Άγ. Νικόλαος: Στο υπό ανακαίνιση μουσείο η Υπουργός Πολιτισμού – Τι ειπώθηκε για τη Σπιναλόγκα

Το μουσείο Αγίου Νικολάου, στο οποίο γίνεται εκτεταμένη ανακαίνιση και επέκταση, επισκέφθηκε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, συνοδευόμενη από τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη.

Το Μουσείο που παραμένει κλειστό εδώ και δέκα χρόνια λόγω κατασκευής των νέων αιθουσών, θα ανοίξει για το κοινό τον Απρίλιο του 2023, όπως ανέφερε στην Υπουργό η Διευθύντρια της ΚΔ Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου, Χρύσα Σοφιανού.

Να τρέξει γρηγορότερα το έργο κατασκευής των νέων αιθουσών, ζήτησε η Υπουργός αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το οφείλουμε στην τοπική κοινωνία».

Έλλειψη προσωπικού

Άγ. Νικόλαος: Στο υπό ανακαίνιση μουσείο η Υπουργός Πολιτισμού – Τι ειπώθηκε για τη ΣπιναλόγκαΣε σύσκεψη στο δημαρχείο Αγίου Νικολάου, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, του δημάρχου Αντώνη Ζερβού, του περιφερειάρχη, Σταύρου Αρναουτάκη, του αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου, Γιάννη Ανδρουλάκη, αντιδημάρχων και φορέων της πόλης, τέθηκε η έλλειψη προσωπικού που αποτελεί ένα βασικό ζήτημα που αντιμετωπίζει το Μουσείο Αγίου Νικολάου. Η Υπουργός δήλωσε ότι δεν επιθυμούν νέοι αρχαιολόγοι και άλλες λοιπές ειδικότητες να καλύψουν θέσεις σε περιφερειακά μουσεία όπως αυτό του Αγίου Νικολάου, ωστόσο όπως δήλωσε αρμόδιο να δώσει κίνητρα στους δημόσιους υπαλλήλους να έρθουν στην Περιφέρεια είναι το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η κ. Μενδώνη επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζοντας «υποχρηματοδότηση του έργου της Υλοποίησης μόνιμης έκθεσης αρχαιολογικού Μουσείου Αγίου Νικολάου, αυτή ήταν η βασική αίτια που καθυστέρησε», όπως δήλωσε, «την υλοποίηση του έργου».

Άγ. Νικόλαος: Στο υπό ανακαίνιση μουσείο η Υπουργός Πολιτισμού – Τι ειπώθηκε για τη Σπιναλόγκα

Η Σπιναλόγκα 

Η ηλεκτροδότηση της Σπιναλόγκα ο φωτισμός, η υδροδότηση η εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού η συντήρηση και επέκταση του προβλήτα είναι μερικά από τα ζητήματα που έθιξε στην κ. Μενδώνη ο κ. Ζερβός.

Η κ. Μενδώνη αναφερόμενη στο ζήτημα της αυτοτελούς ένταξης της Σπιναλόγκα στην ΟΥΝΕΣΚΟ δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να περάσει, μπορεί ωστόσο να ενταχθεί στο συριακό σύστημα των οχυρωματικών μνημείων της Μεσογείου. Ο κ. Ζερβός ξεκαθάρισε ότι η απόφαση διαχρονικά του Δήμου Αγίου Νικολάου, κάτι που ήξερε από την αρχή το Υπουργείο πολιτισμού και στη βάση αυτή συντάχθηκε ο φάκελος, είναι το μνημείο της Σπιναλόγκα να αναγνωριστεί αυτοτελώς από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως ένας μνημείο ανθρώπινου πόνου. «Το ζήτημα δεν είναι να ενταχθούμε ως άλλο ένα οχυρωματικό μνημείο, θα δώσουμε τον αγώνα για τη Σπιναλόγκα», είπε ο Δήμαρχος. Το 2024 αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία μόνιμης ηλεκτροδότησης με καλώδιο, δήλωσε το στέλεχος του ΔΕΔΥΕ.

Το ζήτημα της τροποποίησης της Β Αρχαιολογικής ζώνης στο Καλό Χωριό προκειμένου να απεγκλωβιστούν περιουσίες και να αξιοποιηθούν, έθιξε στην Υπουργό ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου. Η κ. Μενδώνη δήλωσε ότι υπάρχει νομικό πλαίσιο μέσα από το οποίο μπορεί να ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται προκειμένου να εξεταστούν όλα τα δεδομένα στην συγκεκριμένη περιοχή.

Το περιθώριο των χρηματοδοτήσεων των έργων του από το ταμείο ανάκαμψης συζήτησε με την υπουργό ο κ. Πλακιωτάκης δηλώνοντας ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας συνεργάζεται όπου χρειάζεται προκειμένου να τρέξουν όλα τα έργα.

Άγ. Νικόλαος: Στο υπό ανακαίνιση μουσείο η Υπουργός Πολιτισμού – Τι ειπώθηκε για τη Σπιναλόγκα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος