Κοζάνη: Υπογράφηκε η σύμβαση για να αναστηλωθεί το «Γεφύρι του Πασά»

Παρουσία της υπουργού πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργου Κασαπίδη, και του αντιπρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ευστράτιου Στυλιανίδη, υπεγράφη στο χώρο του «Γεφυριού του Πασά» η προγραμματική σύμβαση για τη μελέτη της αναστήλωσης του.

Ογδόντα χρόνια μετά την ανατίναξη του το πέτρινο «Γεφύρι του Πασά» πού βρίσκεται στα όρια των περιφερειακών ενοτήτων Γρεβενών και Κοζάνης, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας αναμένεται να αναστηλωθεί και να ξαναβρεί την παλιά του αίγλη.

Κοζάνη: Υπογράφηκε η σύμβαση για να αναστηλωθεί το «Γεφύρι του Πασά»Ήταν 14 Απριλίου 1941 στις 9 το πρωί όταν οι συμμαχικές δυνάμεις που αποτελούνταν από Άγγλους και Νεοζηλανδούς, ανατίναξαν το πέτρινο γεφύρι προκειμένου να καθυστερήσουν την εισβολή των ναζιστικών στρατευμάτων. Έτσι το μεγαλύτερο πέτρινο γεφύρι στη Δυτική Μακεδονία που ένωνε τη μία όχθη του Αλιάκμονα ποταμού με την άλλη σταμάτησε να είναι λειτουργικό και στρατηγικό σημείο.

Κοζάνη: Υπογράφηκε η σύμβαση για να αναστηλωθεί το «Γεφύρι του Πασά»Στο στόχο της μελετητικής ομάδας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι η χρήση της πέτρας για την αναστήλωση του γεφυριού, ενώ ήδη με πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, αναμένεται να δημιουργηθεί τμήμα ΙΕΚ για τεχνίτες πέτρας στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης. Όπως ανέφερε η κ. Μενδώνη είναι διττός ο στόχος με την αναστήλωση του πέτρινου γεφυριού, καθώς από τη μία θα είναι πόλος έλξης επισκεπτών, αλλά από την άλλη θα δοθεί η δυνατότητα έτσι ώστε να ξαναζωντανέψει η τέχνη της πέτρας. Η μελέτη αναστήλωσης του πέτρινου «Γεφυριού του Πασά» αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 18 μήνες, ενώ στόχος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας είναι το έργο να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος