Αχαΐα: Πρωτοβουλία για τον εξωραϊσμό ιστορικού ναού

Ένωσαν τις δυνάμεις τους και βελτιώνουν τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά έναν ιστορικό ναό της ορεινής Αχαΐας. Ο λόγος για το ναό της Αγίας Παρασκευής στη Ρακίτα, οικιστική και παραθεριστική περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Λεοντίου,  κτισμένο περίπου το 1700.

Σε αυτόν τον ιστορικό ναό λειτουργήθηκαν οι Έλληνες αγωνιστές υπό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, λίγο πριν από την καθοριστικής σημασίας νικηφόρα μάχη εναντίον του Ιμπραήμ στην περιοχής της Καυκαριάς (Μάχη της Καυκαριάς, 26-27 Αυγούστου 1827).

Δίπλα από αυτόν τον ιστορικό ιερό ναό, κατά τις αρχές της δεκαετίας του 1970 θεμελιώθηκε, χτίστηκε και εγκαινιάστηκε ένας νέος, μεγαλύτερος ναός, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των πιστών, κατόπιν πρωτοβουλίας και προσωπικής εργασίας του ιερέα Βασιλείου Κατσιγιάννη και με την σύμπραξη των τότε κατοίκων της ευρύτερης περιοχής αλλά και δωρητών ανά την Ελλάδα.

Αχαΐα: Πρωτοβουλία για τον εξωραϊσμό ιστορικού ναού

Έκτοτε, και ιδίως από το 2013 και μετά, διαμορφώθηκε ο περιβάλλον χώρος των δύο ναών (παλαιού και νέου) και ανακαινίστηκε εξωτερικά ο παλαιός ναός. Το έργο συντήρησης και ανάπλασης είναι υπό συνεχή εξέλιξη, καθώς ευσεβείς δωρητές συνεχίζουν το έργο που είχε ξεκινήσει ο π. Βασίλειος. Όλοι μαζί εργάζονται για έναν κοινό σκοπό: την συντήρηση και ανάδειξη των δύο ιερών ναών και του περιβάλλοντος χώρου, με την – κατ’ επέκταση – προβολή του οικισμού της Ρακίτας. Κάθε έτος, σταδιακά και τμηματικά, πραγματοποιούνται οικοδομικές εργασίες βελτίωσης και ανάπλασης των κτιρίων και με αφορμή αυτό, έχει δημιουργηθεί, επιπλέον, γύρωθεν των ναών, ένας φιλόξενος χώρος αναψυχής για το κοινό. Η αρχική ερανική επιτροπή αποτελείτο από τους κ.κ. Νικόλαο Αλεξόπουλο, Λεωνίδα Γιαννόπουλο, Δημήτριο Ζαχαρόπουλο, Ιωάννη Κυριαζόπουλο και Γεώργιο Σταθόπουλο.

Σήμερα, το νέο τμήμα του ιερού ναού επενδύεται με πέτρα. Επίσης, η είσοδος της εκκλησίας επεκτείνεται, δημιουργώντας περιμετρικά αυτής σκαλοπάτια επενδυμένα με μάρμαρο. Επιπλέον, κατασκευάστηκε ράμπα προς εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες, ώστε ο χώρος να είναι προσβάσιμος σε όλους τους επισκέπτες.

Οι  εργασίες εκτελούνται με πρωτοβουλία, ενέργειες, οικονομική ενίσχυση και υπό τον συντονισμό των: Νικολάου Αλεξόπουλου, Λεωνίδα Γιαννόπουλου και Ευθαλίας Κατσιγιάννη – Χάχαλη, κατόπιν έγκρισης του Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου και του ιερέα Βασιλείου Δημητρόπουλου, και με την έμπρακτη υποστήριξη και οικονομική ενίσχυση πολιτών.

Η συντονιστική επιτροπή των εργασιών καλεί όσους το επιθυμούν να επισκεφθούν την Ρακίτα και την ιστορική εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, ή ακόμα και να στηρίξουν το έργο που έχει ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος