Επιστολή υπέρ του EastMed από Μπιλιράκη, Μαλλιωτάκη στον Αμερικανό ΥΠΕΞ

Την έντονη διαφωνία τους για την πρόσφατη αλλαγή πολιτικής της κυβέρνησης Μπάιντεν στο θέμα του αγωγού EastMed υπογραμμίζουν οι ομογενείς βουλευτές, Γκας Μπιλιράκης και Νικόλ Μαλλιωτάκης, σε αυστηρή επιστολή τους προς τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Οι Ελληνοαμερικανοί βουλευτές τονίζουν ότι υπονομεύοντας το έργο του αγωγού, η αμερικανική κυβέρνηση υπονομεύει τρεις από τους ισχυρότερους συμμάχους της χώρας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και συγκεκριμένα, το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο. Επιπλέον, σημειώνουν, έτσι διαψεύδονται οι ελπίδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενεργειακή ανεξαρτησία και αυτονομία, την ίδια στιγμή μάλιστα που η Ένωση αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή αύξηση των τιμών της ενέργειας στη βάση της οποία βρίσκεται η έλλειψη φυσικού αερίου.

«Παρά την ώθηση πολλών δεκαετιών της Ευρώπης προς την πράσινη και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η άνοδος των τιμών της ενέργειας έχει ειρωνικά οδηγήσει στην αυξημένη χρήση άνθρακα για την κάλυψη της ζήτησης», αναφέρει η επιστολή και καταλήγει: «Καθώς το φυσικό αέριο είναι μια πιο καθαρή ενεργειακή επιλογή σε σύγκριση με τον άνθρακα, είναι μια κρίσιμη πηγή ενέργειας για τις κυβερνήσεις που επιδιώκουν τη μετάβαση σε πιο πράσινες πηγές ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει αυτό το γεγονός και έχει ανακηρύξει τον Αγωγό Ανατολικής Μεσογείου «καίριας σημασίας έργο».

Σε δηλώσεις του, ο βουλευτής Φλόριδας, Γκας Μπιλιράκης, χαρακτηρίζει «απαράδεκτες» και «υποκριτικές» τις ενέργειες της κυβέρνησης Μπάιντεν στο θέμα του αγωγού EastMed, υπενθυμίζοντας ότι ήδη έχει σιωπηλά αποδεχθεί τον αγωγό Nord Stream της Ρωσίας, η κατασκευή του οποίου επιδεινώνει περαιτέρω την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία. Καταλήγοντας, καλεί την κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει τις επιπτώσεις και να επανεξετάσει την απόφαση να αποσύρει την υποστήριξη από τον EastMed.

Από την πλευρά της, και η ομογενής βουλευτής από την Νέα Υόρκη, Νικόλ Μαλλιωτάκης, επισήμανε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν αποφασίζει να βάλει φρένο στον αμερικανικό αγωγό Keystone XL και να αποσύρει την στήριξη από τον EastMed, την ίδια ώρα που αποδέχτηκε τον ρωσικό αγωγό NordStream 2, χαρακτηρίζοντας τις συγκεκριμένες κινήσεις μια μικρογραφία της αποτυχημένης ενεργειακής και εξωτερικής πολιτικής αυτής της
κυβέρνησης.

«Αυτός ο Πρόεδρος», αναφέρει, «κοιμάται πάνω στο τιμόνι (της χώρας) και η λήψη των αποφάσεων που λαμβάνει μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες για την οικονομία και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους», λέει η κα Μαλλιωτάκης.

Επιμέλεια Χρ. Φραντζεσκάκη, Πηγή: HellasJournal.com

Φωτογραφία: tribune

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος