Ηράκλειο: Με λέιζερ μελετούν την τέχνη αγιογραφίας του Μιχαήλ Δαμασκηνού

Φως σε κάποια άγνωστα στοιχεία της υψηλής τέχνης του Μιχαήλ Δαμασκηνού επιχειρεί να ρίξει η επιτόπια αναλυτική δράση που αυτές τις μέρες διενεργεί το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του ΙΤΕ στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών», στο Ηράκλειο.

Ηράκλειο: Με λέιζερ μελετούν την τέχνη αγιογραφίας του Μιχαήλ ΔαμασκηνούΣτόχος της ομάδας εφαρμογών φωτονικής στην Πολιτιστική Κληρονομιά του ΙΗΔΛ είναι να μελετήσει τις χρωστικές που έχει χρησιμοποιήσει ο μεγάλος Κρητικός αγιογράφος, καθώς και τον τρόπο που τις έχει αναμείξει και εφαρμόσει σε δύο μοναδικές φορητές εικόνες, το «Μή Μού άπτου» και το «Μυστικό Δείπνο», με φορητά αναλυτικά συστήματα που έχουν αναπτυχθεί από την ομάδα αυτή.

Η μελέτη αυτή πραγματοποιείται με αποκλειστικά μη επεμβατικές τεχνικές απεικόνισης και φασματοσκοπίας. Τα δεδομένα που θα καταγραφούν θα καταχωρηθούν στο ψηφιακό σύστημα POLYGNOSIS (http://politeia.iesl.forth.gr/polygnosis/) το οποίο έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμικής πληροφορικής του ΙΠ-ΙΤΕ. Το σύνολο της πληροφορίας υποστηρίζει έναν εκπαιδευτικό οδηγό στις αναλυτικές τεχνικές που βασίζονται στα λέιζερ, παρέχοντας στους χρήστες αξιόπιστη πρόσβαση σε πολύ εξειδικευμένες γνώσεις.

Η επιτόπια αναλυτική δράση εντάσσεται στο έργο: «Ψηφιακό αποσφράγισμα αγιωνύμων νήσων- Πλοηγοί Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Εκκλησιών Κύπρου και Κρήτης», του προγράμματος  Interreg και διενεργείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και το Κέντρο Πολιτισμικής Πληροφορικής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος