Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύ συχνά κουβέντα για το brain drain και αντίστοιχα για το brain gain. Είναι γεγονός ότι από το 2009 και μετά πολλοί Έλληνες, γιατροί, ερευνητές, επιστήμονες, μετανάστευσαν σε άλλες χώρες με γνώμονα το καλύτερο επαγγελματικό περιβάλλον. Ο Χάρης Σφυράκης είναι ένας από αυτούς.
Με αφορμή το Em Tech Europe, το εμβληματικό συνέδριο του MIT Technology Review, που επιστρέφει για τρίτη συνεχή χρονιά στην Αθήνα, στις 19 και 20 Μαρτίου 2026, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την υπογραφή της εφημερίδας “Καθημερινή”, μίλησε στη “Φωνή της Ελλάδας” και συγκεκριμένα στην εκπομπή “Κουβέντες μακρινές” με τη Νατάσα Βησσαρίωνος για την απόφαση της επιστροφής στην πατρίδα, για τη μετάβαση από το ασφαλές περιβάλλον μιας θέσης Vice President στη δημιουργία μιας δικής του εταιρείας σε έναν ανταγωνιστικό κλάδο, καθώς και για τους τρόπους δικτύωσης των Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού με τους Έλληνες επιστήμονες της επικράτειας.
Ο Χάρης (Harry) Σφυράκης ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία από την Ελλάδα και το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Κατέχει δύο μεταπτυχιακά στην Τεχνητή Νοημοσύνη, από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, με διάκριση First Class Honours.
Ακολούθησε μια λαμπρή πορεία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στο παρελθόν διετέλεσε VP of Data Science στη Barclays, όπου επεξεργαζόταν συμπεριφορικά δεδομένα για 24 εκατομμύρια πελάτες, ενώ ως Lead Data Scientist στην HSBC ηγήθηκε της ανάπτυξης του παγκόσμιου chatbot framework της τράπεζας, το οποίο σήμερα χρησιμοποιείται σε δραστηριότητες της HSBC σε όλο τον κόσμο. Έχει μακρά εμπειρία στην ανάπτυξη εφαρμογών AI πριν αυτές γίνουν mainstream. Ήδη από το 2013, στη Sandtable Ltd, δημιούργησε εμπορικές προσομοιώσεις βασισμένες σε agent-based systems, περισσότερο από μία δεκαετία πριν οι AI agents γίνουν το επίκεντρο της βιομηχανίας.
Το 2020 ίδρυσε την Algomo, που αναπτύσσει συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Αρχικά η εταιρεία επικεντρωνόταν στην πολυγλωσσική AI εξυπηρέτηση πελατών, υποστηρίζοντας 109 γλώσσες — περισσότερες από το διπλάσιο των περίπου 45 που υποστηρίζουν οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες.
Η Algomo αναδείχθηκε Startup of the Year 2023 για το Λονδίνο από το HackerNoon, ενώ το Sifted την κατέταξε στις 59 πιο υποσχόμενες generative AI startups για το 2024. Πριν δύο χρόνια, παρατηρώντας ότι οι πελάτες χρησιμοποιούσαν το προϊόν περισσότερο για δημιουργία leads παρά για υποστήριξη πελατών, ο Χάρης Σφυράκης αποφάσισε να αλλάξει πλήρως τη στρατηγική της εταιρείας, στην προσωποποίηση ιστοσελίδων και συνομιλιών (chat personalization).
Λειτουργώντας ωςsolo founder μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου, έχει συγκεντρώσει 3 εκατομμύρια δολάρια χρηματοδότησης, αποδεικνύοντας ότι μπορεί κανείς να δημιουργήσει μια εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης χωρίς συνιδρυτή, χωρίς venture capital και χωρίς να βρίσκεται στη Silicon Valley.
Πηγή: ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΕΡΤ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος