Η ελληνική είναι η γλώσσα πολιτιστικής κληρονομιάς του Δυτικού Πολιτισμού λέει ο καθηγητής Αν. Τάμης

Η ελληνική γλώσσα είναι η μοναδική γλώσσα στο Δυτικό κόσμο που ομιλείται αδιαλείπτως εδω και 3-4 χιλιάδες χρόνια και είναι ο κύριος λόγος που ο χριστιανισμός μπόρεσε να διαδωθεί τόνισε ο κ. Αναστάσιος Τάμης, ο οποίος δίδαξε στα Πανεπιστήμια Monash, Melbourne και La Trobe της Μελβούρνης και έχει ανακηρυχθεί ιδρυτικός Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ελληνικών Μελετών και Έρευνας του Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης.

Μιλώντας για την ιστορία και τη σημασία της ελληνικής γλώσσας την Ημέρα της Ελληνοφωνίας στην εκπομπή “Η Παγκόσμια Φωνή μας” στο Ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδας, το παγκόσμιο ραδιόφωνο της ΕΡΤ για τους ομογενείς, με τους Πέτρο Δίπλα και Δημήτρη Κοντογιάννη, ο κ. Τάμης ανέφερε ότι πάνω απο 1800 ιδρύματα σε ολόκληρο τον κόσμο διδάσκουν στη Διασπορά όλες τις μορφές της ελληνικής γλώσσας με πάνω απο 300 χιλιάδες φοιτητές. Πάνω απο 32 χιλιάδες ελληνικές λέξεις υπάρχουν στην Ισπανική και Ιταλική γλώσσα, πάνω απο 28 χιλιάδες στην αγγλική και πάνω 6 χιλιάδες λέξεις στη τουρκική γλώσσα. Πάνω απο το 40% των λατινικών λέξεων έχουν ελληνικές ρίζες.

Η ελληνική είναι η μοναδική γλώσσα πολιτιστικής κληρονομιάς στο Δυτικό Πολιτισμό καθώς μόνο αυτή επιβιώνει επι χιλιάδες χρόνια ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλες γλώσσες που ομιλήθηκαν επι χιλιάδες χρόνια αλλά εξαφανίσθηκαν, τόνισε ο κ. Τάμης. Η Ευρώπη αποκαλείται η Γηραιά Ηπειρος γιατί έχει γλωσσική παράδοση, την ελληνική, κάπου 3500-4000 χρόνια, συμπλήρωσε.

Χρησιμοποιούμε τις ίδιες λέξεις που χρησιμοποιούσαν ο Περικλής, ο Αισχύλος, ο Σωκράτης και άλλοι, πρόσθεσε ο κ. Τάμης, υπενθυμίζοντας τι είχε πει ο Οδυσσέας Ελύτης στην ομιλία του όταν παρέλαβε το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Τα ποιήματά μου έχουν γραφτεί σε μια γλώσσα που ομιλείται επι 2.500 χρόνια χωρίς διακοπή απο λίγα εκατομμύρια, τόνισε, και αντικατοπτρίζει την χώρα απο την οποία προέρχομαι καθώς είναι μικρή σε έκταση χώρου αλλά μεγάλη σε έκταση χρόνου.

Μπορείτε να ακούσετε την συνέντευξη εδώ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος