Σε τρεις μεγάλες εστίες συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες από το πρωί να εναέρια μέσα αλλά και οι επίγειες δυνάμεις στην κεντρική Ρόδο όπου ήδη έχουν αποτεφρωθεί χιλιάδες στρέμματα πυκνού παρθένου δάσους.
Όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μαριέττα Γαβριλιώτη η σημερινή ήμερα ξεκίνησε αρκετά καλά με την φωτιά να βρίσκεται σε ύφεση, ωστόσο υπάρχουν πολλές εστίες σε μία πολύ μεγάλη περιοχή όπου υπάρχει πυκνή βλάστηση και κυρίως με πεύκα και κουκουνάρες που εκτοξεύονται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται νέες μικρές εστίες.
Οι πυροσβέστες παλεύουν με συνεχόμενες αναζωπυρώσεις, ενω τα χωματουργικά μηχανήματα κάνουν διάνοιξη σε απάτητα σημεία του παρθένου δάσους, με στόχο να αποκτήσουν πρόσβαση με μάνικες νερού οι πυροσβεστικές δυνάμεις.
Από το πρωί γίνεται μία τεράστια προσπάθεια από 10 εναέρια μέσα, πέντε αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα μαζί με όλες τις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, της πολιτικής προστασίας και των εθελοντών.
Παράλληλα υπήρξε ενίσχυση των δυνάμεων της πυροσβεστικής με οχήματα και πληρώματα που έφθασαν στο νησί με πλοίο από τον Πειραιά.
Επιπλέον σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ στο νησί κατευθύνονται με δικό τους ιδιωτικό αεροσκάφος και 25 εθελοντές πυροσβέστες από το τάγμα των ιπποτών της Μάλτας το οποίο έχει ιδιαίτερες σχέσεις με τη Ρόδο από το παρελθόν για να επιχειρήσουν στην περιοχή του Προφήτη Ηλία.
Με εναέρια μέσα και ομάδες «Δευκαλίωνα» και «Ξενοκράτη» συμμετείχαν και οι ‘Ενοπλες Δυνάμεις στα μέτωπα των πυρκαγιών. Στον ‘Εμπωνα Ρόδου επιχειρεί ενα ελικόπτερο Chinook, δύο προωθητές γαιών, ένας ισοπεδωτής γαιών, ένας εκσκαφέας, δύο ανατρεπόμενα οχήματα, δύο πυροσβεστικά καθώς και δύο ρυμουλκά οχήματα. Το σύνολο των μέσων – μηχανημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα για διάθεση, κατόπιν οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας. Επίσης, έχει διατεθεί σκηνικό υλικό για την προστασία των πυρόπληκτων ζώων.
Ρεπορτάζ: Μαριέττα Γαβριλιώτη
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος