Την ομόθυμη αντίδραση των τοπικών φορέων προκάλεσε η απόφαση της Ιεράς Συνόδου να καταργηθεί από το νέο έτος η Σχολή Βελλάς, που βρίσκεται στην περιοχή του Πωγωνίου, κοντά στο ιστορικό Καλπάκι.
Η απόφαση, μάλιστα, είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη αποδοκιμασία της Μητρόπολης Ιωαννίνων, της Περιφέρειας Ηπείρου και των Δήμων Ιωαννιτών και Πωγωνίου. Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μάξιμος χαρακτήρισε αντεθνική, γελοία και απαράδεκτη την απόφαση, βάλλοντας και κατά του Αρχιεπισκόπου Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου.
“Απαξίωσε 110 χρόνια προσφοράς και ιστορίας, απαξίωσαν τους μεγάλους ευεργέτες”, υπογράμμισε ο κ. Μάξιμος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της Ελλάδας δεν μπορεί να έχουν κάποια αίγλη. Πάντως, ήταν επιεικής με την κυβέρνηση, καλώντας την να παραμείνει σε ισχύ η λειτουργία της Βελλάς.
Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και οι κορυφαίοι τοπικοί φορείς, Περιφέρεια Ηπείρου και Δήμαρχος Ιωαννίνων, ζητώντας να παρθεί πίσω η απόφαση, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι “υπάρχουν ιστορικοί και εθνικοί λόγοι”.
Ο Μωυσής Ελισάφ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για δυσάρεστη έκπληξη αλλά και προσβολή των Ηπειρωτών και των Εθνικών Ευεργετών, καθώς με την εισήγηση αυτή καταργείται ουσιαστικά η εκκλησιαστική ακαδημία στην Βελλά. Ο κ. Ελισάφ τονίζει ότι κανένας Ηπειρώτης όπου και να βρίσκεται δεν θα αποδεχθεί την μονομερή κατάργηση της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας. Από την πλευρά της η βουλευτής Ιωαννίνων, Μαρία Κεφαλά, ξεκαθάρισε ότι αποτελεί́ ειλημμένη απόφαση του Υπουργείου η ίδρυση Σχολής Μαθητείας Υποψήφιων Κληρικών στη Βελλά́ Ιωάννινων. Τέλος, την αντίθεση της εκφράζει και η Πανελλήνια Ένωση Αποφοίτων Βελλά.
Την ίδια θέση εξέφρασε και ο δήμαρχος Πωγωνίου, Κώστας Καψάλης, υπενθυμίζοντας το σημαντικό ρόλο που η Εκκλησιαστική Μονή Βελλάς είχε αυτά τα 110 χρόνια.
ΕΡΤ Ιωαννίνων – Ρεπορτάζ: Σωτήρης Αργύρης
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος