Ανώγεια: Άνοιξαν το δρόμο για να φτάσει ο κόσμος… στ’ αστέρια

Την Κυριακή 5 Ιουνίου, μετά από διακοπή δύο ετών λόγω της covid-19, ανοίγει για το κοινό το αστεροσκοπείο του Σκίνακα στον Ψηλορείτη, προκειμένου να υποδεχτεί ξανά τους επισκέπτες του.

Φέτος όμως η πρόσβαση, αρχικά, ήταν εξαιρετικά δύσκολη για το προσωπικό του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ, καθώς οι δύο ισχυρές χιονοπτώσεις του Μαρτίου, συγκέντρωσαν μεγάλους όγκους χιονιού στις πλαγιές της κορυφής Σκίνακας.

Ανώγεια: Άνοιξαν το δρόμο για να φτάσει ο κόσμος… στ’ αστέριαΌπως γίνεται εδώ και 36 χρόνια ο Δήμος Ανωγείων ξεκίνησε, πριν το Πάσχα, τις προσπάθειες διάνοιξης του δρόμου, έχοντας να αντιμετωπίσει σημεία όπου το ύψος του χιονιού ξεπερνούσε τα πέντε μέτρα. Έτσι με κόπο ο δρόμος προς τα… αστέρια άνοιξε.

Στην κορυφή του Σκίνακα, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του αστεροσκοπείου, το χιόνι έχει λιώσει λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν από τα μέσα Απριλίου.

Σε ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ, αναφέρει:

Ανώγεια: Άνοιξαν το δρόμο για να φτάσει ο κόσμος… στ’ αστέρια«Οι αστρονόμοι του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ, είναι ευγνώμονες για ακόμη μια φορά προς το Δήμο Ανωγείων και την τεχνική υπηρεσία του, το δήμαρχο Σωκράτη Κεφαλογιάννη, και φυσικά όλους τους κατοίκους της περιοχής, που χρόνια τώρα συμμερίζονται την αγάπη μας για τη μοναδική αυτή βουνοκορφή της Κρήτης και στηρίζουν απτά το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο του Αστεροσκοπείου.

Σε ένα μήνα από σήμερα την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022, το προσωπικό του Αστεροσκοπείου, μετά από διακοπή 2 ετών λόγω της πανδημίας, θα ξεναγήσει και πάλι τους επισκέπτες του στην πρώτη ανοικτή βραδιά του φετινού καλοκαιριού, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία να παρατηρήσουν τον νυχτερινό ουρανό από τα τηλεσκόπια μας.

Φυσικά μια στάση στα Ανώγεια, πριν ή/και μετά την επίσκεψη στο Αστεροσκοπείο Σκίνακα, για να φάμε το μοναδικό αντικριστό σε μια από τις πολλές ταβέρνες ή/και το πεντανόστιμο γαλακτομπούρεκο στο Μεϊντάνι είναι επιβεβλημένη, έτσι ώστε να μην ξεχνάμε κοιτώντας τα’ αστέρια όλα τα άλλα υπέροχα που γενναιόδωρα μας προσφέρει ο πλανήτης μας και οι συνάνθρωποί μας».

Ανώγεια: Άνοιξαν το δρόμο για να φτάσει ο κόσμος… στ’ αστέρια

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος