Δυτική Μακεδονία: Ολοκληρωτική καταστροφή από τον παγετό – Κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητούν οι φορείς

Σε 45χιλιάδες  στρέμματα οπωροφόρων δέντρων αποτιμάται η ζημιά που άφησε πίσω της κακοκαιρία που χτύπησε την Δυτική Μακεδονία,  καταστρέφοντας  ολοσχερώς τις καλλιέργειες σε ποσοστό έως 100% με αποτέλεσμα να γίνεται λόγος για μηδενική παραγωγή σε ροδάκινα, νεκταρίνια, αχλάδια, καρύδια κεράσια ελιές ακόμα και στα μήλα.

Βελβεντό, Σέρβια, Πύργοι Εορδαίας, Αμυγδαλιά Γρεβενών και Φλώρινα, μεταξύ των περιοχών που έχουν πληγεί από τα δυο κύματα κακοκαιρίας και ως επί το πλείστων του περασμένου Σαββατοκύριακου 8 και 9 Απριλίου, που οι χαμηλές θερμοκρασίες έφεραν την ολική καταστροφή με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση, και να προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις ζητώντας άμεσα την βοήθεια της πολιτείας.

Δυτική Μακεδονία: Ολοκληρωτική καταστροφή από τον παγετό – Κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητούν οι φορείςΟ Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, που βρίσκεται στην Αθήνα, θα έχει την Τρίτη 13 Απριλίου, μεταξύ άλλων, συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και τον Πρόεδρο  του ΕΛΓΑ, ενώ θα συναντηθεί και με τον Υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, στο γραφείο του Πρωθυπουργού, ζητώντας να υπάρξει μέριμνα και οικονομική στήριξη των αγροτών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Ζητούμενο θα είναι  να κηρυχθούν οι περιοχές οι καλλιέργειες των οποίων επλήγησαν  ολοκληρωτικά, σε  κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αγροτικοί φορείς σε Σέρβια και Βελβεντό πραγματοποίησαν σύσκεψη την περασμένη  Κυριακή 11 Απριλίου, παρουσία του Περιφερειάρχη, ενώ νωρίτερα βρέθηκαν στις κατεστραμμένες καλλιέργειες.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Δυτική Μακεδονία: Ολοκληρωτική καταστροφή από τον παγετό – Κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητούν οι φορείςΝα κηρυχθούν οι περιοχές που επλήγησαν από το παγετό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων στη σύσκεψη του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργου Κασαπίδη, με τους αρμόδιους φορείς, τους Αντιπεριφερειάρχες και εκπροσώπους αγροτών.

Σε ανακοίνωση του ο κ. Κασαπίδης επισημαίνει ότι αποφασίστηκε ακόμα να διεκδικήσουν:

-Αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς.

-Προκαταβολές έναντι των αποζημιώσεων.

-Συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών ΕΛΓΑ με τις αποζημιώσεις.

-Στήριξη των Οργανώσεων.

«Από τις πρώτες εκτιμήσεις που έγιναν κατά την επίσκεψη μου στις πληγείσες περιοχές», σημειώνει τέλος ο κ. Κασαπίδης, «οι ζημίες καλύπτουν μία έκταση δενδρωδών καλλιεργειών που ξεπερνά τα 40.000 στρέμματα με εκτιμώμενη συνολική παραγωγή που ξεπερνά τους 120.000 τόνους φρούτων από καλλιέργειες που δεν εντάσσονται σε κανένα καθεστώς επιδοτήσεων».

Ρεπορτάζ: Δέσποινα Αμαραντίδου – Θωμαή Αδάμου 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος