Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στο Ρέθυμνο – Τεράστιες οι καταστροφές – Τη Δευτέρα ξεκινά εκτιμήσεις ο ΕΛΓΑ

Οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι που πνέουν και σήμερα στην Κρήτη, δεν αφήνουν ήσυχους τους πυροσβέστες, που δίνουν μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Σαχτούρια, Μέλαμπες, Αγία Γαλήνη και Αγ. Γεώργιο. Σε ύφεση τα μέτωπα σε Ορνέ, Κρύα Βρύση.

Στην περιοχή ανάμεσα στα Σαχτούρια και στα Ακούμια στον Δήμο Αγ. Βασιλείου επικεντρώνονται οι προσπάθειες κατάσβεσης, ενώ η δυναμική επαναφορά της εναέριας κατάσβεσης, συνέβαλε καθοριστικά στον περιορισμό του πύρινου μετώπου.

Οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν μικρότερες, διάσπαρτες αναζωπυρώσεις, ενώ παράλληλα επιτηρούν τις πληγείσες περιοχές. Ελπίδα όλων είναι να τεθεί υπό έλεγχο και το τελευταίο μέτωπο, αλλά και να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις.

Η φωτιά ξέσπασε χτες Παρασκευή 15 Ιουλίου στην περιοχή του Αγ. Βασιλείου, νότια του Ρεθύμνου και λόγω των ισχυρών ανέμων πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.

Αγωνία για τις συνεχείς αναζωπυρώσεις του πύρινο μετώπου που κατακαίει από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής (15/7) μέχρι και αυτή την ώρα χιλιάδες στρέμματα παραγωγικής γης.

Πέραν των ισχυρών πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών που δρουν στα σημεία της φωτιάς, ρίψεις πραγματοποιούν δύο ελικόπτερα ERICSON. Στην μάχη ρίχθηκαν και 4 ακόμη αεροσκάφη τύπου Καναντέρ, αλλά σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, υπήρξε πρόβλημα λόγω δυσκολίας στον ανεφοδιασμό από τους ισχυρούς ανέμους.

Το δεύτερο ERICKSON που επιχειρεί, χρειάζεται να μεταβαίνει στο Τυμπάκι, προκειμένου να ανεφοδιάσει με το αναγκαίο επιβραδυντικό υλικό.

Συγκινητική είναι η συνεισφορά των κατοίκων της περιοχής, που σπεύδουν με ίδια μέσα να σβήσουν εστίες φωτιάς σε δυσπρόσιτες περιοχές. Στην περιοχή επιχειρούν 33 οχήματα της Πυροσβεστικής με 120 πυροσβέστες, ενώ οι εθελοντές και κάτοικοι βοηθούν με ότι διαθέτουν στο έργο της κατάσβεσης.

Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ επιχειρούν την αντικατάσταση των καμένων ξύλινων στύλων, ώστε να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στα χωριά που έμειναν χωρίς ρεύμα.

Μεγάλη καταστροφή

Στο μεταξύ τεράστια είναι η καταστροφή στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο της περιοχής, χιλιάδες στρέμματα με ελιές και αμπέλια έχουν καεί, καθώς και εκατοντάδες κυψέλες με μέλισσες.

Σύμφωνα με δηλώσεις του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν οι πρώτες εκτιμήσεις από στελέχη και υπαλλήλους του ΕΛΓΑ. Παράλληλα τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, προσπαθούν να αντικαταστήσουν τους ξύλινους στύλους και να δώσουν ξανά ρεύμα στα χωριά.

Αύριο Κυριακή θα επισκεφθεί την περιοχή κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, με επικεφαλής το γραμματέα της ΚΠΕ, Ανδρέα Σπυρόπουλο. Στις 12 το μεσημέρι στις Μέλαμπες θα έχουν συνάντηση με το δήμαρχο Αγίου Βασιλείου και φορείς της περιοχής, και στις 14.30 θα γίνει σύσκεψη στην Π.Ε. Ρεθύμνου.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Εφιαλτικές στιγμές έζησαν τη νύχτα οι κάτοικοι και επισκέπτες στο νότιο Ρέθυμνο, με τη μεγάλη πυρκαγιά να κατακαίει μία ευρύτατη περιοχή, του δήμου Αγίου Βασιλείου. Οι επίγειες δυνάμεις, έδωσαν ολονύκτιο αγώνα, με αντίπαλο τους, πέρα από τις φλόγες, και τις δυνατές ριπές ανέμου. Επίσης, αργά το βράδυ, εκκενώθηκαν τα χωριά Ορνέ, Κρύα Βρύση, Σακτούρια, Άγιος Παύλος, Άγιος Γεώργιος και Μέλαμπες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος