Στη Φλωρεντία διεξάγεται το 2ο Διεθνές μαθητικό συνέδριο

Σήμερα Πέμπτη 16 Μαρτίου, αρχίζει το 2ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο για τον πολιτισμό και το περιβάλλον που πραγματοποιείται στη Φλωρεντία στο πλαίσιο των Ελληνικών Ευρωπαϊκών Μαθητικών Συνεδρίων.

Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Δήμου Φλωρεντίας, του Ελληνικού Προξενείου της Φλωρεντίας και της Ελληνορθόδοξης Μητρόπολης Ιταλίας και Εξαρχίας της Νότιας Ευρώπης.

Η Φλωρεντία άλλωστε υπήρξε το λίκνο της Αναγεννησιακής Τέχνης το ΙΔ’ αιώνα και το πρώτο σημείο άνθισης Ελληνικών Γραμμάτων στη Δύση μετά τα σκοτεινά χρόνια του Μεσαίωνα. Επιπλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμπεριέλαβε την Φλωρεντία στις 100 Ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν σκοπό να μετατραπούν σε κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030.

Σκοπός του 2ου Διεθνούς Μαθητικού Συνεδρίου είναι η γνωριμία των Ελλήνων, Ομογενών και Ευρωπαίων μαθητών με τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και ταυτόχρονα η ευαισθητοποίησή τους στο τεράστιο θέμα της Κλιματικής Κρίσης.
Τα παιδιά, υπό την καθοδήγηση των Εκπαιδευτικών της οικείας σχολικής μονάδας, εκπονούν μία εργασία που θα σχετίζεται με ένα από τα δύο ζητήματα και θα την παρουσιάσουν με όποιον τρόπο επιθυμούν: Θεατρικό δρώμενο, ζωγραφική, φωτογραφία, χορό, αφίσα, ταινία μικρού μήκους ή και PowerPoint.  Συγκεκριμένα τα θέματα που θα παρουσιαστούν είναι:

Ι. Το λίκνο της Αναγέννησης

• Ο θεσμός «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης»,

• Ιστορική διαδρομή των Πολιτιστικών Πρωτευουσών,

• Πολιτισμός και Τέχνη στις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες,

• Η Ιστορία της Φλωρεντίας,

• Τα Μνημεία Πολιτισμού και τα Μουσεία της Φλωρεντίας.

ΙΙ. Στην πρώτη γραμμή της καταπολέμησης της κλιματικής κρίσης

• Τι είναι οι «κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις»

• Η ανάγκη για μηδενική ρύπανση

• Βιοποικιλότητα και κυκλική οικονομία.

• Οι θεσμοί «Πράσινη Πρωτεύουσα», «Πράσινο Φύλλο» και «Σύμφωνο Πράσινων Πόλεων»

• Τα ζητήματα του αέρα, του θορύβου και των αποβλήτων.

• Αστική διαβίωση: πιο πράσινη, πιο καθαρή και πιο υγιής για τους ευρωπαίους πολίτες

Η ΕΛ.Ε.ΜΑ.ΣΥΝ πραγματοποιεί Μαθητικά Συνέδρια στοχεύοντας στο να διευρύνει τους ορίζοντες των μαθητριών και των μαθητών της Χώρας, μέσα από εκπαιδευτικές μαθητικές δραστηριότητες. Στην ιστοσελίδα της αναφέρει ότι “πιστεύει ακράδαντα ότι το Σχολείο, ως Κοινωνικός Θεσμός αλλά και ως Δημόσιο Αγαθό, πρέπει να διαδραματίσει έναν συνθετότερο ρόλο από το να προετοιμάσει τα παιδιά να εισαχθούν κάποια στιγμή στο Πανεπιστήμιο. Οφείλει να εξασφαλίσει σε κάθε νέο άνθρωπο να ανακαλύψει τις ιδιαίτερες δεξιότητές του, να τις καλλιεργήσει και να τις αναδείξει”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τελικός αριθμός των συμμετεχόντων στο 2ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο ξεπερνά τα 2.500 παιδιά από ελληνικά σχολεία (εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας) και ευρωπαϊκά.

Πηγές: Sbs.com.au και elemasyn.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος