Άγνωστα φυτά και “παράσιτα” που θεραπεύουν στο μικροσκόπιο ερευνητικού Κέντρου του ΕΚΠΑ στη Λέσβο

«Σάρκα και οστά» παίρνει το όραμα της λειτουργίας του Ερευνητικού Κέντρου “NatPro_Aegean”  του ΕΚΠΑ με έδρα τη Γέρα της Λέσβου, που αναμένεται από την 1η Ιουλίου να αποτελέσει σημείο αναφοράς για αγρότες και επενδυτές σε όλα τα φυτικά προϊόντα της βιοποικιλότητας του Αιγαίου και τα υποπροϊόντα τους.

Το ερευνητικό Κέντρο στεγάζεται στις παλιές αποθήκες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παπάδου Γέρας, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι απαραίτητες εργασίες, προκειμένου ο χώρος να εξυπηρετήσει τον επιστημονικό ρόλο του Κέντρου.

Άγνωστα φυτά και “παράσιτα” που θεραπεύουν στο μικροσκόπιο ερευνητικού Κέντρου του ΕΚΠΑ στη Λέσβο

Το έργο, χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και θα λειτουργεί από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Φαρμακευτική Σχολή, Τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, υπό την επίβλεψη του καθηγητή και πρόεδρου της Φαρμακευτικής Σχολής κ. Αλέξιου Λέανδρου Σκαλτσούνη.

Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία της Περιφέρειας Βορείου που χρηματοδότησε αυτή την επένδυση που ασχολείται με τη χλωρίδα των νησιών της Περιφέρειας. Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου έχουν μια μοναδική χλωρίδα που μπορούμε όχι μόνο να την απολαμβάνουμε αλλά να την αξιοποιήσουμε με καλλιέργειες αυτοφυών φυτών προκειμένου μέσω της εκχύλισης ή την μεταποίησή τους να χρησιμοποιηθούν μέσω συνεργειών από την εγχώρια και τη διεθνή φαρμακοβιομηχανία τόνισε την ΕΡΤ Αιγαίου ο πρόεδρος της Φαρμακευτικής Σχολής κ. Σκαλτσούνης.

Άγνωστα φυτά και “παράσιτα” που θεραπεύουν στο μικροσκόπιο ερευνητικού Κέντρου του ΕΚΠΑ στη Λέσβο
Ο Αλέξιος Λέανδρος Σκαλτσούνης

Για παράδειγμα πρόσθεσε ο κ. Σκαλτσούνης, στους ελαιώνες της Λέσβου φύεται ένα φυτό Cistus creticus Κίστος ο Κρητικός ή Λάδανο ή «αξίσταρος» στην Λέσβο, που οι αγρότες το θεωρούν παράσιτο και το ξεριζώνουν προκειμένου να απλώσουν τα δίκτυα τους για την συλλογή του ελαιόκαρπου. Το φυτό αυτό, μας είχε κινήσει το ενδιαφέρον πολύ πριν τη δημιουργία του Κέντρου για την αντιική του δράση. Αγοράσαμε από παραγωγούς μεγάλες ποσότητες αυτού του φυτού, που ουσιαστικά τους ήταν άχρηστο και προχωρήσαμε στη συστηματική μελέτη του. Το φυτό αυτό, όπως και άλλα που φύονται στα νησιά μας θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν και στη συνέχεια να μετατραπούν σε δραστικές ουσίες  με τελικό αποδέκτη τη φαρμακοβιομηχανία, κοσμετολογία κλπ.

Άγνωστα φυτά και “παράσιτα” που θεραπεύουν στο μικροσκόπιο ερευνητικού Κέντρου του ΕΚΠΑ στη Λέσβο
Κίστος ο Κρητικός ή Λάδανο ή αξίσταρος

Άλλη περίπτωση φυτού με επιστημονικό ενδιαφέρον αποτελεί συνέχισε ο κ. Σκαλτσούνης, το τσάι βουνού που θα μπορούσε να καλλιεργηθεί και στην συνέχεια να αξιοποιηθεί  όπως σας περιέγραψα παραπάνω.

Άγνωστα φυτά και “παράσιτα” που θεραπεύουν στο μικροσκόπιο ερευνητικού Κέντρου του ΕΚΠΑ στη Λέσβο
τσάι βουνού

Για την αποφυγή οποιασδήποτε παρανόησης, έμφαση θα δοθεί από το Ερευνητικό Κέντρο στα αυτοφυή φυτά των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που μπορούν να καλλιεργηθούν. Όλη η ενέργεια στηρίζεται στον σεβασμό της βιοποικιλότητας του κάθε νησιού, σημείωσε.

Άγνωστα φυτά και “παράσιτα” που θεραπεύουν στο μικροσκόπιο ερευνητικού Κέντρου του ΕΚΠΑ στη Λέσβο
Μια από τις τέσσερις αίθουσες του ερευνητικού Κέντρου

Στις 16-17 Μαΐου ο κ. Σκαλτσούνης θα βρίσκεται με συνεργάτες του στη Λέσβο, ενώ στις 30 Ιουνίου θα ολοκληρωθούν οι εργασίες με την εγκατάσταση του απαραίτητου επιστημονικού εξοπλισμού και την πρόσληψη του επιστημονικού προσωπικού, προκειμένου  να ξεκινήσει τη λειτουργία του από την 1η Ιουλίου.

Οι ερευνητές  του Κέντρου θα βάλουν στο μικροσκόπιο αυτοφυή βότανα και φυτά των νησιών μας προάγοντας την καινοτομία μέσα από επενδύσεις όπως είναι η καλλιέργεια ελληνικών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, προϊόντων δηλαδή με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Άγνωστα φυτά και “παράσιτα” που θεραπεύουν στο μικροσκόπιο ερευνητικού Κέντρου του ΕΚΠΑ στη Λέσβο
Ο Βαγγέλης Αξιώτης

Αναφορά στη λειτουργία του Ερευνητικού Κέντρου έκανε ο μεταδιδακτορικός ερευνητής της φαρμακευτικής ΕΚΠΑ και φαρμακοποιός Βαγγέλης Αξιώτης, ο οποίος αποτελεί στενό συνεργάτη του καθηγητή Λέανδρου Σκαλτσούνη.

Αποτελεί, μέχρι στιγμής, ένα από τα δυσκολότερα και απίστευτα πολύπλοκο εγχείρημα που είχα να αντιμετωπίσω με στόχο την οργάνωση της δημιουργίας ενός ερευνητικού κέντρου κυριολεκτικά από το μηδέν και σε κατάσταση πανδημίας. Από την εύρεση του χώρου, αρχιτεκτονικά σχέδια, εξοπλισμός κτλ. Επιλέξαμε τις παλιές αποθήκες του αγροτικού συνεταιρισμού Παπάδου Γέρας, δίπλα στο υπέροχο παλιό ελαιοτριβείο και δίπλα στις εγκαταστάσεις της «Μοδούσας» με το τυποποιητήριο και το παντοπωλείο. Η συνεργασία μας θα είναι καθοριστική. Η επιλογή είναι συμβολική μέσα στον μοναδικό ελαιώνα της Γέρας, στο χωριό των γονιών μου, στα 200μ. από το πατρικό της μητέρας μου. Εκεί που πέρασα τα καλύτερα παιδικά μου χρόνια. Στόχος τώρα να μεταφερθεί η μοναδική τεχνογνωσία και το πάθος της ερευνητικής μας ομάδας και στα νησιά του Αιγαίου και να αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους τους αγρότες και επενδυτές σε όλα τα φυσικά προϊόντα της βιοποικιλότητας του Αιγαίου και τα υποπροϊόντα. Ο επιστημονικός εξοπλισμός είναι μοναδικός για το νησί και θα πραγματοποιηθούν και 2 προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού. Αποτελούσε όνειρο από τα φοιτητικά μου χρόνια σε πηγαδάκια με φίλους. Πιστεύω ότι καταφέραμε κάτι μοναδικό για το νησί μου, μεγάλο μέρος του οποίου οφείλεται στην αμέριστη εμπιστοσύνη από τον κ. Σκαλτσούνη και την βοήθεια από τους συνεργάτες μου στην ερευνητική ομάδα μας. Προχωράμε… Nέες ιδέες στα σκαριά πλέον, αναφέρει με συγκίνηση ο κ. Αξιώτης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος