Με χριστουγεννιάτικα κάλαντα από ομογενείς Έλληνες, Πόντιους, αλλά και Ρουμάνους μαθητές πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής, σε γιορτινή ατμόσφαιρα, η εκδήλωση «Χριστουγεννιάτικα κάλαντα υπό το φως των κεριών», στις εγκαταστάσεις του ελληνορθοδόξου Κολλεγίου του Αγίου Ιωάννου, στο προάστιο Preston της Μελβούρνης, στην Ιερά Επισκοπή Χώρας.
Η εκδήλωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, που πλέον έχει εξελιχθεί σε θεσμό, αποτέλεσε εφαλτήριο για ένα νοερό ταξίδι με διττό προορισμό: Πρώτος προορισμός, η αγία φάτνη με το Θείο Βρέφος στη Βηθλεέμ, και δεύτερος, η πατρίδα Ελλάδα και οι παραδόσεις της που όσα χρόνια κι αν περάσουν, εξακολουθούν να συγκινούν τις ψυχές των ξενιτεμένων.
Σε αυτόν τον διττό ρόλο που διαδραματίζει η τήρηση του εθίμου των καλάντων, εστίασε ο αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος σημειώνοντας ότι εξακολουθούμε να τηρούμε μία παράδοση την οποία λάβαμε από τους προγόνους μας και πρέπει φυσικά να τη συνεχίσουμε. Αυτόν τον πολύτιμο θησαυρό οφείλουμε να τον διαφυλάξουμε και να τον μεταφέρουμε και στην επόμενη γενιά».
Στην εκδήλωση μετείχαν χορωδίες από τις κατά τόπους ενορίες και τις κοινότητες, τους συλλόγους, σχολεία και οργανισμούς, ενώ το παρών έδωσε και η χορωδία της Ρουμανικής ομογένειας της Μελβούρνης, παρουσία του επισκόπου της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Μιχαήλ.
Παρών όμως ήταν και ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Πρόδρομος, ο οποίος, αφού κατέθεσε τον θαυμασμό του για την προσήλωση της ομογένειας στις ελληνορθόδοξες παραδόσεις, σχολίασε χαριτολογώντας ότι «για εμάς είναι πρωτόγνωρο να κάνουμε Χριστούγεννα με καύσωνα, καθώς έχουμε συνηθίσει να τραγουδούμε “χιόνια στο καμπαναριό”. Χαίρομαι όμως γιατί εσείς αποδεικνύετε πως τα Χριστούγεννα δεν έχουν να κάνουν με καιρικές συνθήκες, αλλά με καρδιακές καταστάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πηγή: pontosnews (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας/Αλεξάνδρα Γκιώνη)
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος