Κοζάνη: Εν αναμονή της αδειοδότησης των λατομείων μαρμάρου στο Τρανόβαλτο

Το “πράσινο φως “από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να δοθεί το επόμενο διάστημα, για την ολοκλήρωση της αδειοδότησης και την έναρξη των εργασιών στην μαρμαροφόρο περιοχή του Τρανοβάλτου στο Δήμο Σερβίων.

Το πρώτο βήμα έγινε με την σύσταση του συνεταιρισμού μαρμαράδων, που αναμένει πλέον την άδεια χρήσης μιας έκτασης πάνω από 550 στρέμματα, ώστε να ξεκινήσει ο κύκλος εργασιών, για τους επαγγελματίες του είδους, που τα τελευταία 20 χρόνια περίμεναν εναγωνίως αυτήν την στιγμή.

Οι επιχειρήσεις που πλέον αποτελούν μέλη του Συνεταιρισμού μαρμαράδων «Ο Πραξιτέλης» που δραστηριοποιούνται στον χώρο του μαρμάρου ευελπιστούν στη ανάκαμψη των επιχειρήσεων τους και στις νέες θέσεις εργασίας που θα προκύψουν υποστηρίζοντας ότι “μπορεί η περιοχή να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης στην μεταλιγνιτική εποχή, για την Δυτική Μακεδονία”.

Μάλιστα όπως τονίζουν οι εμπλεκόμενοι του κλάδου, στόχος είναι οι νέες θέσεις εργασίας, που αποτελούν ζητούμενο για την περιοχή, ώστε μπορέσει να επανακάμψει η οικονομία και να ζήσει και πάλι στιγμές της παλιάς αίγλης που το μάρμαρο πρωταγωνιστούσε στις αγορές του κόσμου.

Στόχος με την επαναδραστηριοποίηση και την λειτουργία των λατομείων θα είναι ακόμα και επέκταση τους, καθώς η περιοχή κρύβει στα σπλάχνα της το ξεχωριστό παγκοσμίως γνωστό μάρμαρο Τρανοβάλτου, που περιμένει να αξιοποιηθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επαγγελματίες της περιοχής, πλην της τεχνογνωσίας που διαθέτουν από το 1947, έχουν επενδύσει στις επιχειρήσεις με πρότυπο εξειδικευμένο εξοπλισμό, ικανό να αντέξει στον ανταγωνισμό.

Σε ανάρτηση του και ο Δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου κάνει λόγο για σημαντική εξέλιξη στο τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει όπως αναφέρει πάνω από 20 χρόνια στον τόπο των μαρμάρων του Τρανοβάλτου. Κάνει γνωστό δε ότι ήδη έχει κατατεθεί αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ευρύτερη λατομική περιοχή του Τρανοβάλτου από τον Συνεταιρισμό μαρμάρων και το μόνο που απομένει να πράξει το Υπουργείο όπως σημειώνει είναι “να παραδώσει την άδεια στο Δήμο Σερβίων για να λυθεί ένα τεράστιο πρόβλημα της περιοχής”.

Τέλος επισημαίνει ακόμα  ότι είναι “είναι κρίμα, ενώ ο τόπος να ρημάζει από την μεταλιγνιτική περίοδο το υπουργείο να μην προχωρά γρήγορα τις γραφειοκρατικές διαδικασίες έκδοσης της άδειας των Λατομείων μας”.

Ρεπορτάζ: Δέσποινα Αμαραντίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος