Κοζάνη – Ν. Κεραμέως: Συνεχίζεται το μεταρρυθμιστικό έργο στην Παιδεία – Πρότυπο ΙΕΚ στην Δ. Μακεδονία

Aγγίζουμε την ολοκλήρωση του συνόλου των εξαγγελιών που είχαμε παρουσιάσει ως ΝΔ το 2018, τόνισε η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, στην ομιλία που πραγματοποίησε στην εκδήλωση της ΔΕΕΠ της ΝΔ στην Κοζάνη, όπου και έκανε εκτενή αναφορά στις μεταρρυθμίσεις στην παιδεία υπογραμμίζοντας παράλληλα την δύσκολη συγκυρία με την οποία ήρθε αντιμέτωπη η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η Υπουργός παιδείας όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μετά το μεταναστευτικό και την υγειονομική κρίση τις φυσικές καταστροφές με τις πλημμύρες και τις φωτιές, ήρθε ο αδιανόητος πόλεμος στη Ρωσία, όπως τον χαρακτήρισε με πολλές συνέπειες για την οικονομία της χώρας, παρόλα αυτά όπως τόνισε η κ. Κεραμέως σε αυτή τη συγκυρία η κυβέρνηση επέλεξε να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της έργο αταλάντευτα και ειδικά στο χώρο της Παιδείας. Η κ.Κεραμέως αφού παρουσίασε το σύνολο του έργου στο υπουργείο Παιδεία παρουσιάζοντας όλες τις μεταρρυθμίσεις από το νηπιαγωγείο έως και το Πανεπιστήμιο, μίλησε για την καθιέρωση της ξένης γλώσσας στο Νηπιαγωγείο αναφέρθηκε στα εργαστήρια δεξιοτήτων που ξεκινούν από το Δημοτικό σχολείο με έμφαση στα θέματα κλιματικής αλλαγής, φυσικών καταστροφών, σε ζητήματα που σχετίζονται με την δικαιώματα και την διαφορετικότητα αλλά και σε θέματα καινοτομίας με προγράμματα ρομποτικής. Η Υπουργός παιδείας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αλλαγή των προγραμμάτων σπουδών, έργο που όπως σημείωσε είχε ξεκινήσει και προηγούμενες κυβερνήσεις ενώ τόνισε πως καθιερώνεται το πολλαπλό βιβλίο όπου οι μαθητές μπορούν να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη.

Σε ότι αφορά στο εκπαιδευτικό προσωπικό έδωσε στοιχεία για τους διορισμούς μόνιμων καθηγητών με τις προσλήψεις να ανέρχονται στις 16200 συνολικά, 4.500 στην Ειδική Αγωγή και 11.700 στην Γενική και Τεχνική εκπαίδευση. Ιδιάιτερη αναφορά η κ. Κεραμέως έκανε στην λειτουργία των Πειραματικών και Πρότυπων σχολείων που υποσχέθηκε πως θα επεκταθούν σε όλη την Ελλάδα και ανέφερε ότι έχουν κατατεθεί 18000 αιτήσεις για 4187 θέσεις.

Τέλος σε ότι αφορά στο πανεπιστήμιο αναφέρθηκε στο νέο νόμο για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση που παρουσιάστηκε μόλις πρόσφατα στο υπουργικό συμβούλιο στην καθιέρωση των «βιομηχανικών διδακτορικών» . Το νέο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση αφορά την ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της διασύνδεσης, υπογράμμισε.

Λίγο νωρίτερα η Υπουργός σε συνέντευξη τύπου που έδωσε πριν την ομιλία της σε ότι αφορά τις θέσεις των καθηγητών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας τόνισε ότι είναι θετικό το ισοζύγιο, και ανέφερε πως οι θέσεις είναι 45 παραπάνω από τις αφυπηρετήσεις. Μίλησε για γενναία αύξηση του προϋπολογισμού των Πανεπιστημίων και σε ότι αφορά στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας η αύξηση ήταν της τάξης του 16% της κρατικής χρηματοδότησης δηλαδή 600 χιλ. ευρώ για φέτος σε σχέση με πέρσι, σημειώνοντας πως στόχος είναι να ενδυναμωθούν και να γίνουν πιο ανταγωνιστικά. Στην διάρκεια της ομιλίας της η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων συνεχάρη τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Θεοφουλίδη για τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί στο ίδρυμα, και ανακοίνωσε την στήριξη για την δημιουργία φοιτητικών εστιών μέσω ΣΔΙΤ μεταξύ των 3 που ήδη έχουν δημιουργηθεί. Εντυπωσιασμένη από το νέο κάμπους στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας το οποίο και ολοκληρώνεται για να παραδοθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβρη όπου θα μεταφερθούν τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου και η Διοικούσα.

Για την δημιουργία του θεματικού πρότυπου ΙΕΚ στην Δυτική Μακεδονία στο οποίο αναφέρθηκε κατά την διάρκεια του χαιρετισμού της στο συνέδριο της ΚΕΔΕ για την ενέργεια στην Πτολεμαΐδα, η Υπουργός εξήγησε ότι μπορεί να αναπτυχθεί με την πράσινη ενέργεια και τις ΑΠΕ που θα είναι το μέλλον της περιοχής. Μάλιστα στην διάρκεια της επίσκεψης της στο ΔΙΕΚ Κοζάνης στα τμήματα Τεχνικού Εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ΑΠΕ και Βοηθού Ραδιολογίας και Ακτινολογίας στόχος είπε είναι να αυξηθούν οι θέσεις στα ΙΕΚ μέσα από τον παράλληλο μηχανογραφικό η ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης κατάρτισης και στα δημόσια ΙΕΚ, ειδικά στον τεχνολογικό εξοπλισμό από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στόχος είναι να αυξηθούν οι θέσεις στα ΙΕΚ μέσα από τον παράλληλο μηχανογραφικό τόνισε η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατά την επίσκεψη της στο ΔΙΕΚ Κοζάνης την Παρασκευή το μεσημέρι. Επίσης αναφέρθηκε στην αυξημένη χρηματοδότηση του νέου ΕΣΠΑ στην επαγγελματική εκπαίδευση κατάρτιση και στα δημόσια ΙΕΚ, ειδικά στον τεχνολογικό εξοπλισμό. Επισκέφτηκε τα τμήματα Τεχνικού Εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ΑΠΕ και σ Βοηθού Ραδιολογίας και Ακτινολογίας ακούγοντας τις ανησυχίες των σπουδαστών και εξηγώντας ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης υπάρχουν προβλέψεις για νέο εξοπλισμό. Ρώτησε για ποιο λόγο επέλεξαν τα παιδιά τα εν λόγω τμήματα και τι ποσοστό επαγγελματικής αποκατάστασης υπάρχουν προσθέτοντας την μεγάλη ανάγκη δημιουργίας τμημάτων με ζήτηση στο μέλλον.

Τέλος τις εντυπώσεις της από τις επισκέψεις σε Δημοτικά σχολεία της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας για τα οποία μίλησε με ενθουσιασμό τα χαρακτήρισε στολίδια τόσο το 11ο Δημοτικό Πτολεμαΐδας, το σχολικό συγκρότημα του 22ου Νηπιαγωγείου και του 19ου Δημοτικού Σχολείου Κοζάνης, το πρότυπο βιοκλιματικό σχολείο στη Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας Κοζάνης. «Αν μπορούσα να είμαι κάθε μέρα σε σχολείο, ειλικρινά θα το έκανα, παίρνουμε πολλά ερεθίσματα από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς .Καθήκον του κάθε υπουργού είναι να βρίσκεται στα σχολεία όσο πιο συχνά γίνεται» ανέφερε σε δηλώσεις της η κ. Κεραμέως.

ΕΡΤ Κοζάνης: Σύνταξη- Δέσποινα Αμαραντίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος