Κοζάνη: Μια νέα εποχή για τον ΑΗΣ Καρδιάς – Πρωτοποριακές επενδύσεις από τη ΔΕΗ

Με καινοτόμες και πρωτοποριακές επενδύσεις προχωρά η ΔΕΗ, στη Δυτική Μακεδονία, με τα στελέχη της περιοχής σε συνεργασία με την Διοίκηση να είναι έτοιμα να εφαρμόσουν το επιχειρηματικό πλάνο της εταιρίας, για την επόμενη μέρα με το τέλος της χρήσης του λιγνίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες αν και για τον ΑΗΣ Καρδιάς έχουν μπει τίτλοι τέλους ως λιγνιτικός Σταθμός παραγωγής Ηλεκτρικής ενέργειας, φαίνεται πως ξεκινά μια άλλη εποχή με νέα δεδομένα, αφού θα αξιοποιηθούν το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών υποδομών σε νέες ενεργειακές δραστηριότητες.

Η μετατροπή των γεννητριών των μονάδων 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς σε σύγχρονους πυκνωτές για την παροχή υπηρεσιών ρύθμισης αέργου ισχύος και ρύθμισης τάσης στο δίκτυο, μειώνει το κόστος του συστήματος επιτρέποντας παράλληλα την αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ στο σύστημα.

Στις εγκαταστάσεις του Σταθμού, υλοποιούνται τα έργα παραγωγής θερμικής ενέργειας (Μονάδα ΣΗΘΥΑ, Ηλεκτρολέβητες, Λέβητες Φυσικού Αερίου), εξασφαλίζοντας τις τηλεθερμάνσεις Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου.

Κοζάνη: Μια νέα εποχή για τον ΑΗΣ Καρδιάς – Πρωτοποριακές επενδύσεις από τη ΔΕΗ

Ένα εξίσου σημαντικό και πρωτοπόρο έργο είναι η εγκατάσταση αντλησιοταμιευτικού συστήματος πλησίον του ΑΗΣ στο χώρο του εξαντλημένου Ορυχείου Καρδιάς, το οποίο θα λειτουργεί τόσο για παραγωγή πράσινης Ηλεκτρικής ενέργειας όσο και για αποθήκευση αυτής σε μακρά διάρκεια (8 ωρών), ενώ ταυτόχρονα έχει προβλεφθεί και η δυνατότητα ανάπτυξης επιχειρηματικών συνεργειών στην ευρύτερη περιοχή του ορυχείου.

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί πως η ΔΕΗ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας και εξειδικευμένους τεχνολογικούς παρόχους, έχει καταθέσει πρόταση σε ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα για τη μετατροπή μεγάλου εξοπλισμού των Σταθμών (Μύλοι άλεσης λιγνίτη) σε αποταμιευτές ενέργειας για την παροχή αδράνειας στο σύστημα.

Την ώρα που κάποια από αυτά τα έργα βρίσκονται ήδη σε διαδικασία υλοποίησης και τα υπόλοιπα σε διαδικασία μελετών και ωρίμανσης, η εταιρία μελετά και σχεδιάζει πληθώρα νέων έργων και δράσεων, που θα αξιοποιούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις ενεργειακές εγκαταστάσεις και υποδομές, που παύουν να λειτουργούν, ενώ παράλληλα προσπαθεί να δημιουργήσει νέα αξία και προοπτική τόσο για την ίδια, όσο και για την περιοχή συμβάλλοντας καθοριστικά στην μετάβαση στη νέα εποχή.

ΕΡΤ Κοζάνης: Σύνταξη- Δέσποινα Αμαραντίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος