Ο δήμαρχος του Τάρπον Σπρίνγκς Κ. Αλαχούζος μιλά στην ΕΡΤ για την αδελφοποίηση με τα Χανιά (video)

Το απόγευμα της Δευτέρας 20 Σεπτεμβρίου 2021, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της αδελφοποίησης του Δήμου Χανίων με τον Δήμο του Τάρπον Σπρινγκς, της Φλόριντα των Η.Π.Α.

Με φόντο τον Φάρο και το Λιμάνι των Χανίων, στο σημείο που έγινε η επίσημη τελετή ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα το 1913, οι Δήμαρχοι Χανίων και Τάρπον Σπρινγκς, Παναγιώτης Σημανδηράκης και Χρυσόστομος Αλαχούζος αντίστοιχα, υπέγραψαν το πρωτόκολλο αδελφοποίησης των δύο πόλεων, με την παρουσία πλήθους κόσμου.

Τον Δήμαρχο του Τάρπον Σπρινγκς υποδέχτηκε σήμερα, Τετάρτη στο Γραφείο του ο Δήμαρχος Χανίων, έπειτα από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της αδελφοποίησης των δύο Δήμων. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χανίων, Γεώργιος Φραγκιαδάκης, και οι Αντιδήμαρχοι, Γιάννης Γιαννακάκης και Τάσος Αλόγλου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επισημάνθηκε για μία ακόμη φορά η κοινή πρόθεση των δύο Δήμων για ανάπτυξη επαφών και σχέσεων μεταξύ των φορέων τους, με έμφαση σε πεδία συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης, της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, του τουρισμού, της προστασίας του περιβάλλοντος, του εμπορίου, κ.α.

Ο Δήμαρχος Χανίων Π. Σημανδηράκης, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ “Συνδέσεις”, δήλωσε χαρούμενος για την υποδοχή στην Ελλάδα του Έλληνα δημάρχου της αμερικανικής πόλης, “ενός δήμου δυναμικού, με δραστήρια κοινότητα ομογενών”, όπως είπε. Σύμφωνα με τον κ. Σημανδηράκη, η αδελφοποίηση των δύο δήμων έχει σκοπό την σύσφιξη των σχέσεων των πολιτών σε Ελλάδα και ΗΠΑ και την ανεύρεση τρόπων συνεργασίας και ανάδειξης της εξωστρέφειας.

Από την πλευρά του ο Έλληνας δήμαρχος της πόλης του Τάρπον Σπρίνγκς, Κρις Αλαχούζος είπε πως η πόλη δημιουργήθηκε κυρίως από μετανάστες τις αρχές του 20ου αιώνα. Ο Έλληνας μετανάστης Γιάννης Κόκορης από την Πελοπόννησο, έφτασε στο Τάρπον Σπρινγκς γύρω στο 1906 και παρατήρησε ότι υπάρχουν πολλά σφουγγάρια στην περιοχή. Ταξίδεψε στην Ελλάδα και έφερε στις ΗΠΑ δύτες από την Ύδρα, την Αίγινα και τα Δωδεκάννησα για να ξεκινήσουν την σπογγαλιεία. Έτσι, με 500 δύτες και πληρώματα από την Eλλάδα, άρχισε η βιομηχανία των σφουγαριών στην περιοχή του Τάρπον Σπρινγκς.

Ο κ. Αλαχούζος χαρακτήρισε την αμερικανική πόλη “κομμάτι της Ελλάδας”, όπου ακούγεται παντού Ελληνική μουσική και οι επιγραφές στους δρόμους είναι γραμμένες και στα Ελληνικά. Στην πόλη γιορτάζονται με μεγάλη λαμπρότητα τα Θεοφάνεια κι ο κ. Αλαχούζος προσκάλεσε τον κ. Σημανδηράκη να επισκεφτεί το Τάρπον Σπρινγκς για να δει την “Ελλάδα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος