Μελβούρνη: 50 χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει η Multicultural Arts Victoria

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 χρόνων λειτουργίας της, η Multicultural Arts Victoria (MAV – Πολυπολιτισμική Επιτροπή Τεχνών Βικτώριας) απένειμε την ιδιότητα του ισόβιου μέλους της στον Μάικ Ζαφειρόπουλο, ιδρυτή και πρώην πρόεδρο του Οργανισμού.

Μελβούρνη: 50 χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει η Multicultural Arts Victoria
Ο Μάικ Ζαφειρόπουλος στη διάρκεια της ευχαριστήριας ομιλίας του

Η Multicultural Arts Victoria (MAV) ιδρύθηκε το 1973, αρχικά με το όνομα “Φεστιβάλ Όλων των Εθνών”. Ο αρχικός στόχος του Οργανισμού ήταν να παρέχει ένα φόρουμ για τις εθνοτικές ομάδες για να εκφράσουν και να μοιραστούν την κληρονομιά και τις πολιτιστικές τους παραδόσεις πέρα από την εθνοτική τους κοινότητα. Σταδιακά, η οργάνωση, εκτός από τον εορτασμό της πολιτιστικής και πολιτισμικής πολυμορφίας, αγκάλιασε και τις ανάγκες νεότερων μεταναστών, συγγραφέων, χορευτών, μουσικών, ηθοποιών και άλλων καλλιτεχνών. Η MAV άρχισε να παρέχει πληροφορίες, πόρους και κάθε είδους βοήθεια για να τους επιτρέψει να εγκατασταθούν με επιτυχία στην δική τους Βικτώρια και να διατηρήσουν και να αναπτύξουν τις καλλιτεχνικές και πολιτιστικές τους πρακτικές. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 –όταν γεννήθηκε η πολιτική της πολυπολιτισμικότητας– οι Τέχνες και οι πολιτιστικοί εορτασμοί ήταν τα καλύτερα διαθέσιμα εργαλεία για την ενστάλαξη του σεβασμού της διαφορετικότητας, την ενσωμάτωση των μεταναστών και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής.

Η Multicultural Arts Victoria επιβίωσε για 50 χρόνια, μεγάλωσε, ενισχύθηκε. Ήταν ένα ευέλικτο όργανο και πάντα άλλαζε ώστε να συμβαδίζει με την εκάστοτε εποχή του και να παρέχει σχετικές υπηρεσίες στις πολιτιστικά διαφορετικές κοινότητες της Αυστραλίας και τους καλλιτέχνες τους. Ωστόσο, η επιτυχία της MAV βασίζεται σε θεμελιώδεις πολιτικές και προγράμματα που γεννήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Η αξία όλων αυτών δεν περιορίζεται στους χιλιάδες καλλιτέχνες που ο Οργανισμός έχει υπηρετήσει τις τελευταίες πέντε δεκαετίες. Διακηρύσσει ότι είναι ο πρώτος πολυπολιτισμικός Οργανισμός στον χώρο των Τεχνών, που υποστηρίζει και προωθεί την πολυπολιτισμικότητα, πριν ο όρος γίνει η επίσημη πολιτική της Αυστραλίας” ανέφερε μεταξύ άλλων ο ιδρυτής Μάικ Ζαφειρόπουλος στον λόγο του τη βραδιά της βράβευσής του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Multicultural Arts Victoria, ήταν ο πρώτος και μεγαλύτερος κοινοτικός οργανισμός πολυπολιτισμικών τεχνών στην Αυστραλία, που ιδρύθηκε αρχικά χωρίς οικονομική υποστήριξη και ο Μάικ Ζαφειρόπουλος έχει τιμηθεί με εννέα βραβεία για την προσφορά του στην ανάδειξη της πολυπολιτισμικότητας και στην ενθάρρυνση καλλιτεχνών διαφόρων εθνικοτήτων να προβάλλουν την κουλτούρα και τις παραδόσεις τους.

Πηγή: neoskosmos

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος