Παρουσιάστηκαν οι μελέτες για την ανάπτυξη της λίμνης Τριχωνίδας

«Η περιοχή της λίμνης Τριχωνίδας είναι ένα από τα πιο ισχυρά πλεονεκτήματα όλης της Δυτικής Ελλάδας, γι’ αυτό και πρέπει να γίνει το επίκεντρο μίας μεγάλης και πολύπλευρης ανάπτυξης για όλους. Είναι, πραγματικά, ένας μεγάλος και πολύτιμος πλούτος που πρέπει να διαφυλάξουμε και να αναδείξουμε». Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, μιλώντας σε εκδήλωση στην Παραβόλα Αιτωλοακαρνανίας, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν οι προτάσεις που βραβεύτηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού «Μελέτη στρατηγικής χωροταξικής ανάπτυξης της περιοχής της λίμνης Τριχωνίδας», τον οποίο είχε προκηρύξει το περιφερειακό ταμείο Ανάπτυξης.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «η Τριχωνίδα δεν είναι μόνο το φυσικό καταφύγιο μιας σπάνιας βιοποικιλότητας, ούτε απλά ένας υδάτινος σχηματισμός που σε συνδυασμό με τους οικισμούς που την πλαισιώνουν, διαμορφώνει ένα τοπίο σπάνιας ομορφιάς, αλλά και η απόδειξη μίας μεγάλης δύναμης που έχουμε, δηλαδή το νερό».

Επίσης, μίλησε «για εμπόδια που ορθώνονταν και εμπόδιζαν την μετατροπή των ιδεών και των οραμάτων σε πράξεις, ως προς την ανάπτυξη της λίμνης και της ευρύτερης περιοχής», προσθέτοντας πως, «η σημερινή περιφερειακή αρχή δεν αρκείται σε λόγια και καθημερινά αγωνίζεται για την μετατροπή των ιδεών σε πράξεις».

Παρουσιάστηκαν οι μελέτες για την ανάπτυξη της λίμνης ΤριχωνίδαςΣε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Φαρμάκης επεσήμανε ότι «πριν από λίγες μέρες αναδείχτηκε ο ανάδοχος που θα εκπονήσει τη μελέτη για την ανάπλαση της παραλίμνιας ζώνης και τον σχεδιασμό της παραλίμνιας διαδρομής της Τριχωνίδας, η οποία έχει προϋπολογισμό 300.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων».

«Επιπλέον, δρομολογούμε την ορθολογική ανάδειξη της λίμνης Τριχωνίδας – μέρος αυτής της προσπάθειας είναι και ο διαγωνισμός που ολοκληρώθηκε – αναλαμβάνοντας παράλληλα πρωτοβουλίες για την προστασία της και την προστασία των παραλίμνιων περιοχών από την κλιματική αλλαγή» επισήμανε και εξήγησε: «Μία από τις δράσεις μας είναι η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα “Horizon 2020”, για το έργο “Hydras”, στο οποίο εντάσσουμε και τις λίμνες Τριχωνίδα, Λυσιμαχεία, με στόχο να οικοδομηθεί η ανθεκτικότητα της υδάτινης υποδομής στην κλιματική αλλαγή».

Ταυτόχρονα, σημείωσε, ότι «δρομολογούμε ένα ολιστικό σχέδιο διαχείρισης της περιοχής, που έχει ως επίκεντρο και αφετηρία την Τριχωνίδα, αλλά περιλαμβάνει σχεδιασμούς ανάπτυξης για το σύνολο των περιοχών που βρίσκονται γύρω από τη λίμνη και ακόμα παραπέρα».

Ακόμη, αναφέρθηκε «στην εξαιρετική συνεργασία της περιφέρειας με τους δήμους Αγρινίου και Θέρμου, αλλά και το σύνολο των εμπλεκομένων τοπικών φορέων».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος