Λαμπρές εκδηλώσεις για τα 219 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Σουλίου

219 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το ολοκαύτωμα του Σουλίου και αυτοθυσία του Καλογήρου Σαμουήλ και των Σουλιωτών. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή στην Παραμυθιά και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή το μεσημέρι στον ιστορικό χώρο του Σουλίου.

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, τα ιερά βράχια του Σουλίου δέχθηκαν και πάλι προσκυνητές, που ήρθαν να τιμήσουν τις επετειακές εκδηλώσεις για την ανατίναξη του Κουγκίου.

Διακόσια δέκα εννιά χρόνια μετά ο πάντα επίκαρος αγώνας των Σουλιωτών παραμένει σύμβολο αυτοθυσίας και ελευθερίας. Πέρα από την πραγμάτωση του συνθήματος «ελευθερία ή θάνατος», ο αγώνας των Σουλιωτών αποτέλεσε αρχικά τη θρυαλλίδα για το ξέσπασμα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και στη συνέχεια με τη φυσική συμμετοχή τους σε πολλές τις μάχες με τον τουρκικό στρατό οι σκληροτράχηλοι πολεμιστές συνέβαλαν καθοριστικά   για την κατάκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας.

Ο μεγαλειώδης επίλογος της  αντίστασης των Σουλιωτών γράφτηκε στις 13 Δεκεμβρίου του 1803 στο Κούγκι όπου ο ιερομόναχος Σαμουήλ μαζί με γυναικόπαιδα και  λιγοστούς ανήμπορους πολεμιστές έβαλε φωτιά στην μπαρουταποθήκη και όλοι μαζί πέταξαν στην ελευθερία.

Λαμπρές εκδηλώσεις για τα 219 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Σουλίου

Φέτος η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Σουλίου, τίμησαν το Σούλι με τριήμερες εκδηλώσεις οι οποίες κορυφώθηκαν με την αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου από τον Καλογήρο Σαμουήλ και τους Σουλιώτες, την τελευταία Κυριακή του Μαΐου, όπως προβλέπεται.

Λαμπρές εκδηλώσεις για τα 219 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Σουλίου

“Το αδούλωτο πνεύμα των Σουλιωτών που θυσιάστηκαν για την Ελευθερία, ανατινάζοντας την πυριτιδαποθήκη και παίρνοντας μαζί τους και το τούρκικο ασκέρι, το οποίο απαιτούσε την παράδοση τους, τον Δεκέμβριο του 1803, και τις διδαχές που μεταδίδει η θυσία τους μέχρι και σήμερα”, εξήρε ο υφυπουργός δικαιοσύνης Γεώργιος Κότσιρας, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση.

Λαμπρές εκδηλώσεις για τα 219 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Σουλίου

Παράλληλα με τις εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής και ο “9ος αγώνας δρόμου θυσίας Σουλιώτων”, με τερματισμό στο χώρο του Βουλευτηρίου των Σουλιωτών, ενώ οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με παραδοσιακούς χορούς.

Λαμπρές εκδηλώσεις για τα 219 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Σουλίου

Σύνταξη: Β. Γκόρου – Κ. Παπαθεοδώρου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος