωθεί η επανηλεκτροδότηση. Στη Σπάρτη και συγκεκριμένα στην περιοχή της Ανατολικής Μάνης έχει ηλεκτροδοτηθεί το 96% των παροχών και παραμένουν εκτός τα χωριά Σιδηρόκαστρο, Μυρσίνη, Λυγερά, Κονάκια, Πολυάραβος και Κρήνη. Επίσης, χθες επρόκειτο να η Μαραθέα και ο Πλάτανος και μέχρι σήμερα το υπόλοιπο τμήμα του Αγίου Βασιλείου. Επισημαίνεται ότι στην περιοχή αυτή το δίκτυο έχει υποστεί εκτενείς ζημιές, οι οποίες εντοπίζονται σε δυσπρόσιτα σημεία. Στην περιοχή γίνεται εντατική προσπάθεια μεταφοράς ηλεκτροπαραγωγών ζευγών.

Στην Τρίπολη και συγκεκριμένα στην περιοχή της Γορτυνίας έχει γίνει η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε ποσοστό 30%. Συγκεκριμένα, έχουν ηλεκτροδοτηθεί τα χωριά Ράχες, Λυκοχώρι, Τριποταμιά, Καπελλίτσα, Χράνοι και Φαναράκι. Εκτός ηλεκτροδότησης παραμένουν τα χωριά Χώρα, Νεοχώρι, Λιβαδάκι, καθώς και τα χωριά του πρώην Δήμου Λουτρών Ηραίας (Χρυσοχώρι, Ιαματικές Πηγές, Λουτρά, Λίθαρος, Αγιονέρι, Παρνασσός, Όχθια, Πύρρης, Άγιος Ιωάννης Αρχαίας Ηραίας, Λώτης, Λιοδώρα και Κατράκι). Και σε αυτή την περιοχή γίνεται προσπάθεια μεταφοράς ηλεκτροπαραγωγών ζευγών, ώστε να ηλεκτροδοτηθούν το συντομότερο τα χωριά αυτά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος