Τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων τιμούν οι Πόντιοι της Αυστραλίας

Τιμητικές εκδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα διοργανώνουν οι Πόντιοι της Αυστραλίας την Πέμπτη, 19 Μαΐου, επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων από το Οθωμανικό καθεστώς, όπως καθιερώθηκε το 1994 με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στόχος των εκδηλώσεων είναι να περάσει το μήνυμα ότι αυτός ο λαός που πριν από 103 χρόνια κυνηγήθηκε, εκπατρίστηκε, σφαγιάστηκε, εκτελέστηκε εκεί, στα παράλια της Μικράς Ασίας, έγινε σύμβολο που κανείς και ποτέ δεν θα μπορέσει να το φυλακίσει και να το εκμηδενίσει.

Τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων τιμούν οι Πόντιοι της Αυστραλίας

Ήδη, την Κυριακή, 15 Μαΐου, η Συντονιστική Επιτροπή Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας στη Μελβούρνη, διοργάνωσε  δοξολογία στον ιερό ναό Αγίου Ευσταθίου, υπό την αιγίδα της Αυστραλιανής Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων. Στη συνέχεια, ακολούθησε   τελετή κατάθεσης στεφάνων στο Ελληνοαυστραλιανό Μνημείο Πεσόντων.

Τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων τιμούν οι Πόντιοι της Αυστραλίας

Όπως αναφέρει η  ομογενειακή εφημερίδα της Μελβούρνης «Νέος Κόσμος», την Πέμπτη 19 Μαΐου, ανήμερα της επετείου της Γενοκτονίας, το κτίριο του Ελληνικού Κέντρου επί της οδού Lonsdale, στη Μελβούρνη, θα φωτιστεί με κόκκινο χρώμα για να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων, σε μια πρωτοβουλία που χρηματοδοτείται από ανώνυμους δωρητές.

Σημειώνεται ότι, ανήμερα την Πέμπτη, η εφημερίδα τιμώντας την επέτειο της θυσίας των Ποντίων θα κυκλοφορήσει ένθετο με αφιέρωμα στο μελανό αυτό κεφάλαιο της Ελληνικής και Παγκόσμιας Ιστορίας.

  • (Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, πηγή «Νέος Κόσμος»)
  • Φωτογραφίες: Κ. Ντεβές/Νέος Κόσμος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος