Ποιοι είναι οι ομογενείς υποψήφιοι για τα φετινά Όσκαρ

Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου ανακοίνωσε τις φετινές υποψηφιότητες για τα βραβεία Όσκαρ. Δύο ομογενείς διεκδικούν το πολυπόθητο αγαλματίδιο. Πρόκειται για τον πολυβραβευμένο Έλληνα μοντέρ Γιώργο Λαμπρινό, που είναι υποψήφιος για το μοντάζ της ταινίας «Ο Πατέρας» του Φλόριαν Ζέλερ και για τον διακεκριμένο διευθυντή φωτογραφίας Φαίδωνα Παπαμιχαήλ που είναι υποψήφιος για τη διεύθυνση φωτογραφίας της ταινίας «Η Δίκη των 7 του Σικάγου» του Ααρον Σόρκιν.

Ποιοι είναι οι ομογενείς υποψήφιοι για τα φετινά Όσκαρ

Ο Γιώργος Λαμπρινός έχει αποσπάσει περισσότερες από 10 υποψηφιότητες για το μοντάζ της συγκεκριμένης ταινίας αλλά και νίκες, μεταξύ αυτών, στα βραβεία της Ένωσης Κριτικών του Λος Άντζελες και στα British Independent Film Awards. Το 2019 είχε κερδίσει το Σεζάρ Καλύτερου Μοντάζ, για την ταινία του Ξαβιέ Λεγκράν με τίτλο «Μετά το Χωρισμό». Είναι γιος του σκηνοθέτη Φ. Λαμπρινού. Έχει συνεργαστεί με τον Κώστα Γαβρά στο «Κεφάλαιο», έχει κερδίσει το βραβείο «Ίρις» της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για το μοντάζ του στην ταινία «Xenia» του Πάνου Κούτρα το 2015, έχει συνεργαστεί με την Ευαγγελία Κρανιώτη στα εξαιρετικά ντοκιμαντέρ της «Exotica, Erotica, Etc.» και «Obscuro Barroco», ενώ αυτή την περίοδο μοντάρει την ταινία «Broadway», που είναι η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Χρήστου Μασσαλά, του σκηνοθέτη της πολυβραβευμένης ταινίας μικρού μήκους «Copa-Loca».
Στην ταινία «Ο πατέρας» με πρωταγωνιστές τον Άντονι Χόπκινς και την Ολίβια Κόλμαν, τη σκηνοθεσία υπογράφει ο 41χρονος Φλοριάν Ζελέρ. Η ταινία είναι βασισμένη στο θεατρικό έργο του ίδιου που έχει τίτλο «La Pere» και οι προβολές της αναμένονται να ξεκινήσουν ανήμερα τα Χριστούγεννα.

Ποιοι είναι οι ομογενείς υποψήφιοι για τα φετινά Όσκαρ

Ο Φαίδων Παπαμιχαήλ είναι για δεύτερη φορά υποψήφιος στα Όσκαρ. Είχε προηγηθεί η ταινία «Nebraska» του ελληνικής καταγωγής Αλεξάντερ Πέιν, το 2014. Είναι πετυχημένος κινηματογραφιστής, διευθυντής φωτογραφίας και σκηνοθέτης κινηματογραφικών ταινιών. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962 και είναι γιος του γνωστού εικαστικού και σκηνογράφου Φαίδωνα Παπαμιχαήλ. Μεγάλωσε στη Γερμανία, σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Μονάχου κι εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη για να δουλέψει ως φωτορεπόρτερ.
Το σκηνοθετικό του ντεμπούτο ήταν με την «Showtime’s Sketch Artist» το 1992. Έχει κερδίσει το βραβείο Prix Vision στο Avignon Φεστιβάλ Κινηματογράφου για την ταινία «27 Missing Kisses». Η τέταρτη μεγάλου μήκους προσωπική ταινία του “Arcadia Lost” γυρίστηκε στην Αρκαδία με πρωταγωνιστή τον Νικ Νόλτε.
Έχει βάλει την υπογραφή του, ως διευθυντής φωτογραφίας ή και σκηνοθέτης σε πάνω από 40 ταινίες, και έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους σκηνοθέτες όπως ο Βιμ Βέντερς, ο Τζέιμς Μάνγκολντ, ο Τζορτζ Κλούνεϊ, ο Αλεξάντερ Πέιν, ο Όλιβερ Στόουν καθώς και με τα μεγαλύτερα ονόματα του Χόλιγουντ όπως τον Γουίλ Σμιθ, τον Τομ Κρουζ, τον Τζον Τραβόλτα, τον Νίκολας Κέιτζ, τον Ράσελ Κρόου, την Κάμερον Ντίαζ κ.α.

Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, ellines.com, flix.gr,

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος