Αυστραλία: Συμπληρώθηκαν 65 χρόνια από την άφιξη του καραβιού “Begona” με τις 900 “νύφες”

Στη “Φωνή της Ελλάδας” και συγκεκριμένα στην εκπομπή “Κουβέντες μακρινές” με τη Νατάσα Βησσαρίωνος, φιλοξενήθηκε σήμερα Δευτέρα 25 Ιουλίου, ο κ. Παναγιώτης Φωτάκης, μόνιμος κάτοικος Αδελαΐδας με αφορμή τη συμπλήρωση των 65 χρόνων από την ημέρα που έφτασε το καράβι “Begona” στην Αυστραλία με 900 «Νύφες».

Αυστραλία: Συμπληρώθηκαν 65 χρόνια από την άφιξη του καραβιού “Begona” με τις 900 “νύφες”
Φωτογραφία από το Facebook “Begona Brides”

Ο κ. Παναγιώτης Φωτάκης, ήταν τότε ένα οκτάχρονο αγόρι που ταξίδευε από τα Σιάννα της Ρόδου μαζί με την οικογένειά του για ένα καλύτερο μέλλον στη μακρινή Αυστραλία. Με έναν αφηγηματικό τρόπο εξιστόρησε κατά τη διάρκεια της εκπομπής, στιγμιότυπα από το 27ήμερο ταξίδι με τις 900 νύφες, που τις περίμεναν στο λιμάνι της Μελβούρνης 4000 Έλληνες άντρες! Θυμήθηκε ότι δεν ήθελε να ανέβει στο καράβι στον Πειραιά και η μητέρα του για να τον πείσει του υποσχέθηκε ότι θα τον κεράσει παγωτό, ότι τον πρόσεχε σε όλο το ταξίδι η 22χρονη τότε Μαρία Κάτσου γιατί η μητέρα του είχε και τα δίδυμα αδέρφια του που ήταν μικρότερα, ότι η μικρότερη νύφη ήταν 16 χρονών, ότι όταν έφτασαν στο λιμάνι της Μελβούρνης φόρεσαν τα “καλά” τους ρούχα που είχαν ράψει ειδικά για την άφιξη στη νέα τους πατρίδα.

“Κάθε μέρα, και τις 27 ημέρες του ταξιδιού, ρωτούσα τη μητέρα μου γιατί είναι τόσες πολλές νέες κοπέλες στο καράβι… Εκείνη δεν μου έλεγε την αλήθεια, παρά μόνο την τελευταία μέρα μου είπε ότι είναι νύφες” τόνισε ο κ. Φωτάκης.

“Όταν φτάσαμε στη Μελβούρνη, περίμεναν 4000 άντρες στο λιμάνι. Είχαν μάθει ότι ερχόντουσαν οι νύφες και μαζεύτηκαν χιλιάδες ξενιτεμένοι Έλληνες ανέφερε ο κ. Φωτάκης.

Μίλησε ακόμη για για το βιβλίο του “From Sianna to Adelaide with the Begona Brides through the eyes of an eight-year-old” που εμπεριέχει και μαρτυρίες από τους γαμπρούς καθώς και για τις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε στη συμπλήρωση των 60 χρόνων και των 65 χρόνων.

Αυστραλία: Συμπληρώθηκαν 65 χρόνια από την άφιξη του καραβιού “Begona” με τις 900 “νύφες”

Στην τελευταία εκδήλωση, του εορτασμού των 65 χρόνων από τότε που έφτασε το “Begona”
στη Μελβούρνη, συγκεντρώθηκαν περίπου 20 οικογένειες, νύφες και τα παιδιά και τα εγγόνια τους, ενώ μόνο δύο γαμπροί ζουν ακόμη…”Ο Αποστόλης από την Αδελαΐδα και ο Χαράλαμπος από τη Μελβούρνη” τόνισε ο κ. Φωτάκης και συμπλήρωσε “Οι νύφες  διατήρησαν την ελληνική κουλτούρα, τα έθιμα και την ελληνική κουλτούρα. Αυτές οι γυναίκες είναι η αιτία που διατηρήθηκε η Ελληνική Διασπορά της Αυστραλίας” κατέληξε ο κ. Φωτάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παναγιώτης Φωτάκης, είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός, έχει διδάξει τη νεοελληνική γλώσσα σε εκατοντάδες Ελληνόπουλα για περίπου 50 χρόνια και για τη συμβολή του στην εκπαίδευση έχει τιμηθεί από την Αυστραλιανή πολιτεία με το «Μετάλλιο της Ημέρας της Αυστραλίας».

Ακούστε όλη τη συνέντευξη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος