Λέσβος: Παραδόθηκε στο κοινό του το ανακαινισμένο Μουσείο Ελαιοτριβείο Βρανά

Ολοκληρώθηκε η ριζική ανακαίνιση και παραδόθηκε στο κοινό του, το Μουσείο Ελαιοτριβείο Βρανά, που αποτελεί το παλαιότερο μνημείο βιομηχανικής επανάστασης στη Λέσβο. Τα εγκαίνια του αναμορφωμένου Μουσείου πραγματοποιήθηκαν χθες σε μία λαμπρή τελετή ενώ ακολούθησε συναυλία που αφιλοκερδώς παραχώρησε ο Γιώργος Νταλάρας.

«Μια νέα ζωή ξεκινά για το Μουσείο μετά την ανακαίνιση, σημείωσε ο πρόεδρος της πολιτιστικής εταιρείας Αρχιπέλαγος Νίκος Σηφουνάκης. Το μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη που ο επισκέπτης μπορεί να δει έτσι όπως ακριβώς λειτουργούσε τον προπερασμένο αιώνα».

Το ελαιοτριβείο οικοδομήθηκε το 1887 από τον παππού του Οδυσσέα Ελύτη και λειτούργησε ως το 1978, οπότε παραδόθηκε στην φθορά του χρόνου. Πριν από 27 χρόνια αγοράστηκε ερειπωμένο από την εταιρία Αρχιπέλαγος και τέσσερα χρόνια μετά παραδόθηκε στο κοινό μετά από την πρώτη σωστική αναστηλωτική επέμβαση. 20 χρόνια μετά πραγματοποιείται ριζική ανακαίνιση , υποχρεωτική και αναγκαία και παραδίδεται στους επισκέπτες του.  

Πιεστήρια, αντλίες, μύλοι άλεσης, τροχαλίες και ιμάντες μεταφοράς της κίνησης,  που προέρχονται από το ιστορικό εργοστάσιο Μηχανουργίας της Σμύρνης των ΑΦΩΝ ΙΣΗΓΟΝΗ. Στο Μουσείο εκτίθεται και ο Αρχαίος Λίθινος Διπλός Ληνός, που χρονολογείται τον 3ο π.Χ αιώνα και εντοπίστηκε σε αυλή σπιτιού στην περιοχή , πρόκειται για βάση Ελαιοπιεστηρίου, εξαιρετικά σπάνιος στον Ελλαδικό χώρο.

Λέσβος: Παραδόθηκε στο κοινό του το ανακαινισμένο Μουσείο Ελαιοτριβείο Βρανά

Ο Νίκος Σηφουνάκης αφιέρωσε τη χθεσινή βραδιά στα μέλη της εταιρίας Αρχιπέλαγος που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται να το κρατήσουν ζωντανό, όπως ο αείμνηστος Νίκος Κούνδουρος που διετέλεσε 20 χρόνια πρόεδρος της εταιρίας Αρχιπέλαγος.

Κατά τη διάρκεια της τελετής τιμήθηκαν για τη συμβολή τους αυτά τα δυο χρόνια στην ανακαίνιση του μουσείου  μελετητές,  αρχιτέκτονες, μηχανολόγοι μηχανικοί, καθηγητές πανεπιστήμιου και οι επικεφαλής της εφορίας αρχαιοτήτων Λέσβου, της διαχειριστική αρχής της Περιφέρειας  και της ΕΤΑΛ.

Λέσβος: Παραδόθηκε στο κοινό του το ανακαινισμένο Μουσείο Ελαιοτριβείο Βρανά

 Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν ακόμα ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Μανόλης Κορρές, πρόεδρος της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως και ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης Νικόλαος Σταμπολίδης

Τους αποδόθηκαν αναμνηστικά δώρα και συγκεκριμένα μια μεταξοτυπία που φιλοτέχνησε η Ηώ Αγγελή που είναι και μέλος της εταιρίας Αρχιπέλαγος και η μεταξοτυπία απεικονίζει το Μουσείο, αλλά και κεραμικά εδώλια που επιμελήθηκε ο δεξιοτέχνης της κεραμικής τέχνης από την Αγιάσο  Γιάννης Χατζηγιάννης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος