Υποτροφίες για σπουδές στον Καναδά από την Ελληνική Πρωτοβουλία Καναδά

Την πιλοτική εφαρμογή ενός προγράμματος υποτροφιών ανακοίνωσαν από κοινού η Ελληνική Πρωτοβουλία Καναδά (The Hellenic Initiative Canada) και η Πρεσβεία του Καναδά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του οποίου, θα αποδοθούν δύο υποτροφίες ύψους 10.000 καναδικών δολαρίων για το ακαδημαϊκό έτος 2024-25.

Το πρόγραμμα, που αφορά Έλληνες φοιτητές που επιθυμούν να σπουδάσουν στον Καναδά, παρουσιάστηκε από την THI Canada, σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Καναδά στην Αθήνα.

«Πρόκειται για μία εξαιρετική πρωτοβουλία που θα επιτρέψει στους Έλληνες φοιτητές να γνωρίσουν το παγκοσμίας φήμης Καναδικό εκπαιδευτικό σύστημα και να επιστρέψουν στην Ελλάδα με έναν πλούτο γνώσεων και τεχνογνωσία», σημείωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα, Άννα-Καρίν Ασελίν (Anna-Karine Asselin).

Όπως είπε, ο Καναδάς κατατάσσεται πρώτος παγκοσμίως όσον αφορά την ποιότητα ζωής και τρίτος όσον αφορά στην ποιότητα της φοιτητικής ζωής. «Είναι μια χώρα που προσφέρει υψηλότατη ποιότητα εκπαίδευσης, με προσιτό κόστος, σε ένα περιβάλλον που είναι ταυτόχρονα ασφαλές, με εξαιρετική ποιότητα ζωής», πρόσθεσε. Όσο για το κομμάτι της ενσωμάτωσης στην καναδική κοινωνία, η κ. Ασελίν σημείωσε ότι Έλληνες και Καναδοί έχουν πολλές κοινές αξίες. Επιπλέον, κατά την ίδια, οι φοιτητές που προέρχονται από άλλες χώρες «εμπλουτίζουν την ακαδημαϊκή και κοινωνική ζωή της χώρας». «Το πολιτιστικό οικοδόμημα του Καναδά είναι φτιαγμένο από πολλούς μετανάστες και οι φοιτητές είναι μέρος αυτού», είπε χαρακτηριστικά.

«Η αποστολή μας είναι να βοηθήσουμε τους Έλληνες φοιτητές να σπουδάσουν στον Καναδά και να τους δώσουμε ευκαιρίες να διαμορφώσουν το μέλλον της Ελλάδας», τόνισε από την πλευρά της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Τούλα Αλεξοπούλου (Tula Alexopoulos), πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαίδευσης της THI Canada. Όπως είπε, στόχος είναι να δοθούν ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους, να τους κινήσουν το ενδιαφέρον για τα πανεπιστημιακά προγράμματα του Καναδά και να ενισχυθούν οι σχέσεις μεταξύ Καναδά και Ελλάδας».

Προκειμένου το πρόγραμμα να συνεισφέρει στις προσπάθειες αναστροφής του brain-drain, προτεραιότητα θα δοθεί σε φοιτητές που σκοπεύουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους. «Δεν θέλουμε να συνεισφέρουμε στο brain-drain, ούτε και θέλουμε να αποτρέψουμε κάποιον από το να αναζητήσει ευκαιρίες στον Καναδά ή αλλού. Είναι όμως, σημαντικό να ξέρουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί θα επιστρέψουν στην Ελλάδα κάποια στιγμή, με τον πλούτο εμπειριών και ευκαιριών που θα έχουν αποκομίσει», επεσήμανε η κ. Αλεξοπούλου.

Οι υποτροφίες προορίζονται να απονεμηθούν σε υποδειγματικούς φοιτητές μεταπτυχιακών σπουδών με πάθος για το αντικείμενο που σπουδάζουν. Προτεραιότητα θα δοθεί σε φοιτητές με ειδικότητες σε τομείς σπουδών που είναι σε υψηλή ζήτηση στο εργατικό δυναμικό στην Ελλάδα, σε τομείς καινοτόμων τεχνολογιών ή σε ειδικότητες που ανταποκρίνονται στις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες της χώρας.

H THI Canada σκοπεύει επίσης, να συνεργαστεί με οργανισμούς στην Ελλάδα και τον Καναδά για να προσφέρει μετεκπαίδευση και εργασιακή εμπειρία σε φοιτητές που επιστρέφουν στην Ελλάδα για να συμβάλουν στην ανάπτυξη και την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας.

«Θέλουμε να προσφέρουμε ευκαιρίες σε όσους έχουν ανάγκη και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τους υποτρόφους μας και μέσω προγραμμάτων καθοδήγησης (mentoring) και παροχής δυνατοτήτων μετεκπαίδευσης», τόνισε η κ. Αλεξοπούλου.

Το πρόγραμμα υποτροφιών της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Καναδά

Η THI Canada θα απονείμει δύο υποτροφίες ύψους 10.000 Καναδικών δολαρίων έκαστη, για φοιτητές που πληρούν τα κριτήρια της υποτροφίας, και έχουν γίνει δεκτοί σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα (Master) σε καναδικό πανεπιστήμιο για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025.
Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι Έλληνες πολίτες που κατοικούν στην Ελλάδα, να έχουν γίνει δεκτοί σε κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα πανεπιστημίου του Καναδά και να κατέχουν τουλάχιστον 8/10 μέσο όρο βαθμολογίας από προπτυχιακό πανεπιστημιακό πρόγραμμα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα κριτήρια επιλεξιμότητας και για την υποβολή αίτησης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τον ιστότοπο της THI Canada στη διεύθυνση: https://ca.thehellenicinitiative.org/thic-scholarship-application-form/

Το «The Hellenic Initiative Canada» είναι ένας φιλανθρωπικός οργανισμός με έδρα τον Καναδά. Ιδρύθηκε το 2016, ως μέλος του παγκόσμιου «The Hellenic Initiative», με σκοπό την ενίσχυση των ευπαθών ομάδων κατά τη διάρκεια της ελληνικής οικονομικής κρίσης.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος