Τον Ιούλιο στο Καστελλόριζο το 8ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική γλώσσα, πολιτισμός και ΜΜΕ»

Με ειδικό τίτλο «Ακριτικοί τόποι, γλώσσα και πολιτισμός», πραγματοποιείται φέτος, εκτός απροόπτου, στο Καστελλόριζο, από τις 10 έως τις 15 Ιουλίου, το 8ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», για το οποίο άρχισαν ήδη οι εγγραφές.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, διδάκτορες, εκπαιδευτικούς, καθώς και σε επαγγελματίες  με  αντίστοιχα ενδιαφέροντα, στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης.

Σε όλους τους συμμετέχοντες προσφέρονται πιστοποιητικά αναγνώρισης και  συμμετοχής καθώς και εκπαιδευτικό υλικό. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του ΔΘΠ πραγματοποιούνται πολιτιστικές δραστηριότητες, στις οποίες τηρούνται αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ενδεικτικά, στο φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνονται οι ακόλουθες ενότητες: Γλώσσα, συμβολισμοί και νοήματα στην ακριτική Ελλάδα, Άγονη γραμμή και γλωσσικές ταυτότητες, Διάλεκτοι και λαϊκός πολιτισμός,  Πολιτιστικοί πόροι στις απομονωμένες νησιωτικές περιοχές, Ακριτική Ελλάδα και απόδημος ελληνισμός, «Με τον καημό σου, θ’ ανοίξουμε πανιά» – Η τραγουδισμένη γλώσσα του Καστελλόριζου, Τύπος και ακριτικές περιοχές- Απεικονίσεις, περιγραφές, αναλύσεις, Οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί της άγονης γραμμής- Αφιέρωμα, Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της άγονης γραμμής, Υπολογιστική Γλωσσολογία, projects για τους ακρίτες, Γλώσσα και Εκπαίδευση – Διεπιστημονικές προσεγγίσεις.

Ιδρύτρια και Επιστημονική Υπεύθυνη του Προγράμματος είναι η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Associate του CHS – GR του Πανεπιστημίου Harvard κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, διευθύντρια του Εργαστηρίου Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, ΜΜΕ και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το 8ο Θερινό Πανεπιστήμιο διοργανώνει το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, Μέσων Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών του Τμήματος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Επικοινωνίας, Καλών Τεχνών, Γλωσσών και Λογοτεχνίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Macquarie University και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Macquarie Greek Studies Foundation, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

Συμμετέχουν, επίσης, ο Κύκλος Ακαδημαϊκών της Βοστώνης και οι Boston University Philhellenes, ενώ το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα και τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και υπό την αιγίδα του Δήμου Μεγίστης.

Τη διοργάνωση υποστηρίζει από το ξεκίνημά της ως χορηγός επικοινωνίας η ΕΡΤ με όλο το δυναμικό της (ΕΡΤ 2, ΕΡΤ3, ΕΡΤ WORLD, το Πρώτο Πρόγραμμα 105,8 και η «Φωνή της Ελλάδας»), καθώς και το Κανάλι της Βουλής. Χορηγοί επικοινωνίας είναι επίσης το CNN GREECE, οι εφημερίδες The Greek Herald/Ελληνικός Κήρυκας στο Σίδνεϊ, η εφημερίδα «ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» στη Μελβούρνη και ο ραδιοφωνικός σταθμός 2mm Radio 1665, Sydney, Darwin, Wollongong.

Για περισσότερες πληροφορίες και υποβολή αιτήσεων: στην ιστοσελίδα https://summerschool.ac.uoi.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος