Troy Too: Η Λυδία Κονιόρδου στη Νέα Υόρκη ως Εκάβη σε σκηνοθεσία Αύρας Σιδηροπούλου

Η νέα διεθνής παραγωγή της Kαλλιτεχνικής Oμάδας Persona, σε σκηνοθεσία της Αύρας Σιδηροπούλου, κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη, με μία πολυφυλετική διανομή και τη Λυδία Κονιόρδου στον ρόλο της Εκάβης.

Η παράσταση θα ανέβει στο Here Arts Centre στη Νέα Υόρκη, από 11 ως 21 Μαΐου 2023.

Troy Too: Η Λυδία Κονιόρδου στη Νέα Υόρκη ως Εκάβη σε σκηνοθεσία Αύρας Σιδηροπούλου

Γραμμένο το 2020, στη ζέση της χρονιάς-ορόσημο, μέσα από συνθήματα και σκέψεις που συλλέχτηκαν στους δρόμους, στις πορείες διαμαρτυρίας, στους Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων κατά τη διάρκεια των lockdown, αλλά και μέσα στους ωκεανούς, από τα στόματα ψαριών που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή, το Troy Too, της Αμερικανίδας
συγγραφέως και περιβαλλοντικής ακτιβίστριας Karen Malpede, είναι ένας σύγχρονος διάλογος με τον Ευριπίδη και τις Τρωάδες, την υπερβατική τραγωδία του πένθους, της οργής και της αξιοπρέπειας του θρήνου.

Η σπουδαία Ελληνίδα τραγωδός Λυδία Κονιόρδου, ζωντανεύει την Εκάβη σε μια σύγχρονη απόδοση, ταυτόχρονα στα αγγλικά και τα αρχαία ελληνικά. Η Ελληνίδα σκηνοθέτις Αύρα Σιδηροπούλου, γνωστή για τις καινοτόμες πολυμεσικές σκηνοθεσίες σύγχρονων και κλασικών κειμένων, γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στο παρελθόν και το τώρα, χρησιμοποιώντας μία καινοτόμα φόρμα σε μια διεθνή παραγωγή που ξεπερνά τα όρια των γλωσσών και των πολιτισμών. Είμαστε ακόμα εδώ και ακόμα δεν έχει υπάρξει κάποιος καλλιτεχνικός απολογισμός. Μία πολυφυλετική διανομή επιχειρεί τώρα να το πράξει, σε μία μουσική και εικαστική σύνθεση που φέρνει τον σύγχρονο Xoρό του έργου και του θεατή στην εμπειρία μίας νέας Τροίας, μίας πληγωμένης κοινωνίας, που πρέπει πρώτα να καεί ολοσχερώς, για να αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες της.

Troy Too: Η Λυδία Κονιόρδου στη Νέα Υόρκη ως Εκάβη σε σκηνοθεσία Αύρας Σιδηροπούλου

Αντλώντας από την αρχαία τραγωδία και προωθώντας ένα άκρως πολιτικό μήνυμα ειρήνης και συμπερίληψης, το έργο εστιάζει σε σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα που αφορούν ανάμεσα στα άλλα, τον αντίκτυπο των κρίσεων του αιώνα μας, όπως η κλιματική αλλαγή, οι φυλετικές συγκρούσεις στις κοινωνικά και φυλετικά ευάλωτες ομάδες και τη βία που κυριαρχεί στις παγκοσμιοποιημένες μητροπόλεις του πλανήτη μας.

Το Troy Too της Karen Malpede, σε παραγωγή της Καλλιτεχνικής Ομάδας Persona με έδρα την Αθήνα και του θρυλικού Theatre Three Collaborative της Νέας Υόρκης, είναι ένα οργισμένο και συγκλονιστικό έργο για όσους έχουν επιβιώσει, και μια ποιητική ελεγεία για όσους δεν τα κατάφεραν. Ο θρήνος μιας πληγωμένης κοινότητας ανθρώπων, που τόσο χρειαζόμαστε στη δημόσια ζωή.

Ταυτότητα Παράστασης

Συγγραφέας: Karen Malpede
Σκηνοθεσία: Αύρα Σιδηροπούλου
Σύμβουλος Σκηνικού-Σχεδιασμός Φωτισμών: Tony Giovannetti
Ενδυματολόγοι: Sally Ann Parsons & Carissa Kelly
Συνθέτης: Βάνιας Απέργης
Διευθυντής Φωτογραφίας- Video art: Μιχάλης Δημητρίου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Elena Vannoni
Βοηθός σχεδιαστή φωτισμού: Miriam Crowes
Ομάδα Παραγωγής (Αθήνα): Μαρία Χατζηστυλλή, Τζούλια Κόγκου, Κάτια Μακρυκώστα
Διευθυντής Παραγωγής: Jee Duman

Ερμηνεύουν:

Λυδία Κονιόρδου
Ίλια Παππά (βίντεο)
Ανθή Σαββάκη (βίντεο)3
George Bartenieff (ηχητικό)
Shona Tucker
David Glover
Tommie J. Moore
Abigail Ramsay
Najla Said
Ilker Oztop
Di Zhu
Χορωδία νέων ηθοποιών

Πληροφορίες παραστάσεων

Χώρος: Here Arts Centre, 145 Avenue, Νέα Υόρκη

Ημερομηνίες Παραστάσεων:

Πέμπτη, 11 Μαΐου, 2023 19:00
Παρασκευή, 12 Μαΐου, 2023 19:00
Σάββατο, 13 Μαΐου, 2023 14:00* & 19:00
Κυριακή, 14 Μαΐου, 2023 14:00
Πέμπτη, 18 Μαΐου, 2023 19:00
Παρασκευή, 19 Μαΐου, 2023 19:00
Σάββατο, 20 Μαΐου, 2023 14:00* & 19:00
Κυριακή, 21 Μαΐου, 2023 14:00

Η Καλλιτεχνική Ομάδα Persona

Η Καλλιτεχνική Ομάδα Persona δημιουργήθηκε στην Αθήνα το 2004 από τη σκηνοθέτιδα και ακαδημαϊκό Αύρα Σιδηροπούλου. Αποτελείται από καλλιτέχνες που εργάζονται διεθνώς στο θέατρο, τον χορό, τη μουσική, τις εικαστικές και ψηφιακές τέχνες. Η φιλοσοφία της αφορά την ενσωμάτωση και τη διαφορετικότητα και το καλλιτεχνικό όραμά της έχει ως στόχο τη δημιουργία θεατρικών δρώμενων όπου διαφορετικές μορφές τέχνης και μέσα είναι σε συνεχή διάλογο. Η ομάδα και τα μέλη της έχουν παρουσιάσει δουλειά τους σε διάφορα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Τουρκίας, της Ιταλίας και του Ιράν. Κατά καιρούς, οι παραστάσεις της έχουν χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Υπουργείο Πολιτισμού, τον Οργανισμό Προβολής του Ελληνικού
Πολιτισμού, το Ίδρυμα Ωνάση και το Ίδρυμα Ι.Φ. Κωστοπούλου.

Το Troy Too πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ι. Φ. Κωστοπούλου, της Nina Camberos και των Άσπα και Ανδρέα Ανδρεάδη.

Για περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρια, δείτε εδώ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος