Ρέθυμνο: Αποκαρδιωτική η επόμενη μέρα στα καμένα – Ζητούν να στηριχθούν οι κάτοικοι (βίντεο)

Αποκαρδιωτική είναι εικόνα των ολοσχερώς κατεστραμμένων περιοχών στα νότια του Δήμου Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο. Από τον Ορνέ και την Κρύα Βρύση, μέχρι τις Μέλαμπες και την Αγία Γαλήνη, συναντάμε εικόνες αποκάλυψης.

Μελίσσια, ελαιώνες, θερμοκήπια, αμπέλια, οι κόποι των ανθρώπων που έχουν δει τις περιουσίες τους να καίγονται μέσα σε λίγα λεπτά. Οι κάτοικοι δηλώνουν πικραμένοι και απογοητευμένοι.

Ζητούν νέο, αποτελεσματικό σχέδιο πυροπροστασίας, αλλά και την άμεση και ικανοποιητική αποζημίωση τους απλό τον ΕΛΓΑ. Να υπενθυμίζουμε ότι αύριο Δευτέρα, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, θα ζητήσει την κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ρέθυμνο: Αποκαρδιωτική η επόμενη μέρα στα καμένα – Ζητούν να στηριχθούν οι κάτοικοι (βίντεο)Στις Μέλαμπες έφτασε στις 10:30 το πρωί της Κυριακής ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, συνοδευόμενο από το δήμαρχο Αγ. Βασιλείου, Γιάννη Ταταράκη, και το διευθυντή του ΕΛΓΑ Κρήτης, Νίκο Δασκαλάκη.

Σε ανοικτή σύσκεψη που ακολούθησε, οι κάτοικοι ζητούν τη δημιουργία δύο πυροσβεστικών κλιμακίων στην πληγείσες περιοχή, καθώς και την άμεση υποστήριξη του ΕΛΓΑ.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ. Κεφαλογιάννης εξήρε την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τον αγώνα που έδωσε, ενώ δεσμεύτηκε για άμεσες παρεμβάσεις στο κομμάτι των αποζημιώσεων.

Ρέθυμνο: Αποκαρδιωτική η επόμενη μέρα στα καμένα – Ζητούν να στηριχθούν οι κάτοικοι (βίντεο)Χθες την περιοχή επισκέφθηκε ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος ενημερώθηκε για την κατάσταση και τις τεράστιες καταστροφές, από το δήμαρχο Αγ. Βασιλείου και τον Περιφερειάρχη Κρήτης, και στις δηλώσεις του ζήτησε να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών και επούλωσή τους, επισημαίνοντας πως πρέπει να δοθεί βοήθεια στους κατοίκους που επλήγησαν, «προκειμένου να σταθούν στα πόδια τους».

Αύριο στη 1 το μεσημέρι θα βρεθεί στην περιοχή η γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Ράνια Σβίγκου, η οποία θα έχει συνάντηση με το Δήμαρχο και κατοίκους που επλήγησαν από την μεγάλη πυρκαγιά.

Ρέθυμνο: Αποκαρδιωτική η επόμενη μέρα στα καμένα – Ζητούν να στηριχθούν οι κάτοικοι (βίντεο)Την βούληση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, να παρέμβει σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των πληγέντων, εξέφρασε ο Γραμματέας της ΚΠΕ. Ανδρέας Σπυρόπουλος. Τον κ. Σπυρόπουλος υποδέχθηκε ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης ο οποίος και τον ενημέρωσε για το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η πύρινη λαίλαπα σε Κρύα Βρύση, Ορνέ, Μέλαμπες και Αγ. Γαλήνη. Ο κ. Σπυρόπουλος στη συνέχεια θα έχει σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου.

Ρέθυμνο: Αποκαρδιωτική η επόμενη μέρα στα καμένα – Ζητούν να στηριχθούν οι κάτοικοι (βίντεο)Την ανάγκη καταβολής σε άμεσο χρόνο των αποζημιώσεων – χωρίς αστερίσκους – υπογράμμισε σε συνάντηση που είχε με κατοίκους της περιοχής, ο βουλευτής ΚΚΕ Ηρακλείου, Μανώλης Συντυχάκης. Ο κ. Συντυχάκης τόνισε ότι μέρος του προβλήματος είναι ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός και η υποστελέχωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, ζήτησε τον επανασχεδιασμό της πυροπροστασίας και τη λειτουργία δύο κλιμακίων της Πυροσβεστικής.

Υποψίες

Ένα κομματιασμένο μπουκάλι μπύρας εντοπίστηκε ακριβώς στο σημείο που ξεκίνησε η μεγάλη φωτιά στον Ορνέ του Δήμου Αγίου Βασιλείου. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Χανίων, πρόκειται για εύρημα που ενισχύει τις υποψίες φορέων και δημοτικής αρχής για ενδεχόμενο εμπρησμό. Μάλιστα θεωρείται, ότι το δεύτερο μέτωπο που εκδηλώθηκε δύο ώρες αργότερα στο Ροδάκινο, έγινε για αντιπερισπασμό, προκειμένου να αποδυναμώνει το πυροσβεστικό έργο.

Όλες οι πληροφορίες και τα ευρήματα εξετάζονται από το ανακριτικό της Πυροσβεστικής πριν εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Ρέθυμνο: Αποκαρδιωτική η επόμενη μέρα στα καμένα – Ζητούν να στηριχθούν οι κάτοικοι (βίντεο)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος