Διαδικτυακό συνέδριο του ΚΕΜΕ Πανεπιστημίου Κρήτης για τη νεολαία και την αντίσταση στη δικτατορία

Το Κέντρο Ερευνών και Μελετών για τις Ανθρωπιστικές, τις Κοινωνικές και τις Επιστήμες Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΚΕΜΕ-ΠΚ), διοργανώνει στις 19-20 Νοεμβρίου διήμερο διεπιστημονικό συνέδριο με τίτλο: «Νεολαία και Αντίσταση στη Δικτατορία εντός Ελλάδας (1967-74) και διεθνώς: Προσεγγίσεις Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών».

Το συνέδριο – όπως τονίζεται – στοχεύει στην ενίσχυση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη μνήμη, την κοινή ιστορία και τις κοινές αξίες, καθώς και τον σκοπό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήτοι να προάγει την ειρήνη, τις αξίες της και την ευημερία των λαών της, ενισχύοντας τον διάλογο, τον προβληματισμό και την ανάπτυξη δικτύων.

Διαδικτυακό συνέδριο του ΚΕΜΕ Πανεπιστημίου Κρήτης για τη νεολαία και την αντίσταση στη δικτατορίαΣτους προσκεκλημένους ομιλητές περιλαμβάνονται επιστήμονες, εντός και εκτός Ελλάδας, από τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες, οι οποίοι ασχολούνται με τον ακτιβισμό των νέων ενάντια στην Ελληνική δικτατορία. Την εκδήλωση αναμένεται να παρακολουθήσουν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες, διδάσκοντες Πανεπιστημίων, καθώς και το ευρύτερο κοινό, από τουλάχιστον τέσσερις χώρες της ΕΕ. Κύρια γλώσσα του συνεδρίου είναι η Αγγλική, με ταυτόχρονη μετάφραση στα Ελληνικά και τα Αγγλικά.

Κατά την έναρξη του Συνεδρίου, χαιρετισμό θα απευθύνουν: ο Δημήτρης Μυλωνάκης, αντιπρύτανης Προγραμματισμού, Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κρήτης, η Ana Mónica Fonseca, ερευνήτρια στο Center for International Studies, ISCTE – Instituto Universitário de Lisboa, ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Αλέξης Καλοκαιρινός, πρόεδρος της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών – καθηγητής Γενικής Γλωσσολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο Νίκος Παπαδάκης, καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΠΕΤ), Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Κρήτης, αναπληρωτής διευθυντής του ΚΕΜΕ-ΠΚ, και η Μαρία Κούση, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας και διευθύντρια του ΚΕΜΕ-ΠΚ.

O Kωστής Κορνέτης από το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, UAM, κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου, θα παρουσιάσει την εισήγησή του με τίτλο: «Ανάμεσα στον Μαρά και τον Σαντ»: Επανεξετάζοντας τη φοιτητική διαμαρτυρία στο πλαίσιο των δικτατοριών του Ευρωπαϊκού Νότου».

Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου περιλαμβάνει ομιλίες στους θεματικούς άξονες: «Κινηματογράφος, Ντοκιμαντέρ και Αντιδικτατορική αντίσταση», «Λογοτεχνία, αντιδικτατορική αντίσταση, ιστορική μυθοπλασία και διδασκαλία στη δικτατορία», «Μουσική στα κρατητήρια και Λογοκρισία στην δικτατορία», «Πανεπιστημιακοί θεσμοί  και αντιδικτατορική αντίσταση», «Το αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα».

Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου περιλαμβάνει ομιλίες στους θεματικούς άξονες: «Εμπειρίες και Οπτικές από και για νέους/νέες στην περίοδο της δικτατορίας», «Αφηγήσεις του αντιδικτατορικού αγώνα», «Αντιδικτατορικό κίνημα και πολιτικό περιβάλλον  στην Ελλάδα», «Αντιδικτατορικό κίνημα σε χώρες του εξωτερικού και η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με συζήτηση πάνω στο θέμα “Youth resisting dictatorship: a comparative view” των Priska Daphi, Kostis Karpozilos, Óscar J. Martín García, José Pacheco Pereira, Katrin Uba.

Λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί ως αποτέλεσμα της πανδημίας της COVID-19, το διήμερο διεπιστημονικό συνέδριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά.

Όποιος θέλει να παρακολουθήσει το συνέδριο πρέπει να εγγραφεί δωρεάν, ακολουθώντας τον σύνδεσμο: https://fym.keme.uoc.gr/en/registration/

Καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου, το ακροατήριο θα μπορεί να υποβάλλει τις ερωτήσεις και τα σχόλιά του στους ομιλητές μέσω του chat της πλατφόρμας zoom, τα οποία θα συζητούνται στο τέλος κάθε συνεδρίας.

Το αναλυτικό πρόγραμμα και οι περιλήψεις στην Ελληνική γλώσσα είναι διαθέσιμα στη διεύθυνση: https://fym.keme.uoc.gr/programme-gr/.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος