Οδοιπορικό στη Νότια Κέρκυρα μετά τις πλημμύρες (video)

Τέσσερις μέρες μετά την μεγάλη πλημμύρα η Κέρκυρα ακόμα δεν έχει μετρήσει όλες τις πληγές της. Κάθε μέρα που περνάει και όσο αποτραβιούνται τα νερά αποκαλύπτονται θλιβερές εικόνες τόσο σε ιδιωτικούς χώρους όσο και στις δημόσιες υποδομές.

Οι ιδιώτες πλένουν ακατάπαυστα τα σπίτια, τα καταστήματα τους και τα εμπορεύματα. Όλα τα αυτοκίνητα των επιχειρήσεων ενοικίασης είναι με τα καπό ανοιχτά για να στεγνώσουν. Κάποιοι επαγγελματίες καλούν μηχανολόγους να μετρήσουν τη ζημιά. Τα καΐκια είναι ακόμη στη στεριά. Κάποιοι άλλοι ξεκινούν την ανανέωση του τσιμέντου στις αυλές.

Οδοιπορικό στη Νότια Κέρκυρα μετά τις πλημμύρες (video)

Η αλήθεια είναι ότι οι δυνάμεις της πολιτικής προστασίας του Δήμου Νότιας Κέρκυρας και της Περιφέρειας δεν άφησαν κανένα δρόμο κλεισμένο. Οι μπουλντόζες δουλεύουν ακόμη στο μέγιστο και έχουν αφαιρέσει πάνω από το 90% των φερτών υλικών από τους δρόμους.
Όμως όταν φεύγουν οι λάσπες τα χώματα και οι πέτρες, αποκαλύπτονται οι ζημιές και τα λάθη.
Στην πλειοψηφία τους οι δρόμοι είναι καθαροί και προσβάσιμοι αλλά με ζημιές. Νέες λακκούβες, πρανή έτοιμα να γλιστρήσουν και ολόκληρα κομμάτια έτοιμα τα ταξιδέψουν στη θάλασσα μαζί με το δρόμο.
Και όλοι αγωνιούν για την επόμενη καταιγίδα. Πόσα από τα πρανή που σήμερα είναι ετοιμόρροπα θα πέσουν; Πόσα κύματα λάσπης θα ξανάρθουν;

Οδοιπορικό στη Νότια Κέρκυρα μετά τις πλημμύρες (video)

Μέχρι σήμερα οι τεχνικοί και οι πολιτικοί διαπιστώνουν ότι δεν μπορούσε να γίνει κάτι περισσότερο στο ποτάμι της Μεσογγής στα χαμηλά τουλάχιστον. Εδώ πρόκειται για διαφορετικό πρόβλημα από το ποτάμι του Ποταμού, που είναι σαφές και κοινό αίτημα να διανοιχτεί η μπούκα προς τη θάλασσα και η κύτη του ποταμιού στα χαμηλά σημεία, προκειμένου να διοχετεύονται μεγαλύτεροι όγκοι νερού προς τη θάλασσα.
Στη Μεσογγή, ήδη το ποτάμι στα χαμηλά σημεία, δηλαδή στο πλωτό τμήμα του, είχε καθαριστεί από το καλοκαίρι με έργο του Δήμου. Την Κυριακή επισκέφθηκε το χώρο κλιμάκιο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (ΠΙΝ) με επικεφαλής την περιφερειάρχη, Ρόδη Κράτσα και όλους τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες. Όταν ρώτησαν τους ψαράδες και τους ιδιοκτήτες των καϊκιών αν πρέπει να γίνει έργο εκβάθυνσης τους απάντησαν, «μην τολμήσετε, μέγα λάθος».

Εξήγησαν ότι αν βαθύνει περισσότερο το ποτάμι τότε θα μπαίνει με περισσότερη ορμή η θάλασσα. Με την εμπειρία τους λένε ότι εφόσον είμαστε στην αρχή του χειμώνα περιμένουμε νοτιάδες που θα σπρώξουν τα νερά μέσα στο ποτάμι. «Θα μας πνίξουν οι νοτιάδες», είπαν στην περιφερειάρχη. Τότε λοιπόν ποια είναι η λύση; Την απάντηση δίνει ο δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας, Κώστας Λέσσης. Είναι η διάνοιξη των παράλληλων δικτύων. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι όλες οι εκβολές μικρών χειμάρρων δεξιά και αριστερά του ποταμιού πρέπει να διανοιχτούν προκειμένου να εκτονώσουν ποσότητες νερού. Επίσης τονίζει ότι πρέπει να γίνουν έργα και πιο πάνω, στο μη πλωτό τμήμα του ποταμιού. Αυτό το πρόβλημα το έχει εντοπίσει και ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Μηλιώτης.
Πιο ψηλά από το γεφύρι της Άνω Μεσογγής πρέπει να γίνουν διανοίξεις και διευθέτηση της κοίτης που έχει κλειστεί από έργα ιδιωτών και από φερτά υλικά.

Οδοιπορικό στη Νότια Κέρκυρα μετά τις πλημμύρες (video)

Στον πολύπαθο κόμβο της Μεσογγής έγινε έργο από την ΠΙΝ πριν από 4-5 χρόνια για να διοχετεύει τα νερά που μαζεύει ο δρόμος στο Ποτάμι. Όμως τώρα κάποιοι διαπιστώνουν ότι η διατομή του αγωγού είναι ανεπαρκής.

Οδοιπορικό στη Νότια Κέρκυρα μετά τις πλημμύρες (video)

Απομένουν οι ζημιές στους δρόμους. Θέλουν φτιάξιμο από την αρχή. Και δεν είναι μονάχα η περιοχή της Μεσογγής και των Μωραιτίκων. Μεγάλη ζημιά φαίνεται να έχει πάθει ο κεντρικός δρόμος στο ύψος των Μπενιτσών, λίγα μέτρα πιο πάνω από το σημείο που έγινε το νέο τοιχίο πριν από 3 χρόνια. Εκεί απαιτείται μεγάλο έργο διότι «κούφωσε» ο δρόμος προς τη μεριά της θάλασσας και είναι βέβαιο ότι θα χάσουμε το ένα ρεύμα κυκλοφορίας . Ήδη τοποθετήθηκε υποτυπώδης σήμανση.
Οι δρόμοι που οδηγούν στον Άη Μαθιά, το Πεντάτι, την Παυλιάνα και τον Άνω Γαρούνα απαιτούν μεγάλα έργα. Αν μείνουν στη θέση τους με την επόμενη πλημμύρα. Έχουν πέσει μεγάλα κομμάτια από τα υψώματα, καθαρίστηκαν βέβαια αλλά πλέον έχουν γίνει πολύ επικίνδυνοι.

Οδοιπορικό στη Νότια Κέρκυρα μετά τις πλημμύρες (video)

Στον Παραμόνα, κοντά στην εκβολή του χειμάρρου ο οποίος διασχίζει μια ξενοδοχειακή μονάδα, το νερό ανέβηκε πάνω από τα προστατευτικά τοιχία, ξεπέρασε την πέτρινη γέφυρα, μπήκε στην πισίνα, κατέστρεψε το μηχανοστάσιο, πέταξε ολόκληρο ένα μεγάλο τοιχίο στη θάλασσα και δημιούργησε μια τεράστια λίμνη στην οποία το νερό έκανε δίνες για αρκετή ώρα. Ο ιδιοκτήτης του παρακείμενου ξενοδοχείου σχεδιάζει να τα ξηλώσει όλα και να τα ξαναφτιάξει από την αρχή υπολογίζοντας πλέον το καινούργιο ύψος του νερού.

Οδοιπορικό στη Νότια Κέρκυρα μετά τις πλημμύρες (video)

Οι παραλίες αποκαλύπτουν και την οργή της φύσης αλλά και τα ανθρώπινα λάθη. Στα Μωραίτικα σκάφτηκε η παραλία και μετατράπηκε σε κοίτη νέου ποταμιού. Στον Άη Γιάννη Περιστερών έγινε ανάλογο φαινόμενο αλλά επίσης έβγαλε και φύκια , φυσικά μαζί με τεράστια σκουπίδια, κυρίως πλαστικά, τα οποία κάποιο ανθρώπινο χέρι πέταξε στη θάλασσα. Οι φωτογραφίες το δείχνουν.

Οδοιπορικό στη Νότια Κέρκυρα μετά τις πλημμύρες (video)

Οδοιπορικό στη Νότια Κέρκυρα μετά τις πλημμύρες (video)
dav

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος