Μοναδική στην Ελλάδα η τελετή του Ιερού Νιπτήρα της Μ. Πέμπτης στην Πάτμο (βίντεο)

Μοναδική στην Ελλάδα η τελετή του Ιερού Νιπτήρα της Μ. Πέμπτης στην Πάτμο. «Ανήκει στην κατηγορία των αυθεντικών βυζαντινών αναπαραστάσεων των Παθών που γνώρισαν και στη Δύση διάδοση, εκεί με τη χαρακτηριστική ονομασία των «μυστηρίων», μας πληροφορεί ο συγγραφέας Ι.Μ.Χατζηφώτης.

Αυτές οι αναπαραστάσεις, ξεκίνησαν, κατά τον Καθηγητή Φαίδωνα Κουκουλέ , «από τις αρχές του 4ου μ.Χ. αιώνα ως «αντίποδας» του θεάτρου που υμνούσε το δωδεκάθεο και ήταν προσφιλές θέαμα για το λαό της εποχής».

Περιλαμβάνεται στο Τυπικό του Αγίου Σάββα και προφανώς τελείται από τον 11ο αιώνα, με την ίδρυση της Μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο καθολικό ή την αυλή της. Ανάλογο τυπικό τηρείται και στα Ιεροσόλυμα.

Η αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου, περί τον 16ο αιώνα μεταφέρθηκε στον εκτός της Μονής χώρο και γίνεται ως τις μέρες μας σε μια απ’ τις πλατείες της Χώρας, πότε Δυτικά και πότε Ανατολικά.

Λόγω της πανδημίας με την Covid-19 η τελετή το 2020 πραγματοποιήθηκε στο καθολικό της Μονής και κατά πάσα πιθανότητα λόγω των μέτρων και εφέτος.

Παρουσιάζονται εδώ οι συγκλονιστικές στιγμές λίγο πριν την Σταύρωση. Βασικός κορμός του δρώμενου είναι η στιγμή όπου κατά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου του Ιωάννη, παρουσιάζονται τα γεγονότα του Μυστικού Δείπνου με το πλύσιμο των ποδιών των μαθητών – ιερέων εδώ από τον Ηγούμενο της Μονής και την άρνηση του Πέτρου.

Στο βίντεο καταγράφεται η τελετή του Ιερού Νιπτήρα της Πάτμου, με τα ιστορικά στοιχεία που τη συνδέουν και τις ανάλογες απεικονίσεις σπουδαίων καλλιτεχνών του Βυζαντίου και της Αναγέννησης.

Καταγραφή – επιμέλεια: Αριστειδης Ε. Μιαούλης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος