Καταστροφικό το πέρασμα του «Διομήδη» – Σαρώνει τη Θεσσαλία

Τεράστια προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία «Διομήδης». Στη Θεσσαλία και σε περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας φούσκωσαν ποταμοί με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια και να καταγραφούν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος. Στην παραλία της Λάρισας η παραλία βγήκε στη στεριά ενώ αρκετές περιοχές αποκλείστηκαν από το χιόνι ή από τις κατολισθήσεις. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, στην περιοχή Κοσκινά της Καρδίτσας, έσπασε το φράγμα του ποταμού Καλέντζη, και απείλησε τους οικισμούς Κοσκινά και Ψαθοχώρι. Εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε Ελασσόνα, περιοχές της Λάρισας, Τέμπη, καθώς και στον Βόλο, αλλά και σε περιοχές της Χαλκιδικής. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν Φλώρινα, Αμύνταιο και Πρέσπες. Από το πέρασμα του “Διομήδη” δοκιμάζεται και η πυρόπληκτη Εύβοια με προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Στα Φάρσαλα, χείμαρροι και αποστραγγιστικά έργα υπερχείλισαν, χωριά πλημμύρισαν και κάτοικοι από την ανατολική πλευρά του χωριού Υπέρεια, μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε ξενοδοχείο, όταν το ποτάμι έκοψε στα δύο το χωριό.

Σε υδάτινο κλοιό βρίσκεται το χωριό Γοργοβίτες στο Δήμο Παλαμά. Ποίμνιοστασια βρίσκονται μέσα στο νερό χωρίς να μπορούν να τα προσεγγίσουν οι κτηνοτρόφοι. Γίνονται εργασίες για να απομακρυνθούν τα νερά, ωστόσο εξεταζεται το ενδεχόμενο να σπάσει κομμάτι του δρόμου ώστε τα νερά να κατευθυνθούν προς την Βιομηχανική Περιοχή.

Τουλάχιστον 50 άτομα χρειάστηκε να μεταφερθούν στο κλειστό γυμναστήριο στον Παλαμά Καρδίτσας για την ασφάλεια τους.  Ο πρόεδρος της Κοινότητας Κοσκινά Γιώργος Αγγελούσης μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας έγινε μεγάλος αγώνας για να αποφευχθούν τα χειρότερα, ενώ περιμένουν με το πρώτο φως της ημέρας να δουν τις καταστροφές που έχουν γίνει.

Η Πυροσβεστική κλήθηκε να απεγκλωβίσει ανθρώπους από αυτοκίνητα, ενώ συνεχίζονται οι αντλήσεις υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια.

Στα Τρίκαλα, έλατο έπεσε πάνω σε αυτοκίνητο, καθώς κινούνταν στον κεντρικό άξονα Ελάτης-Περτουλίου και 500 μ. πριν το χιονοδρομικό κέντρο, από την σφοδρή χιονοθύελλα. Ευτυχώς οι επιβάτες δεν τραυματίστηκαν.

Στη Βόρεια Εύβοια, δρόμοι έχουν πλημμυρίσει από υπερχειλίσεις ποταμών, με συνέπεια να έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων σε αρκετές περιοχές.

Βορειότερα της Αγίας Άννας, ορμητικοί χείμαρροι προκαλούν καθιζήσεις στον δρόμο από την Κοτσικιά προς την παραλία Λουτρό. Τα σχολεία δε θα λειτουργήσουν σήμερα στο Δήμο Μαντουδίου –  Λίμνης – Αγίας Άννας.

Εκτεταμένες είναι οι διακοπές ρεύματος στην Ελασσόνα, σε τμήματα της Λάρισας και τον δήμο Τεμπών.

Χωρίς ρεύμα έχουν μείνει χωριά και σημεία της πόλης του Βόλου. Δημόσιες υπηρεσίες σχολεία και επιχειρήσεις πλημμύρισαν και δεν θα λειτουργήσουν σήμερα το Ειρηνοδικείο και το Πταισματοδικείο.

Στα «λευκά» ντύθηκε ο Έβρος

Την ίδια ώρα, Φλώρινα, Αμύνταιο και Πρέσπες, έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Μάλιστα η Φλώρινα η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από την έντονη σεισμική δραστηριότητα που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες, τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ σημειώθηκαν σημαντικά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και στις τηλεπικοινωνίες σε τοπικές κοινότητες της Φλώρινας και του Αμυνταίου.

Άρχισε στην Κάλυμνο, η αποκατάσταση των ζημιών, που προκάλεσε η κακοκαιρία, κυρίως στα χωριά Σκάλια και Παλιόνησο. Βουνά λάσπης εισέβαλαν στους οικισμούς, θάβοντας νοικοκυριά κάτω από πέτρες και χώμα. Δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις υπέστησαν ζημιές, ενώ το οδικό δίκτυο αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Εν τω μεταξύ, διακόπηκε η κυκλοφορία στη λεωφόρο Πάρνηθος στο ύψος του τελεφερίκ και πάνω λόγω παγετού.

Κλειστά σχολεία

Λόγω των προβλημάτων δεν θα λειτουργήσουν σήμερα τα σχολεία σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Στην Εύβοια, τα σχολεία δε θα λειτουργήσουν σήμερα στο Δήμο Μαντουδίου –  Λίμνης – Αγίας Άννας.

Με απόφαση του Δημάρχου Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσα δε θα λειτουργήσουν την, Τετάρτη 12 Ιανουαρίου, τα σχολεία τόσο της Α/Βάθμιας όσο και της Β/Βάθμιας Εκπαίδευσης στις κοινότητες: Λιβαδίου, Δολίχης, Σαρανταπόρου, Λυκουδίου, Μηλέας, Καρυάς, καθώς και ο Παιδικός Σταθμός Λιβαδίου λόγω των έντονων καιρικών συνθήκων.

Στη Χαλκιδική σήμερα κλειστές παραμένουν οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στις Κοινότητες Αρναίας, Παλαιοχωρίου, Νεοχωρίου, Στανού, Βαρβάρας, Μεγάλης Παναγίας, Σταγείρων και Στρατονίκης. Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στο Δήμο Μαρωνείας Σαπών στη Ροδόπη. Κανονικά θα λειτουργήσουν σήμερα οι σχολικές μονάδες στους Δήμους Κομοτηνής και Ιάσμου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος