Πάτρα: Αχαιοί που πολέμησαν στην Κύπρο δεν ξεχνούν όσους άφησαν πίσω…

Πέρασαν 47 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Οι Αχαιοί που πολέμησαν τότε στην Κυπριακή γη δεν ξεχνούν και την παραμονή της επετείου, τα μέλη του Συλλόγου Αγωνιστών Κύπρου 1974 Αχαΐας «Η Ενότητα», βρέθηκαν στην πλατεία Ηρώων Κύπρου με τη σημαία τους ξεδιπλωμένη, κρατώντας μια αγκαλιά χρυσάνθεμα.

«Όχι με σκυμμένο το κεφάλι, υπερήφανοι, όμως προβληματισμένοι για το πού πάει τούτο το γεγονός της Κύπρου» τόνισε ο Γιώργος Βουρλιόγκας, αντιπρόεδρος του Συλλόγου.

Οι μνήμες του έγιναν λόγια συγκινητικά και βγήκαν αυθόρμητα…

«Σαράντα επτά χρόνια από την Τουρκική εισβολή, λυπημένοι για τους νεκρούς συμπολεμιστές μας και αγνοούμενους , τους ξεριζωμένους, τους προδότες  του πραξικοπήματος, τους αίτιους της Κυπριακής τραγωδίας  λουφαγμένοι απολαμβάνουν την σύνταξή τους.

Εμείς όσο ζούμε δεν πρόκειται ν’ αφήσουμε τους νεκρούς μας αμνημόνευτους. Το τρισάγιο με τον ιερέα πατέρα Βασίλειο να λέει «μετά πνευμάτων» φέρνει συγκίνηση, σταυροκοπιόμαστε, μονολογούμε, σιγομουρμουρίζουμε μέσα μας, σκουντιόμαστε μεταξύ μας, ανατριχιάζουμε, τρέμουμε, ξεφεύγουν και τα ονόματα, ο Γιώργος, ο Αλέξης, ο Σωτήρης, ο Κώστας, ο Χρήστος , Δημήτρης, Χρήστος, Νίκος.

Και στο άκουσμα «Αιωνία τους η μνήμη» δεν κρατιέται  ο σφυγμός, Αθάνατοι, Αθάνατοι.

Αποφύγαμε τελετουργικά με μικροφωνικές, καλέσματα και ομιλίες λόγω πανδημίας. Οι πεσόντες ήρωές μας νεκροί  του 1974 στην προχειρότητα της εποχής και στην ανευθυνότητα αυτών που είχαν την ευθύνη να τους μαζέψουν απ’ το πεδίο της μάχης να τους καταγράψουν δεν το έπραξαν και χρειάστηκαν χρόνια για την ταυτοποίησή τους όπως και για την τύχη των αγνοουμένων.

Αναγνώστηκε ο κατάλογος των πεσόντων νεκρών και αγνοουμένων και αυτό που μέσα είναι κρυμμένο και περιμένει να βγει όσο πιο βροντερό χωρίς κομπασμούς , ναι έπεσαν υπέρ πατρίδος, θυσιάστηκαν να κρατηθεί η Κύπρος λεύτερη.

Τα χρυσάνθεμα στη βάση του μνημείου με προσοχή ακουμπισμένα συνοδεύουν στην αιωνιότητα τους νεκρούς μας στο άκουσμα του εθνικού ύμνου. «Σε γνωρίζω από την κόψη του σπαθιού την τρομερή …. Απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά». Τιμή και δόξα.

Η Σημαία μας βγήκε απ’ τον ιστό και δύο συμπολεμιστές την τύλιξαν με σεβασμό όπως εμείς ξέρουμε και της αξίζει, μπήκε στη θέση της για το επόμενο ταξίδι της για Τριπόταμα , Σταροχώρι, Μάνεσι Τριταίας, Κορφές Καλαβρύτων, Μετόχι  Δυτικής Αχαΐας, Βραχνέικα Πάτρας.

Στη δράκα των παρευρισκομένων συμπολεμιστών: Χουλιαράς, Μπαράκος, Κατσαβόπουλος,  Δίπλαρος, Μπατάλης, Καραγεωργόπουλος, Βέρρας, Στεφανόπουλος, Δρίλης, Παρασκευόπουλος,  Μητροκόντης, Μητρόπουλος και  ο ευαίσθητος συμπαραστάτης του Συλλόγου μας Λυκουρέσης Παναγιώτης.

Δεν την επινοήσαμε την προδοσία, την βιώσαμε…».

Τα μέλη του Συλλόγου Αγωνιστών Κύπρου 1974 Αχαΐας «Η Ενότητα» δεν παρέλειψαν να εκφράσουν την συμπαράστασή τους στις οικογένειες  των συμπολεμιστών τους Δελέγκου και Τσάμη που έφυγαν από τη ζωή πρόσφατα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος