Αυξημένη πίεση στις παιδιατρικές κλινικές σε Κοζάνη και Λάρισα – Κοκτέιλ ιώσεων ταλαιπωρεί μικρούς και μεγάλους

Κοκτέιλ ιώσεων ταλαιπωρεί μικρούς και μεγάλους στην Κοζάνη με αποτέλεσμα να παρατηρείται αύξηση κατά 30% στην προσέλευση κυρίως στα επείγοντα της παιδιατρικής του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης, ενώ σχεδόν γεμάτη είναι και η παθολογική κλινική.

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κοζάνη Δέσποινα Αμαραντίδου, υπάρχει μεγάλη προσέλευση, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, ωστόσο οι γιατροί μεταφέρουν την ανησυχία τους και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εξαιτίας της έλλειψης ΜΕΘ για παιδιά στην περιοχή, σημειώνοντας ότι τις τελευταίες ημέρες χρειάστηκαν αρκετές διακομιδές σε άλλα Νοσοκομεία.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Δυτικής Μακεδονίας Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης, υπογράμμισε πως αυτή την περίοδο υπάρχει έξαρση της γρίπης, ιώσεων και Covid19. Στις μικρότερες πόλεις όπως στην Καστοριά, τα Γρεβενά και την Φλώρινα οι κλινικές είναι σχεδόν γεμάτες, ενώ σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα η πληρότητα φτάνει το 50%.  Σύμφωνα με τον ίδιο, σε καθημερινή βάση οι γιατροί εξετάζουν μεγάλο αριθμό ασθενών, ενώ τις ημέρες που γιορτών εξέταζαν περίπου 70 με 80 παιδάκια. Πλέον ο μέσος όρος έχει πέσει στα 40-50 περιστατικά. Ο κ. Τριανταφυλλίδης έκρουσε παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για έλλειψη κλινών ΜΕΘ για παιδιά και στην Δυτική Μακεδονία, αφού η Βόρεια Ελλάδα, καλύπτεται μόνο από 8-10 κλίνες που διαθέτει το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα να γίνονται διακομιδές και αεροδιακομιδές σε άλλα τριτοβάθμια Νοσοκομεία της χώρας.

Οι παιδίατροι εφιστούν προσοχή

Ο παιδίατρος του Νοσοκομείου Κοζάνης κ. Μιχάλης Χασάπης, επεσήμανε ότι παρα το γεγονός ότι υπήρξε το τελευταίο διήμερο μια πτώση στην προσέλευση παιδιών, εν τούτοις υπάρχει ανησυχία του για το τι θα γίνει μετά και από το άνοιγμα των σχολείων. Συμβούλεψε τους γονείς να είναι πολύ προσεκτικοί, να επικοινωνούν με τον παιδίατρο τους καθώς η νοσηρότητα είναι αυξημένη. Οι ιώσεις που κυκλοφορούν προκαλούν πολλές μέρες πυρετό, κάνουν επιπλοκές, ενώ σε πολλά παιδιά εξελίσσονται και σε πνευμονία.

Πίεση και στην παιδιατρική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας

Αυξημένη πίεση δέχεται όμως και η παιδιατρική κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας. Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Λάρισας Βαγγέλης Μητρούσιας, είναι αυξημένα τα περιστατικά λόγω αύξησης των ιώσεων τόσο στο Πανεπιστημιακό όσο και στο Νοσοκομείο Λάρισας. Ειδικά στην παιδιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας νοσηλεύονται 30 παιδιά, μεταξύ των οποίων και βρέφη με γρίπη.

Εντός του 2023 η λειτουργία της ΜΕΘ παίδων στην Λάρισα

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του 2023 αναμένεται να λειτουργήσει και η ΜΕΘ Παίδων στο νοσοκομείο Λάρισας καθώς έχει γίνει η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, ενώ έχει εκπαιδευτεί και το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

ΕΡΤ Ρεπορταζ: Δέσποινα Αμαραντίδου, Βαγγέλης Μητρούσιας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος