Θοδωρής Λιβάνιος: Έκκληση στους Έλληνες της Αυστραλίας να κάνουν χρήση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές

Έκκληση στους Έλληνες της Αυστραλίας να κάνουν χρήση της επιστολικής ψήφου και να ψηφίσουν στις επερχόμενες ευρωεκλογές απηύθυνε ο Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος μιλώντας σε συγκέντρωση που έγινε στην Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης. Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης προέτρεψε πολλές φορές το ακροατήριο λέγοντας: «Δεν έχει σημασία ποιο κόμμα θα ψηφίσετε, φτάνει να ψηφίσετε».

Στην συγκέντρωση που έγινε στο Ελληνικό Κέντρο της Μελβούρνης ο κ. Λιβάνιος πραγματοποίησε αναλυτική ενημέρωση για τη διαδικασία με την οποία μπορούν να ψηφίζουν οι Έλληνες πολίτες που κατοικούν στην Αυστραλία, κάνοντας χρήση της επιστολικής ψήφου, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά. Εξήγησε δε στους παρευρισκόμενους τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου σε όλα της τα στάδια και συνομίλησε μαζί τους, απαντώντας σε ερωτήσεις και απορίες που του έθεσαν.

Τον υπουργό παρουσίασε στο κοινό ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλης Παπαστεργιάδης, ο οποίος τόνισε την σημασία που έχει η επιστολική ψήφος για τους απόδημους Έλληνες και την σύνδεση τους με την μητέρα πατρίδα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε-και μίλησε-και η δήμαρχος Μελβούρνης, Sally Capp, η οποία καλωσόρισε τον κ. Λιβάνιο «στην τρίτη μεγαλύτερη ελληνική πόλη».

Θοδωρής Λιβάνιος: Έκκληση στους Έλληνες της Αυστραλίας να κάνουν χρήση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές

Η κα Capp μίλησε με ιδιαίτερη θέρμη για την ομογένεια της Μελβούρνης και τις άριστες σχέσεις του δήμου της με την Ελληνική Κοινότητα ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο Φεστιβάλ «Αντίποδες» που, όπως είπε, είναι από τα αξιοθέατα της πόλης και φέτος προσέλκυσε 100.000 κόσμο.

Ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν στην συγκέντρωση της Πέμπτης ήταν και η ταλαιπωρία που υφίστανται οι ομογενείς όταν θέλουν να εξυπηρετηθούν από το Ελληνικό Προξενείο, λόγω έλλειψης προσωπικού, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Γενικού Προξένου και των συνεργατών του.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του γνωστού δικηγόρου Ιωάννη Τριπιδάκη, ο οποίος είπε πως για να μπορέσει να ψηφίσει κάποιος, πρέπει πρώτα να έχει την ελληνική υπηκοότητα και αυτό-όπως τόνισε- είναι ιδιαίτερα χρονοβόρο.

Είπε χαρακτηριστικά: «Για να προμηθευτεί κάποιος Έλληνας της Διασποράς το Ελληνικό διαβατήριο ή/και να έχει περαιτέρω το δικαίωμα ψήφου, θα πρέπει να αποκτήσει πρώτα την Ελληνική υπηκοότητα, η οποία κυρίως αποκτάται με την απόδειξη της προέλευσής του από Έλληνες γονείς, παππούδες κλπ. Η τροποποίηση του Ληξιαρχικού Νόμου, έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα».

Ο κ. Λιβάνιος, μετά τη συνάντηση, είπε στην ο0μογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος» ότι «σε σύντομο χρονικό διάστημα θα προσληφθεί προσωπικό στο Ελληνικό Προξενείο της Μελβούρνης για να προωθήσει τις υποθέσεις που έχουν καθυστερήσει. Τα άτομα αυτά θα είναι από την Αυστραλία και θα προσληφθούν με σύμβαση περιορισμένου χρόνου.

Θοδωρής Λιβάνιος: Έκκληση στους Έλληνες της Αυστραλίας να κάνουν χρήση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές

Ένα άλλο θέμα που τέθηκε ήταν το ενδεχόμενο μαζί με την διαρροή των email ομογενών να έχουν διαρρεύσει και άλλα προσωπικά τους στοιχεία, όπως για παράδειγμα το ΑΦΜ (Αριθμός Φορολογικού Μητρώου) κάτι που απέκλεισε ο Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Λιβάνιος δήλωσε κατηγορηματικά πως πρόκειται για «ένα θέμα που θα διερευνηθεί και θα αποδοθούν οι ποινές όπου χρειάζεται». Η Εισαγγελία και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, είπε ο κ. Λιβάνιος, είναι «δύο κορυφαίοι ανεξάρτητοι θεσμικοί φορείς που οφείλουμε να σεβαστούμε την διερεύνηση που κάνουν».

Η επίσκεψη του κ. Λιβάνιου στη Μελβούρνη ολοκληρώνεται το Σάββατο 23 Μαρτίου. Ακολούθως θα μεταβεί στο Σίδνεϊ (24–26 Μαρτίου), ενώ στις 27 Μαρτίου θα επισκεφθεί την Καμπέρα.

Ο κ. Θοδωρής Λιβάνιος, θα παραστεί και στην εκδήλωση για την εθνική επέτειο που θα γίνει την Κυριακή στην Όπερα του Σίδνεϊ όπου θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση.

Πηγή: Νέος Κόσμος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος