Βρυξέλλες: Λυσιστράτη του Αριστοφάνη από τη θεατρική ομάδα ΘΕΣΠΙΣ

Η θεατρική ομάδα ΘΕΣΠΙΣ ανεβάζει τη Λυσιστράτη, την διαχρονική κωμωδία του Αριστοφάνη, στις 23, 24, 25, 27  Μαΐου στις 20:00 και 26 Μαΐου στις 18:00 στο Comédie Royale Claude Volter στις Βρυξέλλες. Η παράσταση ανέβηκε και στις 8 Μάρτη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Στο συνοδευτικό σημείωμα του ΘΕΣΠΙ, διαβάζουμε σχετικά με την παράσταση:

«Είμαστε στο 411 π.Χ. Σε μια εποχή που από τη μια οι γυναίκες δεν είχαν ουσιαστικά κανένα δικαίωμα, από την άλλη ο πόλεμος μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης – ο περίφημος Πελοποννησιακός πόλεμος – μαινόταν επί 20 χρόνια –, ένας θεατρικός συγγραφέας ιδιοφυής, πρωτότυπος και με απίστευτο χιούμορ, γράφει την κωμωδία Λυσιστράτη δημιουργώντας τον ομώνυμο πρωταγωνιστικό ρόλο μιας χαρισματικής Αθηναίας με πυγμή, ηγετικά προσόντα, πειθώ αλλά και με πολλή αγάπη – ένα ρόλο έκτοτε αθάνατο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης –, η οποία για να σταματήσει τον πόλεμο (Λυσιστράτη = λύει τους στρατούς) συγκεντρώνει στην αυλή του σπιτιού της, ένα πρωινό από το χάραμα, γυναίκες από όλες τις πόλεις της Ελλάδας τις οποίες ορκίζει να πάψουν να δίνουν στους άντρες τον έρωτά τους μέχρις ότου εκείνοι κλείσουν ειρήνη. Διεθνές θεατρικό έργο ήδη από τότε που πρωτογράφτηκε και παίχθηκε, διότι ως γνωστόν οι πόλεις αποτελούσαν και κράτη: Αθήνα, Σπάρτη, Κόρινθος, Θήβα…

Ο Αριστοφάνης δεν περιορίζεται να φτάσει μέσα στο έργο του στη σύναψη της ειρήνης μεταξύ των εμπολέμων (κάτι που δυστυχώς στην πράξη δεν συνέβη, διότι ο πόλεμος συνεχίστηκε άλλα 7 χρόνια) αλλά φροντίζει, πριν από τη σύναψη της ειρήνης με τους Σπαρτιάτες, να επέλθει ειρήνη και γαλήνη μεταξύ ανδρών και γυναικών μέσα στην ίδια την Αθήνα. Είναι μια πτυχή που σπάνια δυστυχώς τονίζεται στις παραστάσεις της Λυσιστράτης, ενώ η σημασία της είναι καίρια: αν δεν πάψει ο πόλεμος που έχουν οι άνθρωποι μέσα στα ίδια τους τα σπίτια (βλέπε σήμερα γυναικοκτονίες, βιασμούς και όχι μόνο) και μέσα στην ίδια τους την πόλη, μικρή σημασία θα έχει ο πόλεμος με τον εξωτερικό εχθρό. ΕΙΡΗΝΗ ΛΟΙΠΟΝ ΠΕΡΑ ΩΣ ΠΕΡΑ, ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ, ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗΣ.

Κάνουμε χώρο στην παράστασή μας δικαιωματικά για τα 50 χρόνια από τον πόλεμο στην Κύπρο και την κατοχή βόρειου τμήματος του νησιού το 1974 – ο σκηνοθέτης μας ήταν στρατιώτης τις τραγικές εκείνες μέρες. Ένα 15λεπτο στην έναρξη της παράστασης θα είναι λοιπόν αφιερωμένο στην Κύπρο μας.

Σπεύδουμε επίσης να τονίσουμε ότι, αντίθετα από ό,τι πιστεύεται από πολλούς, δεν υπάρχει καμία χυδαιότητα στο έργο αυτό του Αριστοφάνη. Η μετάφρασή μας, κατευθείαν από το αρχαίο πρωτότυπο, αποδεικνύει ότι οποιαδήποτε χυδαιότητα έχει τυχόν παρουσιαστεί στη σκηνή με αφορμή τη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη είναι έργο των δημιουργών των παραστάσεων και όχι του αθάνατου συγγραφέα.

Η επικαιρότητα του έργου σήμερα είναι εμφανής: παντού μαίνονται οι πόλεμοι και παντού υπάρχει ανάγκη για ειρήνη, και φυσικά για έρωτα και ομορφιά, δώρα που μας φέρνουν οι γυναίκες της Λυσιστράτης».

Βρυξέλλες: Λυσιστράτη του Αριστοφάνη από τη θεατρική ομάδα ΘΕΣΠΙΣ

Διοργάνωση: Θεατρική ομάδα ΘΕΣΠΙΣ Βρυξελλών
Σκηνοθεσία: Αριστείδης Λαυρέντζος
Σκηνογραφία: Άντα Σωτηροπούλου
Κοστούμια: Σχεδιασμός και επιλογή από την ίδια, στο Βεστιάριο, Σωκράτους 16, Αθήνα
Μουσική (10 πρωτότυπα τραγούδια): Τάκης Καλατζής
Μακιγιάζ: Βασιλική Σπύρου

ΠΑΙΖΟΥΝ: Άρτεμις Χατζή, Μαρία Δελάκη, Ανδριάνα Ασημακοπούλου, Μαρία Μερκούρη, Βασίλης Μάγνης, Τάσος Φιλιππίδης, Γιώργης Καταλαγαριανάκης, Βασίλης Πούλος, Κωνσταντίνος Μανιάτης, Αντώνης Καστρισιανάκης, Κωστής Γεραρής, Χάρης Ξενογιάννης, Γιώργος Μαγκλής, Τίνα Χατζηθωμά, Άρτεμις Μενούνου, Μάρθα Σταμπολίδου, Ναταλία Καπετανάκη, Τζίνα Καλογήρου, Αντιγόνη Γιαννάκη, Άννα Ρωμανού.

Πηγή: Newsville.be

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος